vrijdag 24 september 2010

Verbinden & fun : nog meer inspiratie

0 reacties
 
I am a ZuydPleiner!
én informatieprofessional.

Dat betekent voor mij dat kennisdelen en verbinden (netwerken) mijn belangrijkste doelen in mijn werk- én privéleven zijn. Ik vind het idealistisch doel van Salem Samhoud en zijn Blauwe Bal dan ook helemaal geweldig. Ik heb de Blauwe Bal in huis, maar heb het idee om daar iets op de opening van het hogeschooljaar mee te doen toch maar laten varen. Not the right place and the right time.
In het begeleidend boekje dat bij de Blauwe Bal zat, las ik deze o zo ware zin:

“Wil je opschieten loop dan alleen, maar wil je verder komen loop dan samen”

ZuydPLEIN is opgericht om samenwerken, netwerken binnen onze hogeschool te bevorderen, innovatieve processen te initiëren en te stimuleren. Dat proces gaat niet snel genoeg naar mijn zin. Dat vinden sommigen ook en gaan alleen ‘aon de geng’. Ze schieten dan wel op, maar gaan dan aan voorbij dat samenwerken, over de opleidingen/faculteiten heen, een inspirerende meerwaarde op kan leveren. Verbinding haalt het beste in mensen naar boven. Dat is mijn vaste overtuiging

In dit geweldig filmpje (via Wilfred Rubens) legt Steven Johnson uit dat goede ideeën verbinding én een lange incubatie tijd nodig hebben. Gewoon geduld oefenen, zouden Bert en Ernie zeggen (op mijn favoriete Sinterklaas dvd).



‘Onze’ Chris twittert en yammert de laatste dagen over 7 Days of Inspiration ook zo’n geweldig verbindend initiatief. Hoe dit vorm gaat krijgen is me nog niet helemaal duidelijk, maar het feit dat dit initiatief is geboren vind ik al prachtig.

Maar aan inspiratie en ideeën zullen wij geen gebrek hebben na onze reis naar de (voor mij!) nieuwe wereld! Ik vind het reuze spannend, mijn eerste reis naar Amerika, mijn eerste internationale congres en dan nog wel de Educause.
Verbinden & fun: we gaan ervoor!

maandag 13 september 2010

Inspiratie

1 reacties
Ha Marcel,

Zojuist een blogpost op Infonet gepubliceerd over het boek Inspirerende docenten van Edith Roefs. In dit boek las ik een gedicht dat ik zo mooi vind dat ik het met je wilde delen.


Over de dorpen - Peter Handke

Speel het spel. Breng je werk in gevaar. Wees niet de hoofdpersoon. Zoek de confrontatie. Maar doe het onopzettelijk. Vermijd bijbedoelingen. Verzwijg niet. Wees week en sterk. Wees slim, steek je nek uit en veracht de overwinning. Kijk niet toe, bewijs niets, maar blijf met alle tegenwoordigheid van geest open voor tekens. Laat je ogen zien, laat de anderen erin kijken, zorg voor ruimte en beschouw ieder in zijn eigen perspectief. Beslis alleen met hartstocht. Misluk rustig. Neem vooral de tijd en bewandel zijpaden. Laat je afleiden. Neem om het zo te zeggen vakantie. Houd je niet doof voor geen boom, voor geen water. Trek jezelf terug in jezelf als je daar zin in hebt en gun je de zon. Vergeet de mensen in je naaste omgeving, verstevig je banden met onbekenden, buig je over bijzaken, wijk uit naar de verlatenheid, vermoord het noodslotdrama, veracht het ongeluk, analyseer het conflict. Neem je eigen kleur aan tot je in je gelijk staat en het ruisen van de bladeren zoet wordt. Loop stilzwijgend langs de dorpen. Ik volg je.

Een inspirerende week! Dat zal wel lukken met vrijdagavond in het vooruitzicht :)

vrijdag 10 september 2010

Mediawijze burgers!

0 reacties
Hi roommate! ;)
Ja kom maar op! We gaan ervoor!

