dinsdag 31 mei 2011

Sollicitatie partner in JaM-Sessies

0 reacties
Posterholt, 31-5-2011
Geachte Mevrouw van Hooijdonk,

Bij deze zou ik willen reageren op de vacature van partner bij JaM-Sessies. De rol van inspirator and creative designer van educational sollutions is er een die me op het lijf geschreven is. Het communiceren over innovatie op het gebied van ICT in het onderwijs via Web 2.0. media, via on stage sessions en via 2Do2Learn sessions spreekt me erg aan. Natuurlijk wil ik graag meer weten over de ideeen die u daarover heeft en ik hoop u in een persoonlijk gesprek te mogen overtuigen van mijn meerwaarde voor uw initiatieven.

Als drs. in de Kennistechnologie (afstudeeropdracht: Kennismanagement) ben ik weliswaar academisch geschoold, maar door mijn jarenlange ervaring binnen het jeugd en jongerenwerk ben ik zeer bedreven in het inspireren van jongeren en ouderen en steeds op zoek naar creatieve oplossingen voor alle uitdagingen die praktisch uitvoerbaar zijn. Daarmee sta ik te boek als pragmatisch wat binnen een snel veranderende semi-overheid organisatie als een HBO volgens mij een pre is.

In de afgelopen 5 jaar ben ik bezig geweest op het gebied van veranderingsmanagement binnen de Hogeschool Zuyd (Ongeveer 15.000 studenten, 1500 medewerkers). Als ICTO adviseur heb ik met mijn collega's geprobeerd om zowel op medewerkersniveau, als op directieniveau stappen te zetten om de kennisdeling en ontwikkeling van ICT in het onderwijs te verbeteren. Tijdens verschillende projecten 1 heb ik als leider of deelnemer laten zien dat mijn blik breder is dan gemiddeld en met aandacht voor de personen, de onderwerpen, de context en de kantoorpolitiek heb ik steeds met mijn teamgenoten gezocht naar de meest optimale oplossingen.

Naast de inhoudelijke invulling van mijn taken heb ik steeds ook voor het sociaal emotionele aspect van mijn collega's. Niet alleen in persoonlijke zin, maar ook daar waar het gaat om het teamgevoel wat een van de belangrijkste zaken is binnen cultuurveranderings trajecten. De afgelopen 2 jaar heb ik als teamcoordinator van de opleidingen Informatica en Technische Informatica hier nog extra aandacht aan kunnen besteden.

Gegroeid vanaf een junior consultant functie bij Aurus Kennis en Trainingssystemen, technisch opgeleid bij ICTOS als Technisch beheerder en ontwikkelaar van de E-Learning systemen ben ik in 2006 door de voorgangers van ZuydPLEIN opgepikt (ICTO-LIC) en heb daarbij mijn adviesvaardigheden ontwikkeld op het gebied van ICT in het onderwijs.

Het meest trots ben ik op de projecten die ik samen met studenten en docenten heb opgezet op het randgebied van ICT/Techniek en het onderwijs. Graag zou ik u daar in een persoonlijk gesprek meer over willen vertellen. In het bijzonder denk ik dan aan:

  • ZuydRobotics: Begonnen als studentvereniging ter promotie van Robotica, nu uitgegroeid tot middel om middelbare scholieren (1e, 2e jaars en profielwerkstuk makers) kennis te leren maken met Robotica, Techniek en de Hogeschool Zuyd
  • Huisvesting Het Nieuwe Leren: Herinrichting van de studieruimtes in de B3 ruimte met minimale middelen, zodat het nieuwe leren in potentie kan worden ingevoerd.
  • LAN Party Zuyd: Meerdaags evenement volledig uitgevoerd door studenten waarbij met meer dan 100 mensen middels netwerkverbindingen gegamed wordt. Dit ter promotie van de Hogeschool Zuyd.
  • Groei van gebruik Blackboard/Aanvulling functionaliteiten Blackboard: Met minimale middelen is het binnen de Hogeschool Zuyd gelukt om een E-Learning omgeving vaste grond onder de voeten te geven en de omgeving aan te vullen met functionaliteiten die door de klanten gewenst zijn.
  • ICTOZuydPLEIN.blogspot.com
  • Programmeren op KINECT

Mocht dit u nog niet overtuigen dan kunt u altijd nog andere bronnen over me raadplegen en er dan achter komen dat ik inmiddels met een 9-tal jaren ervaring als raadslid ook het een en ander heb ervaren op bestuurlijk niveau:

qrcode

Wellicht kunt u een ambitieuse, inspirerende, vakkundige, ondernemende en transparante collega gebruiken bij uw nieuwe initiatief. Ik hoop dat we samen kunnen werken aan een mooie toekomst.

Met vriendelijke groet,

drs. Marcel Schmitz

1 Implementatieplan ELO's - deelproject techniek, Migratie Blackboard 6, Implementatie Content System, Functionele implementatie LiveLink, Emerge project Informatiebeveiliging, Migratie Blackboard 7, Migratie Blackboard 8, Project VELO, Project Faculteit 2.0. Deelprojecten 1. Operational Excellence, 5. Leven Lang Leren, Accreditatie 2011 Informatica, ...

maandag 30 mei 2011

Social Media Code, ook voor Zuyd?

2 reacties
Hallo Marcel,

Al eerder heb ik geblogd over richtlijnen van Social Media, zie: Zo zijn onze manieren.
Jij zag het boekje Code Sociale Media van Charles Huijskens deze week op mijn bureau liggen. Ik wilde er nogmaals aandacht aan besteden. Nu is onze Ankie van de PABO ook al geïnteresseerd in Do's  & Don'ts.
Bij het boek hoort ook een website
Alleereerst worden de diverse social media tools beschreven en de 'gevaren' (privacy en reputatieschade) benoemd, voorzien van vele voorbeelden.Het leest dus lekker weg. In het boekje worden organisaties gestimuleerd om vooral actief te worden op social media: 'stilstaan is achteruit holen'. Benoemd wordt dat social media draait om mensen en vertrouwen, je hebt geen grip op wat mensen over jou vertellen, maar dat je de dialoog aan moet gaan. Tips om mensen over je te laten praten:

  • stel een webcare team samen en benoem een community manager ;)
  • bouw een netwerk op
  • weet wat en wie je bereiken wilt
  • meten is weten
  • wees aanwezig en doe mee
  • geen spam verspreiden
  • gebruik meerdere social media platforms
  • stimuleer de discussie
  • ben wat je uitdraagt

Er wordt even aandacht besteed aan Social Media en Het Nieuwe Werken: interne kennisdeling binnen je organisatie is o zo belangrijk. Het laatste hoofdstuk gaat dan over dé Code. Ook in dit boekje wordt het protocol van CNV  en TNT als voorbeelden aangehaald, die had ik in mijn eerder genoemd blog ook al vermeld. Interessant is het overzicht op de website Social Media Governance.
Tot slot worden tips over wat in een Social Media Code zou moeten staan, te beginnen met:

  • de kernwaarden van het bedrijf;
    Daar is Zuyd al een hele tijd mee bezig. Ik vind het heel goed, maar ik merk (helaas) nog weinig verandering in gedrag. (*denk* zou ik dit nu wel of niet mogen bloggen?, schaadt dit de hogeschool?, ik blog dit op persoonlijke titel, zie onze disclaimer, dus  ...??)
De onderstaande tips vind ik te betutteld, bijna beledigend: 
  • maak duidelijke afspraken over wat je wel en niet mag zeggen
  • gebruik je gezond verstand
  • blijf neutraal
  • creëer zelf de scheidslijn tussen werk en privé
  • wees verantwoordelijk
  • wees integer
Maar ik vind de onderstaande tips wel relevant:
  • ken het net (privacy)
  • zeg wie je bent
  • toon respect
  • vermeld je bronnen
  • probeer iets toe te voegen
Ik hoop dat Ankie met deze samenvatting geholpen is. Maar ik zal het boek uit de collectie van Bibliotheek Zuyd volgende week voor haar (zwaar in overtreding natuurlijk, ik mag geen boeken doorlenen ;)) meenemen.


