zondag 19 december 2010

ICTO@Zuyd Jaaroverzicht 2010

1 reacties
Ha Judith,

Aangezien jij de kerstwensen voor je rekening hebt genomen, zet ik een sfeermuziekje op en doe ik een poging tot een ander gebruik dat je in deze maand ziet langskomen. Nee geen jaaroverzicht. Ik bedoel de mensen die dat willen lezen maar gewoon de BLOG na (en je hebt echt wel 2x zoveel als mij geblogged en tja dat hoeft nu niet alweer duidelijk te worden). Nee er worden ook op verschillende manieren lijstjes gemaakt. Dus van mijn hand de top 7uyd ICTO. Maar eerst een sfeermuziekje!

Sfeermuziekje!


Grijns, weest gerust bij de top 7 zal ik putten uit een andere muzikale bron! dan U2 ;)

7. Afscheid van collega's/Verwelkoming nieuwe collega's
Op nummer 7. Het afscheid van een aantal (in)directe collega's en de verwelkoming van een drietal nieuwe collega's. Johan Vesseur gaat de Hogeschool verlaten. De man achter CU@Zuyd, de theoretisch nog steeds sterke, visie over hoe de Zuyd digitale community eruit zou moeten zien. Platformsecretaris en daarmee zeker wel collega, maar van een afstand. Corine gaat naar de afdeling Marketing en Communicatie. Dichterbij, op het pleinbureau. Faciliterend, maar ook luisterend, meedenkend, van meer dan 4000 meter hoog tot op meer dan 4000 stenen die ons PLEIN groot is. En dan Mariska, inspirerend, motiverend, communicerend, collaborerend en ook een klein beetje lekker gek. Ons bijna vergetend bij Gaia en kiezend voor haar geluk! Mooie collega's die we het beste wensen!



En Rienke, Frans en Wil? De eerste indruk is een hele goede! We maken er samen iets van dat weet ik zeker! (Natuurlijk ook met de rest van onze collega's, het zal toch wel een speels verhaal worden!)

6. Blackboard 9 (Hele jaar -again-)
Op nummer 6: Blackboard 9. Een belofte die ons in Delft in 2009 al gemaakt is. Die tijdens de GetTogether bij de Foroxity nogmaals gemaakt werd en later in Amerika herhaald werd. De belofte van een nieuwe wereld die we wellicht al hadden moeten hebben in de zomer van 2010, maar waarop we deze week dan alsnog een kans krijgen. Of de 'beloofde wereld' de mooie digitale leer en werk wereld wordt die we willen hebbben? Om eerlijk te zijn: Geen idee! Maar ik weet wel dat we er klaar voor zijn om deze stap te nemen. Laat ons maar meevoeren op de Magic Carpet Ride en proberen te genieten (-nu nog van mijn hoogtevrees af?-)



5. Beeld en Geluid/Prem's Brazilie-Nederland (Juli)
Een goede vijfde plaats was ons ZuydPLEIN uitstapje. Het was geweldig, weet je nog! Ik was al eens bij Beeld en Geluid geweest in Hilversum en had me daar goed geamuseerd en ook nu was het weer erg leuk! Ik ben erg benieuwd wanneer we als onderwijsinstelling een grotere en makkelijke toegang krijgen tot het grote digitale archief dat daar aanwezig is? Of het nu Kooten en de Bie is of 'Er was eens... ...het Leven'. Genoeg materiaal wat te gebruiken is in ons Entertrainment van vandaag. Toch was het hoogtepunt de busreis terug. Wat heb ik me zitten te ergeren op Prem in de bus! Prem Radhakishun deed het verslag bij BNR van de WK-wedstrijd Nederland-Brazilie. Het ging over voetbal, maar nog meer over de Japanse scheidsrechter. Argh! Maar wel leuk, zeker toen de tweede helft toch alles goed kwam! Een ervaring om nooit meer te vergeten! Maar het was wel een rollercoasterride (ook voor de mensen om me heen ;) )



4. Jeroen Alessie's Just Do It on Serious Gaming op de KIB (November)
Ik wil het bijna geen bijproduct noemen, maar een van de bonussen van de Educause was toch wel Jeroen Alessie. Ja ik moet hem nog steeds betalen en ja ik heb wel de Lakers (en Koby!!!) gezien dankzij zijn kaartjesconnectie, maar toch is het een bonus. Je was er bij toen hij sprak op de KIB, over gaming in het onderwijs. Erg goed. Veel te weinig bezoekers, maar de (voor mij) belangrijke waren er wel! De meest belangrijke lessen die hij gaf: Just do it! Maar iets diepgaander: Wij moeten het impliciet leren dat bij gamen gedaan wordt expliciteren! Een mooie uitdaging voor 2011! En tegen Jeroen wil ik zeggen: Welkom bij onze familie! (Toch Judith?)



3. Meet en Tweet op de GetTogether (Januari)
Op nummer 3. Een sterk staaltje doorzettingsvermogen. Een staaltje van overredingskracht en een staaltje demonstratiekracht. Je was goed bezig tijdens onze GetTogether in de eerste week van Januari bij Foroxity in Sittard/Geleen. Een twitterfontein! Een aantal demo-mobiles en zelfs collegeleden twitterden in de Sneeuw! Way 2 go @jujuutje! De demo was zeer geslaagd en ook al wachten we op Zuyderlijke Collegeleden die fervent twitteren, maar ge-yammered wordt er al meer en meer! Het was een Zip-a-dee-doo-dah-day, met Mr. Blue Bird on our shoulders!