Nu ik wat vaker in de bieb NE binnenloop, kijk ik daar ook op het aanwinstenrek. Leuke boeken over opvoeden en didactiek, weer een heel andere collectie dan op de Hotelschool. Zo heb ik Contact! Kinderen en Nieuwe Media er van af geplukt. 
Klik hier voor de factsheets
In het boek is het weinig wetenschappelijk onderzoek dat beschikbaar is naar het gebruik van nieuwe media (internet en mobiele telefonie) onder 6-12 jarigen geïnventariseerd en aangevuld met nieuw onderzoek.
De eerste hoofstukken gaan over (online) gamen, virtuele werelden en sociale netwerken in de context van de ontwikkelingspsychologie. Over de rol van de ouders (beschermen), onderwijs (mediawijsheid), industrie (transparante informatie, privacy-richtlijnen) en overheid (regulering, de kijkwijzer).
Elk hoofdstuk gaat vooraf met korte interviews met kinderen en hun ouders. Zelf heb ik geen kinderen meer in deze leeftijdscategorie, ik weet dat ontwikkelingen snel gaan maar het verbaast me toch elke keer weer. Ik zie wel dat mijn jonge neefjes vergroeid zijn met hun DS maar ze lopen nog niet met een mobietje rond, de helft van 6-12 jarigen heeft er inmiddels al 1! Mijn oudste had pas halverwege zijn middelbare schooltijd een gsm en hij is pas 20!

Interessant vond ik (natuurlijk!) de laatste hoofdstukken over informatievaardigheden en de rol van ouderwijs. De trends die gesignaleerd worden en aanbevelingen die worden gedaan kan je 1-op-1 kopiëren naar onze hogeschoolsituatie.
Leerlingen/studenten beschikken wel over de instrumentale vaardigheden maar dat is wat anders dan informatievaardig (of mediawijs zoals dat bij leerlingen en scholieren wordt genoemd). Van die handigheid met knoppen kunnen leerlingen/studenten hun leraren/docenten nog wel wat leren. Maar is die docent ook bereid om iets van een student te leren?

Mijn ervaring met het onderwijs is dat de basisschool van onze kinderen zo'n 5-10 jaar geleden computerlessen verzorgden, de school had een website en een klankbordgroep ICT (waar ik natuurlijk deel van uit maakte :P) en het 1e smartboard werd al opgehangen (nu hangt er in elk lokaal 1). Op de middelbare school was het weer terug naar af, geen lessen mediawijsheid (muv cyberpesten) en daar zijn nu pas de 1e smartboards beschikbaar. Kennisoverdracht en kenniscreactie wordt nauwelijks ondersteund door de computer. En dan komen ze naar de hogeschool ...
Taak van het onderwijs is om leerlingen/studenten voor te bereiden op een leven als burger in een kennissamenleving. Burgerschapsvorming is toch één van de speerpunten van ons hogeschoolbeleid? Uiteraard volgt dan de aanbeveling dat informatievaardigheden (kritisch en reflectief internetgebruik waaronder zeker ook netiquette en auteursrechten(!)) een onderdeel moet worden van elk curriculum.


Een andere aanbeveling is visie-ontwikkeling(!) door het management. Deze moet dan wel gedragen worden door docenten. Docenten moet ruimte krijgen voor het ontwikkelen van eigenaarschap en zelfvertrouwen in didactisch gebruik van ICT, het management moet de professionele competenties van de medewerekers volgen. Deskundigheidsbevordering moet minder vrijblijvend zijn.
De materiële randvoorwaarden zijn inmiddels wel voorhanden (ach het kan altijd nieuwer, sneller en mobieler) maar tav dactisch toepassing en integratie van nieuwe media/sociale netwerken is nog wel een slag te slaan.
Kwaliteitsverbetering op onderwijsgebied haal je niet uit ‘technology push' maar uit 'educational pull' waarbij didactiek uitgangspunt is. Nieuwe media kan het onderwijs aantrekkelijker, effectiever en efficiënter maken.


Dit boek gaat dan wel over basisschoolkinderen, (een must voor elke Pabo-student, zo ook de media-academie die 16 september van start gaat), maar dit zijn wel onze toekomstige studenten.
Nieuwe media? Voor hen is dat niet nieuw, ze groeien op met al deze communicatiemedia. Sociale netwerken, mobiele telefonie, het is voor hen de gewoonste zaak van de wereld.