Er zijn felle voor- en tegenstanders. Tegenstanders vinden gedragsregels verwerpelijk omdat dit niet past in de geest van de sociale netwerken. Begin dit jaar was er op LinkedIn een discussie over dit onderwerp, opgestart door het Reizend Circus, gevolgd door een bijeenkomst bij opleiding Commercieel Management. Daar was ik niet bij, onze Chris wel. Ik meen dat hier niet meer argumenten naar voren zijn gekomen dan in de discussie te lezen zijn.
Ook Rob Speekenbrink (TU Delft) is een fel tegenstander volgens het interview op zijn weblog. Volgens hem zijn de nadelen van een code:
  • medewerkers voelen zich betutteld.
  • mensen nemen je niet serieus
  • je kunt het toch niet in de hand houden dus kun je beter met elkaar in gesprek over hoe je met elkaar wil omgaan
  • het neigt heel erg naar zend-gedrag van een merk en ook dat een merk een bepaalde (sociale) afstand zou moeten hebben tot de mensen zelf.
Onlangs las ik op het blog van Trendmatcher dat ROC West-Brabant ook richtlijnen hebben opgesteld. Ik vind deze toch te controlerend geformuleerd en niet uitnodigend genoeg om actief te worden met social media. Het is zoals Erwin Blom formuleert 'maak social media richtlijnen offensief en niet defensief'. Hij citeert in zijn blog de richtlijnen van journalist Bart Brouwers. Ik heb ze even vrij vertaald voor Hogeschool Zuyd:
  • Vermeng professionele en persoonlijke uitingen altijd op zo’n manier dat authenticiteit blijkt en voordeel voor Hogeschool Zuyd kan worden bereikt.
  • Zorg dat je effectiviteit op het werk met elke tweet wordt vergroot.
  • Laat in de openbaarheid altijd blijken dat je een trots medewerker van Hogeschool Zuyd bent.
  • Onthul alle informatie die nodig is om zoveel mogelijk nieuwe kennis los te maken.
Laten we proberen met deze tips collega's te enthousiasmeren en deel te laten nemen aan social media zodat ook Hogeschool Zuyd daarvan kan profiteren. Maar daar staat tegen over dat ik ook van mijn hogeschool (Dienst Marketing en Communicatie, College van Bestuur, management) verwacht dat ze social media gaan inzetten om open en transparant (toch 2 merkwaarden van Zuyd) te gaan communiceren.
Persoonlijk hou ik niet van regeltjes, Zuyd heeft al een integriteitscode dat is meer dan voldoende. Ik denk dat we voornamelijk (weer) moeten inzetten bewustwording en informeren via workshops: informeren en faciliteren! Wiens verantwoordelijkheid is dat?

groet,
Judith

vrijdag 27 mei 2011

Getwitter & Getweeeter van @jujuutje

4 reacties
Heej tweep @marcelschmitz!

Ik las pas woensdag met veel interesse de blogpost van Annie Maessen (gepost op, 08/12/2010 ) "Hoe Twitter mijn leven veranderde". Zoooo herkenbaar!
Dit geldt ook voor de blogpost van Irma van Houts met haar interview met Jos Fleuren, beide zeer gewaardeerde tweeps!
Beide bijdragen gaan over hoe je twitter je leven heeft veranderd en hoe je het integreert in werk en leven. Dit was ook de reden waarom Avans mij uitnodigde voor hun inspiratiemiddag.
Momenteel ben ik ook bezig met de voorbereidingen van andere Social Media activiteiten. Dinsdag ga ik met het Social Media Team van Bibliotheek Zuyd praten over inzet en promotie van Twitter en Facebook. Het Netwerk PR & Communicatie van Hogeschool Zuyd wil ook graag aan de slag met Social Media. Annelies Falk (docent Commercieel Management) en ik verzorgen namens ZuydPlein 3 bijeenkomsten, 21 juni de eerste, de andere 2 na de zomervakantie.
In mijn achterhoofd ben ik ook nog bezig met Twitter & Blackboardmigratie.

Door al deze activiteiten denk je na over je eigen sporen op de divere sociale netwerken, met name Twitter, want die is voor mij (met bloggen!) meest favoriet! Daarom las ik met grote interesse bovengenoemde weblogberichten.

Ik twitter ongeveer even lang als Annie en Jos maar toch iets minder fanatiek ;)
Jujuutje is geboren in november 2008. Inmiddels (27 mei 2011) heb ik 351 volgers en volg ik er zelf 350 en heb tot nu toe 5.420 tweets geplaatst. Ik volg collega’s uit onderwijs, bibliotheek, Blackboard, marketing en alles wat met eLearning en Social Media te maken heeft. Maar natuurlijk ook alle Zuydcollega’s en dat worden er steeds meer!

Ik kan natuurlijk niet alle tweets lezen die ik binnen krijg, dus ‘stop’ ik tweeps in lijstje. Drie lijstjes scan ik elke dag: VIP (privé) en VIP-work lijstje en t lijstje met Zuydtweeps. Daarnaast kijk ik elke dag regelmatig op mijn timeline, wat ik dan lees is meegenomen. Wat ik later wil lezen zet ik 'even' als favoriet. ;)
Ik twitter meer sinds ik een smartphone (nu iPhone) heb, zeker buiten werktijd. Ook de iPad helpt hierbij wel een handje. Onder werktijd twitter ik niet zoveel, focus ik meer op Yammer.

Uit beide blogpost heb ik wat quotes gehaald die ook op mij van toepassing zijn.
Twitter is mijn vakliteratuur en kennisnetwerk
Ik lees ontzettend veel tips en interessante artikelen. Het is (naast mijn Google Reader) mijn onuitputtelijke informatiebron. Het is zoals Jos Fleuren zegt een "permanente bijscholingscursus". Natuurlijk deel ik weer veel van wat ik lees met mijn volgers, zo nu en dan aangevuld met de #yam voor de Yammeraars van Zuyd (helaas komen niet alle tweets altijd door)


Twitter als vraagbaak
Ook ik verspreid wel eens #dtv of #durftevragen tweets. Ik moet zeggen dat het niet echt veel oplevert, meestal van de tweeps waar ik meer een band mee hebt. Ik stuur nu vaker een @mention tweet, dat werkt beter.

Twitter als sociaal contact
Net zoals bij Annie Maessen is het is mijn sociale leventje achter het (PC-/ iPhone-/iPad) scherm geworden. Ik heb leuke / warme contacten met sommige tweeps. We maken grapjes, delen ergenissen publiekelijk of met een DM. Soms leidt deze twittercontacten tot een f2f contact. Zoals toen we samen naar de Educause gingen en ook uitgenodigd werden op de CVI/SURF/STOAS-borrel ;). Natuurlijk ontmoet je tijdens landelijke bijeenkomsten en congressen ook volgelingen. Sommige noemen me gewoon jujuutje i.p.v. Judith :) Maar Twitter helpt ook om gelijkgestemden bijeen te brengen rondom een bepaald thema, zoals binnenkort rondom Auteursrechten & ELO's.
Twitter als een nieuwe richting/ kansen in mijn loopbaan
Als ICTO-adviseur ben ik begonnen als functioneel beheerder Blackboard maar door mijn Twitteractiviteiten en sinds een jaar dé Zuyd-Yammeraar is mijn rol veranderd. Ik geef workshops (RSS, Microbloggen, eDingen@Zuyd), daardoor word je al snel een expert genoemd of goeroe ;) Ik krijg die ruimte en pak die ook. Het is ook zo leuk om je ervaringen te delen met collega’s, en er is behoefte aan. Kreeg nou weer een vraag over een LinkedIn workshop, ach die kan er ook nog wel bij. Maar misschien zijn er wel andere collega's die deze kunnen verzorgen. Eens over nadenken.
Twitter als vrijetijdsbesteding
Zoals Annie Maessen verwoordt “Twitter is geworden tot een van mijn belangrijkste hobby’s. Het delen van alles wat mij bezig houdt (wat ik zelf vind of via mijn twittercontacten tegenkom) loopt als een rode draad door mijn persoonlijke leven”. Ja die privé en werk tweets komen dag en nacht binnen. Maar je krijgt er een bepaalde handigheid in om tussendoor even snel te scannen.
Bij Avans kreeg ik inderdaad dan ook de vraag: hoe vinden je gezinsleden dat nu? Dat jij de hele avond met laptop of iPhone of iPad op de bank zit? Ja, eerlijk is eerlijk, niet altijd even leuk. Ik moet me ook gewoon wel eens bedwingen om die iPhone en iPad niet te gebruiken.
Mijn kinderen doen dit ook wel, maar dat vinden ze toch wat anders. Moeders doen zo iets niet. Net zoals mijn dochter het niet leuk vond dat ik zou twitteren op een open dag van Universiteit Tilburg. Daar was een twitterfountain in de collegezaal, Hans van Driel gaf een interessante presentatie. Maar een tweet van je moeder op de twitterfountain :S dus heb ik dat niet gedaan, tenminste niet de # gebruikt ;)
Soms vergeet ik ook wel dat ik Twitter gekoppeld heb aan Facebook en Hyves, en dat kinderen en familie en vrienden ook lezen wat ik twitter. Eerder hield ik hier meer rekenimg mee (heb destijds twitter en hyves ontkoppeld, maar die is weer hersteld). Ik heb inmiddels wel de houding, als ze het niet willen lezen dat ontvolgen of ontvrienden ze me maar.


Maar het SM-grapje dat ik deze week twitterde, werd niet door iedereen begrepen ;)
SM staat idd wel voor Social Media :)


Ik twitter en blog het leven. En net zoals in de echte wereld kost het onderhouden van relaties tijd. Maar je krijgt er ook zoveel voor terug. Ik ben heel enthousiast over twitter (en bloggen) en inderdaad net als Annie heb ik ook de opmerking gekregen ‘je straalt helemaal’ als je er over praat. Maar ik praat er nu alleen maar over als er naar gevraagd wordt, mensen die echt willen horen waar ik zo gepassioneerd over ben. Ik ga niet meer overtuigen. Vooroordelen hou je toch.

Dankzij Twitter ben ik in contact gekomen met vakbroeders waar ik anders nooit contact mee had gehad. Werd ik uitgenodigd om een presentatie te geven over Bibliotheek Zuyd en Social Media,vroeg Avans me voor een imspiratiemiddag, heb ik comtact in het land over de ingewikkelde auteursrechtenmaterie. En krijg ik nu een vraag binnen van het Ministerie vanVWS over de inzet van Yammer binnen Zuyd. Leuk toch, daar raakt toch iedereen enthousias van?

Het is bijna (of al?) een verslaving. Ik denk soms ook in 140 tekens. Ik geniet van zo'n vrije/thuiswerkdag, niemand thuis, kan ik de hele dag me met Social Media bezig houden, zonder dat iemand er iets van zegt of denkt. Want ook op het werk is niet iedereen overtuigd van de meerwaarde van social media ondanks het onderzoek van TNO.

Maar het is ook goed dat mijn lief en lieve kinderen mij een spiegel voor houden. Dat helpt me in balans te blijven.

Ik hou dus van het vrolijk getweeter van mijn tweeps.
Onlangs tijdens mijn sportavondje, was ik aan het bewegen op 'Don't worry, Be happy' van Bob Marley. Dit nummer heet eigenlijk 'Three Little Birds'. Toen ik dit op You Tube opzocht, vond ik dit twitterific videootje erbij. Hoe toepasselijk :)



Goed weekend,
@jujuutje

maandag 23 mei 2011

Van die dingen #Zuydkermis

0 reacties
Goedemiddag Marcel,

Enkele maanden geleden heb ik aan een blogkermis meegedaan over het gebruik van internetbronnen. Weet je nog? Ik vond dit ook een leuk idee voor onze eDingenkluppie. Nu vond ik daar de tijd wel rijp voor. Donderdag 9 juni hebben we onze laatste bijeenkomst.
Bij een afsluiting hoort een evaluatie. Ik heb tijdens de laatste bijeenkomst al door laten schemeren dat ik dit graag in de vorm van een blogkermis terug wil zien.
We zijn begonnen met bloggen en we eindigen er mee ;)


Wat is nu een blogkermis?
Een blogkermis (of blog carnival) is een verzameling postings rond een thema met als doel een aantal bloggers bij elkaar te brengen. Iemand start een onderwerp, en daarop wordt door verschillende bloggers binnen een bepaalde tijd geantwoord in de vorm van een posting. Meestal met link naar die originele oproep, en na verloop van tijd worden de postings verzameld in een overzicht.

Het afgelopen studiejaar zijn wij samen met Rienke onder de vlag van ZuydPlein gestart met eDingen@Zuyd. Uitgangspunt was de 21 eDingen cursus van SURF. We hadden 15 aanmeldingen, uiteindelijk met 12 personen gestart. Collega's van faculteit Onderwijs, Academie Verloskunde, Hotelschool, Gezondheid en Techniek, Informatica, heel divers dus. Elke 1e donderdag van de maand hadden we een bijeenkomst, in totaal 8.
De behandelde onderwerpen waren:

  1. Weblogs
  2. RSS en startpagina's 
  3. Microbloggen en eCommunicatie
  4. Screencasting
  5. Video zoeken en gebruiken
  6. Google Apps
  7. Social Bookmarking
  8. Wiki's is het laatste 'ding' 
Samen met onze collega's van de Bibliotheek Zuyd hebben we de workshops verzorgd.
Onze communicatie verliep via een Blackboardcursus en Yammer.

Graag wil dat jullie, lieve deelnemers bloggen met als onderwerp: Wat was jouw 'ding' / Was het wel jouw 'ding'? Gebruik #Zuydkermis in de titel van je blogpost.
Deze uitnodiging geldt ook deelnemers die door allerlei oorzaken niet het hele traject hebben doorlopen. Op basis van jullie ervaringen willen we eDingen@Zuyd volgend studiejaar bijstellen. Want we willen wel door gaan!

Welke 'dingen' zet je als didactische tool in binnen je onderwijs? Wat gebruik je als deskundigheidsbevorderingstool? Of als personal branding-tool? Wat is jouw 'hebbeding'?
Wat kan er gedaan worden om eDingen@Zuyd te verbeteren? Denk aan aangeboden workshops, tijdstip, begeleiding? Heb je ook de informatie van 21 eDingen gebruikt?
Kortom: wat heeft eDingen jou gebracht?

Doe mee aan de blogkermis, gebruik de #Zuydkermis. Schrijf een blog over wat eDingen jou heeft gebracht. Ik zorg voor een samenvatting. De deadline is dinsdag 7 juni!

De laatste bijeenkomst is donderdag 9 juni op de Hoge Hotelschool in Maastricht. In plaats van onze gezamenlijke broodmaaltijd, sluiten we af met een borrel met tapas in de Le Coin, de loungeruimte van het Teaching Hotel. Laten jullie even weten of je erbij bent?

groet,
Judith

vrijdag 20 mei 2011

Inspiratiemiddag #avansxplora #avanslic

2 reacties
Hoi Marcel,

Of het inspirerend is geweest? Mijn bijdrage aan de middag bij de collega's van Avans Xplora van het LIC? Ik weet het niet, dat moeten de aanwezigen maar beoordelen. Maar merkte wel dat het voor sommige imponerend of zelfs intimiderend :S is geweest. Tjsa, ze wilden weten welke social media tools ik gebruik ... en dat zijn er nog al wat. Natuurlijk gebruik ik niet alles even intensief. Maar als ICTO-adviseur wil ik wel weten wat op social media gebied 'te geef' is.


Vuur en passie? altijd als het om social media gaat! Lippenstift hoort gewoon bij mijn presentatie, Jeroen :) Maar briljante ideeën, visie en innovatie-drift, mwah, nope, dat zat niet in deze presentatie.

Mijn presentatie op Slideshare geplaatst (natuurlijk). Heb een paar dingetjes aangepast waardoor presentatie nu ook voor anderen duidelijker is.
Inspiratiemiddag Avans 17 mei 2011
View more presentations from Judith van Hooijdonk

Note: embed code werkt niet op iPhone/iPad :S Klik op deze link voor de presentatie.
Ik was wel veel te lang aan het woord waardoor het programma in de war liep. Typisch :)
Na mijn verhaal vertelde 2 collega's van Xplora hun variant op de 21 eDingen. Ik hoorde dezelfde herkenbare problemen. Bij de start vooral bezig met vooroordelen weghalen en discussies voeren rondom privacyproblematiek voor docent als privé-persoon. Deze gesprekken heb ik in mijn workshop Microbloggen ook.
Avans Xplora zijn met vergelijkbare tools als Zuyd Bibliotheek aan het experimenteren. Fijn om een kijkje in de Avanskeuken te krijgen. Over een maand komt Windesheim weer bij ons om kennis te halen en te delen. Zo wordt -door social media tools!- kennis over veel meer organisaties verspreid.

Ook met Bert weer even bijgepraat over auteursrechten en Blackboard. Weer contact gehad met oud-klasgenoot Mieke (nog geen twitteraccount ;) wel een blog in rusten), die zowaar onlangs een weekje Posterholt (of all places) heeft gedaan! (Hé Mieke, ook een leuk onderwerp voor je blog *grijns*). Ook Rudi (hij mag de volgende week zijn collega's in Den Bosch inspireren!) ff in het voorbij vliegen gezoend en Jeroen was weer heerlijk aan het spelen!

Op terugweg naar huis las ik (in mijn thuisgedownloade NRCnext) op de iPad een artikel van Emma Bruns over sleur: "Er gebeurt niets van belang als we zelf niet in staat zijn verandering in ons leven te brengen"
Ik vond dit pleidooi om sleur te doorbreken ook wat van toepassing op collega's die met angst de 'jeugd van tegenwoordig' gade slaat met hun gebrek aan privacy op allerlei sociale netwerken. Probeer in je dagelijks werk ook iets te veranderen en ga de interactie (ook via social media) aan met collega's, studenten. Wie weet wat het je brengt. Je 1e stappen op social netwerken zullen ook onwennig en vreemd zijn, zoals Emma Bruns beschrijft:
"Een eerste dag is altijd vreselijk. Je eerste stappen met een fonkelende rugtas en scherp gepoetste schoenen op een schoolplein; het zogenaamd vriendelijke gewauwel met nieuwe buren bij de verhuisauto; starende collega’s bij het oorverdovende geluid dat je nieuwe hakken maken op voordelig kliklaminaat. Verhuizingen, nieuwe banen, eerste schooldagen: het zijn sociale ontmaagdingen zonder orgasme."
Jezelf op de automatische piloot zetten, is soms fijn en heb je ook wel eens nodig, maar (zoals Bruns zegt) "kantel de saaiheid en vrees de verandering niet".



Beste Avans Xplora collega's bedankt voor de uitnodiging ik vond het een eer. Dit blog heb ik in concept (in Evernote) in de trein op weg naar huis 'geschreven'. Door jullie hashtags in mijn blogtitel te gebruiken sta ik een paar dagen op jullie twitter widget op de website. Ha! Meteen reclame voor ons duoblog!
Bedankt voor de bloemen, ze hebben de reis overleefd. En bedankt voor de boekenbon. Ik zal m besteden aan een 'echt' boek. Beloofd!
Groetjes en veel succes met jullie zoektocht in social media land. Ik hoop dat jullie jezelf speeltijd gunnen.