Web2.0 zijn leuk, zei jij. Helemaal mee eens, maar alleen maar leuk? Nee het is ook heel zinvol. Sociale netwerken zorgen ook voor sociale binding. Het bedrijfsleven heeft dit al door.
Geweldig dat ‘onze’ Jos vanuit hospitality marketing en trends de minor 'The Web and Beyond' opzet en dat wij daar ons steentje aan bij gaan dragen. Ook Claudy heeft gevraagd of wij een avond voor het nieuwe Honours Program willen verzorgen. Zo leuk, maar ook zo zinvol!
Ook voor het onderwijs hebben deze tools toegevoegde waarde, zie wederom 21 eDingen :)


Sociale netwerken en al die andere eDingen zijn inmiddels onlosmakelijke verbonden met onze informatiemaatschappij.
Te vaak hoor ik: “daar heb ik toch geen tijd voor, ik heb het nu al zo druk”, en “dit is niets voor mij ik ben er te oud voor”. Daar kunnen we ons inmiddels niet meer achter verschuilen. Ik word dan wel tot de 'Verloren Generatie' gerekend :S maar ik laat me niet in dat hokje stoppen.
Volgende week plan ik een afspraak met je, want nu moeten we hiermee maar eens aan de slag. Docenten trainen, gaan samenwerken met inspirerende ict-coördinatoren en natuurlijk vervullen de bibliothecarissen hierin weer een belangrijke ondersteunende rol.
Ja kom maar op! We gaan ervoor!



NB. Hier en daar generaliseer ik wel, er zijn gelukkig altijd positieve uitzonderingen onder docenten als studenten. Maar wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat ik beweer. ;)


Nog wat achtergrondinformatie:

maandag 6 september 2010

0 reacties
Hallo Judith!

De tweede week is alweer begonnen. Met de opening van het Hogeschool jaar in het vooruitzicht is het echt nog wel een ‘start-up’ week. Althans dat gevoel heb ik wel nog. Ik ben erg benieuwd naar de opening. De verwachtingen zijn hoog na de mooie multimediale opening van het vorig jaar. Alhoewel dat in dat kader de aankondiging van het college om te stoppen met Bloggen juist weer het vertrouwen omlaag haalt. Ik hoop wel dat onze BlackBerry gebruikers (CvB) een digitaal alternatief gaan gebruiken.

De opening van het Hogeschool jaar is dit jaar bij ‘jouw’ Hotelschool. Ik ben erg benieuwd! Want de gastvrijheid is daar meestal super. Ze hebben daar sowieso een leuke week met allerlei mooie ‘openingsactiviteiten’. In dat kader heb ik extra aandacht voor de lezing van Dr. Carl Rohde die via Videoconferencing Live te bekijken is via deze link. Jos Maas de ICTO coördinator is daar samen met een aantal mensen en partners druk mee bezig geweest en ik ben erg nieuwsgierig naar hoe het gaat werken, maar meer nog hoeveel mensen er daadwerkelijk digitaal mee zullen kijken. Ik twijfel dan zelf ook of ik wel aanwezig ben in Maastricht of dat ik ‘gewoon’ vanuit Posterholt aanwezig ben.

Het blijft een vraag bij de tools. Hoeveel wordt er nu echt gebruik van gemaakt. Ik bedoel het aanmaken van een account is snel gedaan. Maar hoeveel wordt er nu echt gebruik gemaakt van tools zoals Hyves, Facebook, Twitter of Yammer. En waar ik ook nieuwsgierig naar ben hoeveel van de elementen van die tools wordt echt benut. Ik bedoel van het hele Office pakket gebruiken we ook maar een aantal tientallen procent. Dat zal ook zo zijn met de Web 2.0. tools. En hoe waardevol zijn die elementen dan. Zo heb ik afgelopen week een Hyves-Advertentie voor 25 euro in de wereld gestuurd. Ik heb de regio Maastricht gekozen, 25.000 views maximaal, geen leeftijdscategorie. En als je dan nu na het weekend kijkt dan zijn je allerlei statistieken.




Aantal views (5000+), aantal kliks (9), kosten per klik etc. Maar of het dan daadwerkelijk vertoond wordt (geen idee) en of het ook wat extra bezoekers oplevert tijdens het evenement weet ik al helemaal niet. Maar het was in ieder geval wel leuk om te doen! En dat is tot nu toe nog steeds het algemene gevoel dat ik krijg bij de Web 2.0. tools. Of het effect heeft, geen idee, maar het is wel leuk om toe doen! Gelukkig dat ik voorlopig nog mag/kan kiezen om de leuke dingen te doen! Dus wij gaan er nog steeds voor! Ook in de tweede week!



Groet Marcel