Ik ben wel weer in de mood voor een slotliedje. De afgelopen week ben ik helemaal in de ban van The Real Centimeters. Overal hoor ik nu hun liedje 'Mind your Step', heerlijk funky nummer. Ik ga hun advies 'try to relax' dit weekend ter harte nemen. Ik hoop jij ook!



Fijn weekend.
Judith

woensdag 18 mei 2011

Meer Schwung met mijn Samsung

1 reacties
He Judith,

Zoals je wel gemerkt hebt zit er wat meer 'schwung' in mijn social media gebruik. Dat komt door mijn nieuwe Samsung! De Galaxy Tab, eindelijk is hij er!



Ik moet eerlijk zeggen. Ik weet niet zeker of de 'Schwung' komt door de Tab of doordat mijn vorige Smartphone een Windows 6.5 operating system had en de Galaxy Tab is uitgerust met een Android OS. Microsoft heeft in ieder geval nog iets in te halen op Mobile gebied!

Je had me al in Anaheim geinspireerd met Foursquare, maar ik zag ook de afgelopen weken jouw aandacht afnemen. Ik ben erg benieuwd of ik het wel vol ga houden ;) Maar het is niet alleen Foursquare wat ik in de afgelopen dagen aan het testen ben geweest. Ook Gowalla heb ik uitgeprobeerd. Wees gerust het komt op hetzelfde neer. Je bezoekt plekken in 'real life', checked in via je Mobile of Tablet, en ziet wie er in het verleden is ingechecked, vind er foto's en eventueel tips, trucs of gratis goodies. Maar welke van de twee moet ik nu gaan gebruiken? Ik heb beide getest in Disney, maar ben er nog niet uit! Hier wat 'versus-reviews' van anderen:

Gowalla versus Foursquare Review 1



Gowalla versus Foursquare Review 2



Gowalla versus Foursquare Review 3



Mijn eerste indrukken. Ja het is waar dat bij Foursquare mijn 'online vrienden' staan waardoor dat er competitie gespeeld kan worden. Wat ik dus echt leuk vind. Van de andere kant vond ik het bij Gowalla leuk dat ik 'random voorwerpen' vond bij verschillende plekken en dat ik die ook kon uitwisselen met mijn voorgangers of nalopers! Maar het 'Mayorship' element van Foursquare is ook erg leuk. Als je het meeste op een locatie bent geweest kun je 'Mayor' worden en dan kan je op verschillende locaties ook weer iets opleveren. Al is het maar de tijdelijke roem! Het wil wellicht wat zeggen dat ik eerder Mayor was van Central Plaza in Disneyland Parijs dan in Posterholt ;).

Ik denk dat ik nog niet alles gezien heb van deze twee apps. Dus in de toekomst meer hierover. Wellicht zouden we het pas echt goed in Amerika kunnen uittesten ;) Grijns! Er gaat in ieder geval weer een nieuwe wereld voor me open en op deze basis zie ik veel mogelijkheden voor Disney (maar ook lokale bedrijven ;)) om hier meer van te maken. Wellicht dat we ook andere Zuyderlingen of lezers van onze BLOG enthousiast kunnen maken, voor de 'nieuwe wereld'.



Groeten Marcel

P.S. voor de U2 fans die nu een U2 liedje missen: Where the streets have no name, past het beste bij location based apps zoals Gowalla als Foursquare. Want straatnamen zijn in de toekomst niet zo belangrijk meer ;)

maandag 16 mei 2011

Top 3 Online Samenwerkingsomgevingen met video @ Zuyd 2011 en de Tipparade

3 reacties
Welkom Judith!

Welkom bij deze Top 3 van de Online Samenwerkingsomgevingen met video die bij de Hogeschool Zuyd in gebruik zijn. Tenminste voor zover het bij mij bekend is dan ;). Daarnaast zal ik een Tipparade geven met Tools waarvan ik verwacht dat ze in de nabije toekomst op dit gebied binnen Zuyd zullen worden ingezet.

Als we het hebben over samenwerkingsomgevingen dan zijn er daar verschillende invullingen van mogelijk. We bekijken in deze blogpost even de omgevingen waar je ook met beeld met meerdere mensen tegelijk kunt samenwerken. Dus er moet een video element inzitten waar je met meerdere gebruikers tegelijk mee bezig kunt zijn. Daarnaast zitten er ook de 'reguliere' elementen in die je bij een samenwerkingsomgeving mag verwachten, zoals mogelijkheden om te discussieren, mogelijkheden om bestanden of content uit te wisselen.

Voor de duidelijkheid: Blackboard (Zuyd-breed), Learning4U (Commercieel Management) en eigenlijk het Office2010 pakket zijn ook omgevingen waarin je kunt samenwerken. Dit wordt ook binnen de Hogeschool gedaan echter bij al deze tools is momenteel nog geen video verbinding mogelijk met de webcam of anders. Maar zo kun je bijvoorbeeld ook naar de videoconferencing kant kijken. We hebben binnen de Hogeschool een viertal Videoconferencing sets verdeeld over de drie steden. De vierde is aangeschaft door de Proeftuin ICT in het kader van een samenwerkingsproject en deze staat op de locatie in Nieuw Eyckholt. Maar deze omgevingen zijn dan weer alleen maar geschikt voor Videoconferencing en niet zozeer voor de andere functionaliteiten die we hebben genoemd.



Dus het gaat zich om de: Top 3 Online Samenwerkingsomgevingen met video @ Zuyd 2011 Grijns het blijft natuurlijk altijd maar een tijdelijke lijst ;)

Op nummer 3: Netviewer



Netviewer wordt gebruikt bij de Hotelschool in Maastricht. Jos Maas (ICTO Coordinator van deze faculteit) is de expert binnen Zuyd en beheert de licenties. Het mooie van Netviewer is dat het heel makkelijk is om mensen (van binnen en buiten de organisatie) uit te nodigen. Je maakt uiteindelijk van je eigen desktop de samenwerkingsomgeving, waardoor je alle tools zoals discussie of contentuitwisseling via je eigen desktop kunt doen. Ik heb een aantal keren met Jos gesproken via Netviewer en de eenvoud en duidelijkheid spreekt me erg aan.

Op nummer 2: Wimba


(Wimba gebruik op NYU)

Eliane Boileau is op verschillende fronten bezig met Wimba. Allereerst bij haar Virtueel taleninstituut. Daar leren buitenlandse studenten met behulp van student coaches alvast iets over de cultuur en taal in Nederland ook al zijn ze nog niet woonzaam in Nederland. En daarnaast gebruikt Eliane Wimba bij de NID waar Wimba een rol speelt bij de Getronics Duaal variant. Zoals je ziet bij het voorbeeldfilmpje (van NYU) kan Wimba met een building block onderdeel worden van je leeromgeving. (Hierover in de Tipparade meer!)

Op nummer 1: Adobe Connect binnen Surfgroepen

Adobe Connect


Surfgroepen Promo (toen dat nog kon!)


Surfgroepen is de meest gebruikte omgeving in deze categorie. Waarom? Omdat het gratis is! Blijft dat zo? Nee, want op 31-12-2012 (voor zover nu bekend) gaat Surfgroepen uit de lucht. En dat is jammer want menige Hogeschool Zuyd collega heeft de eerste stappen op dit gebied via Surfgroepen gedaan. Geinspireerd door de verhalen of filmpjes van Harry Vaessen of omdat Studenten (IM en CM) zelf omgevingen konden aanmaken en het de docenten aan het leren waren.

De Adobe Connect omgeving wordt fanatiek gebruikt binnen verschillende opleidingen van ICT, Commercieel tot Verloskunde. Bij de Academie Verloskunde gaan ze zelfs op een heel speciale manier met Adobe Connect om. Ze gebruiken Adobe om de videobeelden te versturen, maar omdat ze niet tevreden waren met de geluidskwaliteit gebruiken ze daarvoor Skype. Een hybride oplossing!

Als met al is de Adobe Connect binnen Surfgroepen nog steeds het meest gebruikt!

Tipparade

En waar gaat het in de nabije toekomst naar toe? Nou er zijn een aantal interessante ontwikkelingen op korte als middellange termijn.


Wimba + Elluminate = Gemini --> Blackboard Collaboration


Wimba, genoemd in de top 3, heeft al jaren een BuildingBlock naar Blackboard. Maar het bedrijf Blackboard heeft de bedrijven achter Wimba en Elluminate (samenwerkingstool die niet binnen Zuyd gebruikt wordt) opgekocht en probeert a-la Blackboard beide tools in de Blackboard blender te stoppen om zo tot een mooie geintegreerde Collaboration tool te komen (Project Gemini). Grote voordeel: integratie en dus accountmanagement. Je kunt als docent gebruik maken van de tool zonder te hoeven rommelen met nieuwe accountgegevens. Grote nadeel: de Blackboard Blender. In het verleden heeft Blackboard meer goede bedrijven/tools opgekocht (Content System bijvoorbeeld) en geprobeerd dat in hun systeem te integreren. Dat is niet altijd probleemloos verlopen (Content System again!). In ons migratietraject naar Blackboard 9 hebben we meegenomen dat we gaan kijken of Blackboard Collab (Wimba/Elluminate) in te zetten is. Ik ben benieuwd!

Surfconext

De opvolger van Surfgroepen (sort of speak) maar wel in een verbeterde vorm. Verbeterd omdat Surf eigenlijk niet wil gaan over welke tools die je wil gebruiken, maar ze willen een omgeving creeeren waarbij je van die tools gebruik kan maken die jij als meest waardevol ziet, maar dat je dan wel nog content kan uitwisselen en 'eenvoudig' kunt switchen tussen tools en dat je niet 1000 inlogaccounts en wachtwoorden hebt.



Een mooi verhaal, waarin veel potentie zit. Ik ben erg benieuwd naar de uitwerking. Het videogedeelte dat Surf als eerste gaat koppelen is Webex. Dat wordt nu niet door de opleidingen gebruikt, maar geeft ook de mogelijkheid om te conferencen waarbij via de desktop. Ik denk dat in de toekomst Webex en Netviewer naar elkaar toegroeien. We wachten de eerste versies van Surfconext met de Webex af!

Google en Facebook lonken naar Skype

Tja het is nog niet zo lang in het nieuws, maar Google (toch ook wel een reputatie op samenwerkingsgebied) aast op Skype.

Google Apps: Gelukt!
Google Wave: Mislukt of nog niet gelukt?

Google is niet de enige, ook Facebook is achter Skype aan. Beide organisaties zijn veelbelovend daar waar het gaat om de 'verovering' van de gebruiker. Dus ook de samenwerkende gebruiker. Daar waar Google een streepje voor heeft bij het 'werken' heeft Facebook dat bij het 'samen'. En met Skype krijgen beide iets wat ze nog niet in hun pakket hebben namelijk beeld en geluid conferencing. Wat toevallig dat die interesse er is net nu Skype zijn Beta-multiple-users-conference heeft aangezet. Voor het eerst kun je nu op Skype met meer dan 1 persoon tegelijk Skypen en blijft de kwaliteit hoog. Ben erg benieuwd of er een strijd ontstaat om Skype, nog benieuwder over wie gaat winnen en kan niet wachten tot we zien wat ze ermee gaan doen. Maar gebruiken zal ik het zeker! Als is het maar om te testen ;).

Naschrift Redactie: En dan uiteindelijk kaapt Microsoft, Skype voor een slordige 8 miljard weg voor de neus van zowel Google als Facebook. Nu is het alleen nog afwachten wat Google en Facebook voor alternatief gaan vinden en OF Microsoft er ook mee uit de voeten kan. Nog steeds hoop ik dat we een van die drie nieuwe verbindingen kunnen gaan testen.

Maar goed we kunnen niet alles hebben! We moeten ons blijven afvragen: Wat wil ik bereiken en daarna pas wat kan ik daarvoor gebruiken!



Groet Marcel

zondag 15 mei 2011

Meer academici op het HBO?

6 reacties
Ha Marcel,

Je was er de afgelopen dagen niet, maar via twitter hadden we toch nog contact. O.a. over het artkel in NRCnext van afgelopen vrijdag:
"De docent op het hbo moet van de universiteit komen : want hoe kun je nu voor de klas staan als je niet hoger geschoold bent dan je eigen leerlingen?" opiniestuk van Martin Slagter (niet zo's actieve twitteraar)
Zowel Ankie als ik lazen het artikel ongeveer op hetzelfde tijdstip.


Quote uit het artikel:
"Hoe kun je nu met overtuiging en gezag lesgeven als je zelf niet hoger opgeleid bent dan degenen aan wie je lesgeeft? Elke hbo-docent zou universitair opgeleid moeten zijn, of op zijn minst een eerstegraads onderwijsbevoegdheid moeten bezitten. Dat is nu nauwelijks het geval."

Voor Slagter is reden zonneklaar waarom er zo weinig universitair geschoolde docenten zijn op het HBO: de lage inschaling. Nu is het lange tijd voor docenten alleen mogelijk geweest om via managementfuncties in een hogere salarischaal terecht te komen.Gelukkig zit daar nu een kentering in en zit ook in docentenschalen carrièreperspectief.
Marcel, je weet dat voor mij hoogte van salarissen juist helemaal niet afhankelijk zouden moeten zijn van opleidingsniveau. Waarom zou een academicus zoveel meer moeten verdienen dan een arbeider. Waarom wordt 'hersenarbeid' financieel beter gewaardeerd dan 'handenarbeid? Bullshit!
Kijk liever naar inzet van de werknemer!

Natuurlijk krijgt het 'Nieuwe Leren' ook de schuld. Maar dit is niet zo vreemd. Al 5 jaar strijdt Slagter tegen onderwijsvernieuwing. Lees hier en hier en hier. Maar het onderwijsconcept van zijn werkgever Hogeschool voor de Geesteswetenschappen Utrecht lijkt toch  redelijk eigentijds. Voelt hij zich daar wel thuis?

Maar gaat het nu echt door het gebrek aan vakinhoudelijke kennis van de hbo-docent mis in het HBO, zoals Martin Slagter beweert?
Ik wilde er even over nadenken, maar jouw reactie was duidelijk:


Je hebt helemaal gelijk.
Inmiddels is het ook Zuydbeleid om een bepaald percentage aan academici in een docententeam te hebben. Academici die zo'n 20 jaar geleden zijn afgestudeerd, nooit hebben bijgeschoold, kunnen beter met "overtuiging en gezag" (iew) lesgeven dan een iemand uit de praktijk, die vol passie over zijn vak kan vertellen? Ik geloof er niets van. Ik weet het wel zeker. Mag ik dat wel zeggen? Ik heb alleen maar MAVO hoor (gevolgd door 2 jaar HAVO).

Inspiratie, daar draait het om. In september 2010 heb ik een intern Zuydblog geschreven over inspirerende docenten n.a.v. het gelijknamige boek

Edith Roefs heeft als lid van de kenniskring van het lectoraat Pedagogische Kwaliteit van het Onderwijs van de Christelijke Hogeschool Windesheim onderzoek gedaan naar de betekenis van inspirerende docenten. In 10 docent-verhalen werkt ze verschillende thema’s uit, zoals: studenten confronteren, hoge eisen stellen, openleerklimaat creëren en de aandacht voor theorie in competentiegericht onderwijs. Het boek geeft geen richtlijnen of stappenplannen voor inspirerend docentschap maar voorbeelden en inzichten waar men zich aan kan spiegelen.
Het onderzoek is gebaseerd op o.a. groepsinterviews met studenten. Studenten vinden inspirerende docenten een docent die ‘echt’ is: een mens met sterke en zwakke kanten, voorkeuren, visies en eigen ervaringen. Fouten maken mag en toegeven ook. Het genereert betrokkenheid en maakt de docent geloofwaardig.
Op de website ScienceGuide is een artikel over dit onderzoek te lezen.

Het moge duidelijk zijn: ik deel niet de zwart/wit mening van Martin Slagter.
Iedereen herinnert zich nog wel een docent van vroeger die voor hem/haar net het verschil maakte. Waarom heeft net die ene docent betekenis voor jou? Dan draait het echt niet om opleidingsniveau hoor, maar om bezieling en inspiratie. En echte interesse in de student. Niet om gezag en schaal 13! Daarmee wil ik niet beweren dat het salaris van docent HBO of leerkracht VO/PO niet op waarde geschat moet worden. Het hoeft geen vrijwilligerswerk te zijn.
En ik wil zeker niet beweren dat een academicus geen inspirerende docent kan zijn, want ik kan er zo al 2 noemen :).Maar het belangrijkste is om jezelf vragen te stellen, zoals Edith Roefs die heeft geformuleerd::
"Hoe heb ik mij ontwikkeld in mijn beroep van oorsprong, welke ervaringen zijn betekenisvol en hoe geldt dat voor mijn ontwikkeling als docent? En hoe kan ik dit (meer) tot uitdrukking laten komen in mijn gedrag en betekenis voor studenten?"
Het is altijd goed om jezelf zo nu en dan een spiegel voor te houden, dat geldt ook voor mij als niet-docent.

groet,
Judith

Blogger was even weg #backup gemaakt!

0 reacties
Ha Marcel,

Je hebt het waarschijnlijk niet meegekregen ;) maar Blogger is 20,5 uur onbereikbaar geweest. Was -net als jij- eventjes weg. Vrijdagmiddag (vrijdag de 13e!!) ontdekte ik het.

Wat is er gebeurd? Donderdagochtend (Nederlandse tijd) vond routine-onderhoud plaats. Tijdens dat onderhoud was er sprake van technische problemen die van invloed waren op het gedrag van Blogger. Vanaf dat moment hebben bloggers en bloglezers uiteenlopende ongewone dingen kunnen meemaken, waaronder storingen, verdwenen berichten, foutmeldingen en sommige mensen kwamen op verkeerde blogs terecht.
(bron: Eddie Kessler, Tech Lead / Manager van Blogger)

Blogger werd op 'alleen-lezen' gezet, er konden geen blogpost meer geplaatst worden en Blogger ging terug naar de status van woensdag 11 mei.
Dat betekende dat jouw blogpost over Chorewars niet meer beschikbaar was. Blogger beloofde alles weer te herstellen, maar deze blogpost stond nog steeds gepland op donderdag 12 mei ... Ik vermoed dat dit niet meer hersteld wordt, dus ik heb deze nu zelf maar weer gepubliceerd. Ik was even 'bang' dat er ook weer een tweet verstuurd werd, maar dat is niet gebeurd. Omdat de link al een keer gepubliceerd is via twitterfeed?

Trendmatcher heeft er ook over geblogd (lees hier). In een vervolg-blog adviseerde hij ook om je blog te exporteren. Top tip, natuurlijk! Ik wil mijn buitenboordbrein niet kwijt. Het is inderdaad zo simpel als hij meldde. Dus heb ik via de export-functie ons blog geback-upt. Hebben we in iedergeval de tekst nog, de plaatjes en filmpjes worden helaas niet meegenomen.

We kunnen weer vrolijk verder bloggen!
groetjes,
Judith

Laat ons vechten om die klus! Let's battle in Chorewars

2 reacties
Grijns!

Let's Battle Judith!

Ik heb je op 4 mei een uitnodiging gestuurd voor Chorewars.


Chorewars is een van de briljantjes vanuit de schatkist van Jane McGonigal. Een spel waarbij je 'niet zo leuke' taken voor jou en je medespelers leuk kunt maken. Eigenlijk is het spel bedoeld om te spelen met de mensen waarmee je samenwoont. Maar ik probeer het hier te spelen met mensen van de opleiding en mensen van ZuydPLEIN. Zo kunnen we onze eigen huiselijke taken doen en dan daarvoor experience points, nepgoud en artikelen winnen. Naast huiselijke taken heb ik ook taken toegevoegd (zoals bijvoorbeeld Bloggen of de deuren open maken van de kamers voor de studenten)

Eigenlijk komt Chorewars erg dicht in de buurt bij de Alternate Reality Game die ik wil ontwikkelen met de studenten. Alleen heeft de site enkele beperkingen. Zo mag je bijvoorbeeld maar in 1 wereld zitten en kun je dus niet met je speler in verschillende werelden spelen. Daarnaast zoek ik nog naar een 'beloningssysteem' zodat studenten (of misschien zelfs wel medewerkers) ook 'vrijwillig' meedoen met het spel.



Ik ben dus nog op zoek naar een variant waarbij de standaardwereld niet 'huishouden' is maar 'onderwijswereld' of 'Informatica'. Of eigenlijk naar een vergelijkbare omgeving waar ik zelf de context in kan bepalen. Ik ben erg benieuwd wat jij van het spel zelf vind. Graag je commentaar. (Grijns ik heb de koffie halen voor collega's quest al toegevoegd)

Als we dan strakjes vol in de Battle zitten en elkaar op Zondag om de oren 'slaan' met blogposts krijgt Sunday Bloody Sunday wellicht een totaal andere betekenis!



Groet Marcel

zaterdag 14 mei 2011

Nieuw in Blackboard 9 (van Zuyd): De Wiki

0 reacties
Ja hoor Judith, hier is deel 2!

Deel 2 van onze serie: Nieuw in Blackboard 9. Nogmaals op het moment dat ik deze blogposts schrijf is er nog geen beslissing geweest over wat we aan of uit zetten in Blackboard. Maar het is aanwezig en docenten kunnen kijken of deze functionaliteiten in het onderwijs in te zetten zijn. In dit deel: de Wiki.

Koen Hofman, Michel van Ast en Marieke van Osch spreken in Klare Taal over wat Wiki's in het onderwijs kunnen betekenen.



Of Wiki's al gebruikt worden in een onderijwssetting op Zuyd? Om eerlijk te zijn weet ik het niet zeker. Ik weet dat bij de faculteit ICT er studenten bezig zijn met een Wiki, maar dat gaat meer over informatieverzameling over de eigen opleiding in het kader van marketing van de opleiding. Een Wiki als tool binnen het onderwijs. Ik sta open voor goede voorbeelden uit Zuyd. Ze zullen er vast zijn, want er zijn natuurlijk een aantal Cloud oplossingen waarmee je nu al gebruik kunt maken van deze functionaliteit. Het voordeel van deze Blackboard variant is dat we gelijk de studenten aan de Wiki hebben toegevoegd die horen bij die les.

(bron)

Hoe maak je een Wiki aan in Blackboard 9? Deze video laat zien hoe. Weliswaar nog niet in onze eigen omgeving of in een van onze testomgevingen en de collega spreekt Engels, maar ik denk toch dat het duidelijk wordt.



Ook voor de Wiki geldt natuurlijk dat je je eerst moet afvragen wat wil ik bereiken met mijn les. Daar waar het gaat om het samenwerken en om proberen te volgen hoe er samengewerkt wordt daar kan de Wiki een rol spelen. Maar ook bij het opbouwen van een kennisbron voor een bepaald onderwerp. De vraag is of je in dat laatste geval de Wiki binnen Blackboard moet opzetten, omdat het wellicht juist handig is om mensen (alumni, werkveld) die geen Blackboard account hebben erbij te betrekken.


En natuurlijk moeten onze studenten (en docenten) weten dat Wikipedia geen feilloze bron is, maar goed zijn er bronnen die feilloos zijn? Maar goed, volgens mij is dat een totaal nieuwe blogpost waard ;)





Een Wiki is in ieder geval een mooie tool als je het niet alleen kunt maken. Sometimes you can't make it on your own. Dit hele mooie lied van U2 past eigenlijk alleen met de titel. Ik plaats hem wel want hij is echt mooi, maar gaat 'dieper' dan welke Wiki dan ook.




Groet Marcel

woensdag 11 mei 2011

The power of words

0 reacties
Ha Marcel,

Mijn twitterend neefje :) had dit filmpje doorgestuurd.
Een prachtig voorbeeld van de kracht van communicatie.


Mooie dag verder!
Judith

dinsdag 10 mei 2011

Nieuw in Blackboard 9 (van Zuyd): De BLOG

3 reacties
He Judith,

Vandaag de eerste in een serie: Nieuw in Blackboard 9. In de serie ga ik per BLOG in op een nieuwe functionaliteit die we in Blackboard 9 kunnen aanzetten. De video's en plaatjes die ik gebruik zullen vaak van andere instellingen afkomen, maar het gaat uiteindelijk om het idee. De docent zal dan zelf een afweziging moeten maken of en hoe hij/zij het inzet in zijn/haar onderwijs.


Blogs worden op verschillende plekken al ingezet bij ons onderwijs. Zo is er bijvoorbeeld het project bij de Hotelschool Maastricht waar de stagaires die internationaal stage lopen een BLOG moeten bijhouden over de cultuur waar ze in terecht komen, zodat zowel stagebegeleiders als nieuwe studenten kunnen leren van alle ervaringen. Bij de PABO worden de studenten verplicht om een gast BLOGPOST te schrijven op een BLOG die gaat over onderwijs. Dit zijn slechts enkele voorbeelden er zijn er vast veel meer, ik vraag dan ook lezers om te reageren als men bekend is met voorbeelden.

Blogs zouden volgens mij goed kunnen worden ingezet bij studieloopbaanbegeleiding zodra ze prive kunnen worden ingezet en dus de leerervaringen van de student gedeeld kunnen worden met de begeleider of met (zelf uitgekozen) medestudenten.

Maar ook binnen de klas of binnen groepen in de klas kan de voortgang gedeeld worden van de verschillende onderwerpen die besproken worden of opdrachten die gemaakt zijn.

Het mooie van Blackboard is dat je binnen je cursus verschillende keuze's hebt om een BLOG in te zetten. Je kunt een cursusblog aanmaken, maar je kunt ook binnen groepen werken met een BLOG.

De universiteit van Southhampton heeft een webpagina die alleen over Blogs binnen Blackboard gaat die verder helpt bij de eerste stappen.


De website: http://webloginhetonderwijs.web-log.nl/ geeft een viertal voorbeelden voor de inzet van BLOGS in het klaslokaal. Ze verdelen daar de opties in:
  • Persoonlijke Blog voor eigen ontwikkeling (SLB)
  • Klassenblog
  • Samenwerkend Leren
  • Weblog om te leren
  • Weblog als presentatietool
Alhoewel dat deze voorbeelden genomen zijn vanuit het basisonderwijs geeft het natuurlijk wel een beeld en is de vertaalslag naar ander onderwijs zo te maken.

Het is in ieder geval zo dat Blogs binnen Blackboard je een nieuwe mogelijkheid geeft om studenten met elkaar en studenten met docenten te laten interacteren. Zoals je weet blijft het 'belonen' wel moeilijk, want eigenlijk zijn Blogs alleen maar leuk als je er ook regelmatig gebruik van maakt.

Een nadeel van de Blogs binnen Blackboard is dat ze binnen Blackboard blijven. Het leuke van Bloggen is dat je potentieel een groter bereik hebt dan je klaslokaal. Soms is het prettig om de 'bescherming' van het lokaal te gebruiken, maar soms is het ook goed om de wijde wereld in te trekken. Mocht je als docent voor dat laatste willen kiezen dan kun je eigenlijk niets met de Blogfunctie binnen Blackboard. Binnen de Hogeschool hebben we dan niet echt een alternatief, maar binnen de Cloud zijn er natuurlijk wel de blogpost, de facebook, de hyves, de linkedin alternatieven om de interactieve digitaal postfunctionaliteit te realiseren.

Zoals bij alles geldt ook dat je je bij deze functionaliteit moet afvragen: Wat wil ik eigenlijk bereiken? En vanuit het antwoord kun je dan kiezen of, hoe en op welke manier je een Blog gebruikt binnen Blackboard. Dus With or Without een Blog kan With or Without Blackboard.



Groet Marcel

maandag 9 mei 2011

eBook Next Generation

0 reacties
Hoi Marcel,

Vorige week tipte onze collega Philip Willems via Yammer det 6 minuten TED-talk van Mike Matras. Via diverse blogs was ik het filmpje ook tegengekomen. Kijk maar eens naar de applicatie die Matras laat zien van het eBook 'Our Choice' van Al Gore 



Het is nog een bèta-versie, maar het ziet er cool uit, vind je niet?
De makers Push Pop Press willen met hun software een platform bieden waarop auteurs zonder kennis van programmeren makkelijk hun eigen interactieve eBook kunnen maken. Zou Wim Goossens dit ook niet geweldig vinden?

Hoewel de app geld kost (tijdelijk € 3,99), heb ik het toch aangeschaft. Ik wilde het gewoon zelf even proberen. Dit is nog eens een andere studiebeleving, dat moest mijn dochter ook toegeven. Wat ik eigenlijk nog zou willen ....studieboeken worden gebruikt ...onderstrepen, notities maken etc. Dat kan nog niet, maar dat zal ook nog wel komen (moet toch iets te mopperen hebben. ;) ).

Helaas voor jou, alleen nog maar beschikbaar voor de iPad en iPhone. Maar je mag er morgen ook wel even mee spelen hoor :) 

Judith

met iPad #paperless office ?

2 reacties
Hoi Marcel,

Jij twijfelt er aan dat de iPad een papierloos tijdperk inluidt, dat las ik in jouw blogpost over de digitale ezel. ;)
Mijn ervaring: het kan wel, een papierloos kantoor met de iPad, maar je moet er wel wat voor over hebben. Het gaat niet vanzelf.
Je weet dat ik nu bijna een half jaar met een iPad werk. Sinds een paar maanden heb ik me voorgenomen niets (of zo min mogelijk) uit te printen. Dat lukt me aardig, maar het is erg aan wennen, hoor. Het vereist wat andere voorbereidingen.
Hoe gaat dat dan in een vergadering met een agenda, notulen vorig overleg, verschillende vergaderstukken.........

'Vroeger' bereidde ik een bijeenkomst voor door de stukken uit te printen en hierop mijn aantekeningen te maken. Nu zet ik via de computer (een kopie) van de digitale documenten bij elkaar in een tijdelijk Dropbox - mapje. Voor degenen die Dropbox nog niet kennen: deze tool biedt (2GB) gratis online opslagruimte en synchroniseert de inhoud  met bestanden die op je pc zijn opgeslagen. Erg handig! Al mijn documenten sla ik op in mijn Dropbox. Via de meeste apps die ik met de iPad gebruik, kan ik deze bestanden openen.
PDF's openen en lezen op de iPad is geen probleem, daar zijn zoveel applicaties voor. Zoals:

iBooks (gratis)
De boekenkast van Apple. eBooks in ePub-format kunnen hiermee gelezen worden maar ook PDF's. Ziet er mooi uit, werkt prima.

Bluefire Reader (gratis)
Reader speciaal bedoeld om eBooks met Adobe DRM-beveiliging te kunnen lezen op de iPad. Maar met deze app kan je ook PDF's lezen. Het voordeel is de zoekmogelijkheden, maar bij mij hapert deze app vaak.

PDF-notes (gratis)
Handig! Hiermee kan je PDF-teksten markeren door te onderstrepen/highligten, aantekeningen maken kan nog niet (komt binnenkort), je kunt pagina's, hele originele of geannoteerde documenten doorsturen via e-mail of openen in een ander programma.

Maar dat kan ik ook in GoodReader (€3,99)
Deze app heeft toch mijn voorkeur. Ik kan in PDF's  net als in PDF-notes stukken tekst markeren, maar kan ook notities maken. Helaas kan dat niet met Wordbestanden.


Hiervoor heb ik Documents-to-go (€ 7,99) aangeschaft.
Mijn Dropboxaccount heb ik (net als bij GoodReader) aan deze app gekoppeld en op deze manier kan ik Worddocumenten aanpassen.
Echt handig vind ik het niet werken, maar dat komt misschien omdat ik het typen op de iPad niet echt snel vind gaan. Ik maak veel typfouten. Maar om nu ook een apart toetsenbordje en standaard zoals Jack aan te schaffen, dan kan ik net zo goed mijn notebook meenemen.

Zowel bij Docs-to-go als Goodreader kan je bewerkingen opslaan, mailen.
Maar hiervoor gebruik ik deze apps niet, alleen maar voor mijn eigen voorbereiding. Omdat ik Docs-to-go niet zo'n handige app vind, sla ik de benodige Worddocumenten op als PDF-bestand. Vervolgens kan ik ze via mijn tijdelijk Dropboxmapje in GoodReader lezen en notities toevoegen.
Er zijn misschien handigere apps of andere werkwijze, maar dit is nu mijn manier. Tot ik weer een betere app/manier vind natuurlijk.:)

Aantekeningen tijdens een overleg, maak ik in Evernote.
Een geweldig programma. Ik werk hiermee op mijn iPad, iPhone en laptop/pc. Alle gedachtenspinsels (voor een blogpost), of to-do-lijstjes zet ik hier in. Ook heb ik in mijn brower de Chrome extension 'Clip to Evernote' toegevoegd zodat ik elke pagina, afbeelding met 1 klik in Evernote kan zetten.Het is mijn digitaal notitieblokje.Heb ik de note verwerkt dan gooi ik m weg.
Moet er alleen voor zorgen dat ik ze regelmatig synchroniseer, zodat alle notities op al mijn devices identiek zijn. Maar dat geldt voor Dropbox ook.

Je hebt met een iPad een groter archief bij je, zo schreef je in jouw blogpost. Daar heb je natuurlijk geen iPad voor nodig. Dat kan ook als je je laptop meeneemt.
Het voordeel van de iPad vind ik dat je tijdens een overleg je niet achter een laptopscherm verstopt. Een iPad is een wat 'socialer' device. ;)
Daarnaast is de iPad licht in gewicht en de batterij gaat lekker lang mee. Het is prettiger lezen op een iPad dan op een laptop. Ondanks dat ik het typen niet zo snel vind gaan, kan ik er tijdens een vergadering of een treinreis goed mee uit de voeten. Als ik veel tekst wil typen, dan stap ik over naar mijn laptop of PC.
Het switchen op de iPad tussen documenten en applicaties is iets waar je aan wennen moet. Met papier kan je verschillende documenten naast elkaar wegleggen, dat kan met een iPad weer niet.

Ik vind dat ik als kenniswerker met iPad 'verplicht' ben te proberen hoe je papierloos kunt werken. Dus ik blijf doorgaan,
Ik ben benieuwd hoe jij als raadslid en als Zuyderling het werken met de iPad (of Galaxy Tab?) gaat bevallen. En of je ongelijk gaat krijgen en de papierstroom toch verminderd. :)



Zo probeer ik als een Klein Duimpje de ontwikkelingen met Zevenmijlslaarzen bij te houden. Er liggen zoveel broodkruimeltjes .....

Zie je morgen weer.
groetjes,
Judith

zondag 8 mei 2011

Top 5 inspirerende digitale ideeen die Ankie van den Broek (PABO) al gebruikt!

1 reacties
Goedendag Judith.

Je hebt in een van je vorige blogs verteld over het gebruik van bepaalde elementen in titels om blogposts te promoten. Ik heb nu verschillende pogingen gewaagd, maar denk toch echt dat het om inhoud gaat, meer nog dan om de elementen ;). Maar goed dat wil niet zeggen dat ik het niet blijf proberen natuurlijk! Deze keer gebruik ik het element 'Top 5' om te kijken of de post geboost wordt!


De top 5 gaat over onze collega Ankie van den Broek, waar ik al eerder over geschreven heb. Ankie is als onderwijskundige zeer ICT minded wat ik geweldig vind! Zeker omdat Ankie werkzaam is op de PABO, waar ze toch de toekomst van onze toekomst opleiden! Ankie heeft me in het afgelopen jaar/jaren geinspireerd met een vijftal technologie toepassingen in het onderwijs die ik je graag wil tonen. In omgekeerde volgorde natuurlijk!


Top 5 Inspired by: Ankie


Op 5: Het Smartboard
Inmiddels door Ankie onder het kopje: "Digitale geschiedenisles van het onderwijs" geplaatst was het wel Ankie (nee niet de mevrouw op het filmpje) die me heeft laten zien wat er kan met het Smartboard en dat het digitale bord zeker meerwaarde heeft in het klaslokaal.



Ankie kijkt al uit naar de 'opvolgers' van het Smartboard, waar je niet door de beamerstraal heenloopt, zoals digitale touchscreen achtige TV schermen (borden) die op de muur hangen. En zelfs dat vind ze eigenlijk niet flexibel genoeg. Misschien biedt in de toekomst de Sixth Sense een uitkomst?



Op 4: De NING
De samenwerkingsomgeving NING kende ik natuurlijk wel van de Nederlandse Blackboard Gebruiksgroep die ook jarenlang hun informatie deelde op een NING. Ankie heeft me door me toe te voegen aan haar 'Vaardigheidslijn Nieuwe Media' NING laten zien hoe je de NING kunt inzetten in het onderwijs en hoe je er op kunt 'samenwerken/samenleren' met studenten. Wellicht had ze het ook kunnen inrichten op Blackboard maar ik denk dat de huidige Blackboard versie niet zo makkelijk groepen studenten laat werken binnen een cursus dan dat dat binnen een NING omgeving kan. Ik wil Ankie nog wel eens uitdagen om te kijken of Blackboard 9 hier een mogelijk alternatief voor geeft!



Nummer 3: iPads in de Minor
Ze flikt het gewoon! 3 iPads voor de studenten die de minor volgen. Onder het motto gewoon doen en met steun van IVIZI brengt ze de iPads gewoon naar de studenten toe om ze te laten experimenteren. Daar waar wij van de opleiding Informatica eerst de docenten willen uitrusten met de iPads geeft Ankie ze gewoon aan de studenten. Een beetje net zoals haar vrienden van Fontys hebben gedaan bij een project waar bij 10 opleidingen 10 studenten mochten experimenteren met de iPad.

Nummer 2: YURLS
Eigenlijk is dat de iGoogle maar dan voor de basisschoolleerling of leraar. Op een YURL kun je gebaseerd op topic of thema digital resources verzamelen. Of het nu gaat om websites, filmpjes, slideshare presentaties of ander materiaal. YURLS worden in het onderwijs ingezet. Daar waar je vroeger als basisschoolleerling een werkstuk moest maken moet je dat natuurlijk nu ook doen. Maar nu moet je ook een YURL maken waarop je je digitale materiaal thematisch verzameld. En natuurlijk bespreek ik het nu veel te kort en kan Ankie dat veel beter!



Nummer 1: Lipdub (schooldub)
Ik wil er ook een. Ben mijn studenten al gek aan het maken om er een te maken voor de opleiding. Maar eigenlijk moeten we als locatie Nieuw Eyckholt of Zuyd een Lipdub maken. Wat het is... Nu kijk gewoon maar even de collega's van Windesheim hebben er al een.



Ja ik weet als ICTO adviseur misschien een beetje een rare nummer 1. Maar allereerst lijkt het me hartstikke leuk om een lipdub te maken, ten tweede is het een goed reclameproduct en ten derde denk ik dat als je het door studenten laat doen de studenten iets leren van mediagebruik, maar nog meer leren op het gebied van plannen en organiseren. Het 'Leuk' argument heeft dan nog de boventoon. Tevens was de lipdub met de YURLS de twee nieuwe mediale elementen waar ik nog nooit van gehoord had, waarbij ik YURLS veel vind lijken op iGoogle wat ik wel al kende. Dus voor mij de top 5 inspirerende voorbeelden van Ankie.

Hopelijk kan Ankie in haar Mysterious Ways me in de toekomst verder inspireren.



Groeten Marcel

vrijdag 6 mei 2011

Stoot in onze dimensie de digitale ezel zich wel twee keer aan de Paperless steen

0 reacties
Weet je het nog Judith,

*Zucht* Het was toch een mooie trip door California he!



Nu was wellicht Shrek 4D niet het hoogtepunt van onze reis, maar ik heb voor dit blogitem nu eenmaal een ezel nodig. Eeyore is te lief! Dus dan maar de door Eddy Murphy een stem gegeven ezel uit Shrek! Een ezel in een augmentend dimensie (4D) die in de huidige tijd zich wederom stoot aan een steen waar het zich eerder aan gestoten heeft: Paperless Office!



Ooit was er de belofte dat computers zouden zorgen voor het verminderen of wellicht wel verlaten van het papiergebruik in onze kantoren. Helaas! De computer heeft alleen gezorgd voor een verplaatsing van de print en kopieercapaciteit. Sterker nog er zijn stemmen die beweren dat er juist nog meer geprint wordt en nog meer papier wordt gebruikt dan voorheen. En dan komen we nu in de volgende stap terecht van de digitale generatie: Mobile computing. Tablets, mobiele telefoons, wireless netwerken het zal er volgens de 'expert-ezels' allemaal tot bijdragen dat we nu wel een Paperless office gaan krijgen.


Wederom een steen? Of nu de werkelijkheid. Ik ben een paar weken geleden naar de Overheid en ICT beurs geweest in Utrecht. Samen met de griffier van onze gemeente ben ik o.a. gaan kijken naar oplossingen om in raadsvergaderingen gebruik te maken van iPads met een tweeledig doel. 1. Het verminderen van de papierstroom. 2. Het verhogen van de kwaliteit van het raadswerk. Persoonlijk geloof ik niet in de eerste maar er zijn bronnen die me proberen te overtuigen dat ik ongelijk heb: http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/2337960/provincie-friesland-vergadert-papierloos.html


Ik denk niet dat de iPad een papierloos tijdperk in gaat luiden. Ik denk wel dat ik tijdens vergaderingen (als raadslid, maar ook als mederwerker van Zuyd) een groter archief bij me kan hebben. Waardoor ik een beter raadslid en een betere medewerker kan zijn. Ik denk dat we echt nog wel moeten wachten op commercieel digitaal papier willen we een papierloos tijdperk gaat inluiden. Of tja... Is het met digitaal papier dan wel papierloos? HmmMmmm

De droge kost


De toekomst?


De commercial


Flexible Screens zijn er al (CES 2011)


We leven in een 'moving picture' die we zelf creeren. Dus Paperless of niet ook dat is aan onszelf om in te vullen. Als we 'echt' willen dan kan het. Maar voorlopig blijft Imagination gecombineerd met het besef dat we toch gewoon nog met beide benen op de grond staan!



Groet Marcel

woensdag 4 mei 2011

De Olifantjes van Coriovallum als #1 inspiratie voor nieuwe Digicoaches!

0 reacties
Ha Judith,

Ja, je ziet het goed! Ik probeer gelijk gebruik te maken van je tips. Ook ik heb een # in mijn titel verwerkt en ben benieuwd wat het oplevert. Als ik zie dat in onze eigen top 5 van pageviews voor berichten zelfs 2 berichten staan (nummer 3 en 4 op de ranking) dan denk ik dat je gelijk hebt!

Ik wil je vertellen over de #1 (spreek uit: nummer 1. Ja ik weet in de twittertijd zijn de oude betekenissen van # wellicht vergeten) inspiratie voor de deelnemers aan de digicoach Minor van Ankie van den Broek van de PABO: de Olifantjes van de elephantsparade die op dit moment nog in Heerlen te bewonderen zijn.



In de Minor Digicoach leren de studenten van de PABO vanuit verschillende oogpunten hoe ze binnen hun toekomstige school waar ze werkzaam gaan zijn ingezet kunnen worden als Digicoach. En dan gaat het zich om veel meer dan alleen maar het Smartboard



Ankie heeft het voor elkaar gekregen om haar klas van iPads te voorzien in een Pabo die sowieso Mac-oriented is. En dat is goed! Apple richt zich voornamelijk op de creativelingen en laat a.u.b. onze jonge leraren de meest creatieve mensen worden die we hebben in onze samenleving! Want juist zij moeten voorbereid zijn op de veranderende doelgroep!



In deze digicoach minor heb ik een stukje mogen vertellen over Serious Gaming en mag ik later in het programma een hele dag spenderen met de studenten. Ik heb de olifantjes die door Heerlen staan als inspiratiebron gebruikt om te kijken of ze er een uitdagende, leuke, inspirerende game van kunnen maken voor de kids. Ik hoop dat de studenten eerst vanuit hun eigen creativiteit denken en daarna pas de iPad meenemen in het traject. Want de iPad inzetten als speurtochtclipbord 2.0. kan en is ook zeker leuk, maar ik denk dat er meer uit te halen is. Vooralsnog gaan de ideeen niet verder dan een multimediale speurtocht naar verschillende olifantjes met daarin opvoedkundige elementen. Maar dat kan uitdagender! Dat kan inspirerender! Sterker nog ik challenge de studenten om er meer uit te halen. Ik hoop dat ze deze uitdaging weten op te pakken, maar mocht je suggesties hebben dan hou ik me aanbevolen!

Ik ben in ieder geval weer vrolijk geworden door de olifantjes en een beetje gek (lees: out of the box) Ik hoop dat die studenten die vrolijke gekte ook krijgen en er iets moois van maken!


U2 - I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight - Live found on Rock

Groet Marcel