2. 23 edingen (November)
En dan jouw project! De 23 edingen! Geweldig! Gewoon 15 collega's in een kamer duwen en de opdracht meegeven. We vertellen even, maar we gaan vooral gewoon doen! Bloggen, Twitteren, Youtuben, RSSen, SMS2Vote-en en much more fun stuff. Niet alleen zomaar doen, maar vooral ook kijken hoe de Web 2.0 tools inzetbaar zijn in het onderwijs. Erg leuk om te volgen (zoals je verteld hebt) maar nog leukerder (;)) om zelf te doen! En onze eerst gasten eten het! Ze vinden het lekker! De eerste start is door jou gemaakt en let maar op dit zal de hit van 2011 worden op Zuyd. Zeker weten! Dat je bij dit project nog vaak gastvrouw mag zijn!



1. Educause (September)
Ach! Ik hoef het niet meer te vertellen! Het onderwerp waarover ik in ieder geval het meeste geblogged heb, maar waarover jij het mooiste geblogged hebt. Een inspirerende wereld! Zowel tijdens als na het congres! Uniek! Leerzaam! Maar vooral inspirerend, kleurrijk en de bron waaruit we in 2011 gaan putten! We zullen veel moeten lopen, wellicht ook hard moeten lopen. Soms zal het lijken alsof we heen en weer lopen! Maar dat hoort erbij in de ICTO wereld. Zeker bij ICTO op het ZuydPLEIN!

Warning!: Onderstaande film duurt meer dan 25 minuten


Eine gooje Roetsj en toet in 2011!

Marcel

vrijdag 17 december 2010

SLOW

1 reacties


Hallo blogmaatje,

Mijn laatste blogpost dit jaar.
Ik ga het een paar weken wat SLOW doen. Mijn hoofd wilt er nog niet aan, maar mijn lijf wel. 
Heerlijk een paar weken vakantie waarin niets (niet veel althans;)) moet en lekker luisteren naar Slow van Rumer. Ik heb dit nummer een paar weken geleden voor het eerst gehoord en ik word daar zo heerlijk slow van. Ik wil haar cd Seaons of my soul hebben. Ik twijfel of ik het zal aanschaffen via iTunes of toch maar een schijfje in de winkel ga kopen (ik denk het laatste). Ze wordt vergeleken met Karen Carpenter, The Carpenters, good old memories :). Ze heeft idd zo'n zelfde smooth voice.
Dus de komende weken wordt het tempo slow. Weer eens even mindful bezig zijn ;)
Heb eens even mijn blogpost van eind vorig jaar terug gelezen. Hetzelfde gevoel als toen overheerst. Doen we toch iets verkeerd? Met ons drukke maar vooral ook leuke leven.
Druk, ach ja dat heeft iedereen. Ik wil er niet over zeuren / klagen, dat doen we ons zelf aan. En veel leuke dingen doen, kan soms ook te veel worden, heb ik onlangs gehoord.
Ik merk wel dat ik het afgelopen jaar 'denk' in blogposts en tweets. Dat belast mijn hoofd wel zo nu en dan. Dan is het goed om een paar weken een time-out te nemen. Dus ga ik cocoonen met familie en vrienden, boeken!! lezen, uitgebreid koken, wafels bakken.
Weer eens met aandacht bezig zijn, ipv snel en vluchtig.
how to make a gif





Ik wens, ook namens jou toch? *grijns* al (?) onze lezers van ons blog fijne feestdagen. En om toch nog even in ICTO-stijl te blijven.... Gisteravond ontdekte ik een tool Picasion waarmee je een animatie kunt maken van.gif plaatjes. Vond het wel leuk om dit blogjaar in Disney-stijl af te sluiten.

Happy social media 2011!





Ik wens jou ook een slow holiday toe, alhoewel ... ik denk dat dat er bij jou niet in zit, gezien al het werk dat je ook nog buiten Hogeschool Zuyd verricht.
Tot volgend jaar, Marcel. Ik vond het weer een inspirerend en spannend jaar met jou.
Bedankt voor alle gezellige, bijzondere, collegiale, vriendschappelijke momenten.

woensdag 8 december 2010

#na23dingen & presenteren

5 reacties


Ha die Marcel,

Donderdag 25 november organiseerde NVB-HB/WB (Nederlandse Vereniging voor Bibliothecarissen, afdelingen Hogeschoolbibliotheken en Wetenschappelijke Bibliotheken) een “na 23 dingen Ideeënmarkt”. Zoals je weet, was ik “gestrikt” om daar een presentatie te houden. Ik had de organisator gemaild dat ik graag wilde komen maar dat wij, bibliotheek van Hogeschool Zuyd, geen 23 dingen cursus hadden gevolgd. Maar zij vond onze dingen interessant genoeg om daarover iets meer te horen. En ze had gelijk. Zuyd deed het in het gezelschap van presentatie van 5 andere hogescholen en 2 universiteiten helemaal niet zo gek.

Alle presentaties zijn terug te bekijken op de wiki van deze bijeenkomst ook die van mij, gewoon een powerpointje. Ik had m graag in Prezi willen maken, maar geen tijd. Collega Pascal is me voor, zie de bibliotheeksite.
Weet je dat Prezi al weer 'uit' is? dat las ik via twitter. Sliderocket is het nu helemaal! Daar heb ik me 'even' op gestort.
Ik heb mijn ‘duffe’ powerpoint met Sliderocket een beetje 3D opgepimpt. Je kunt de slides embedden en als een filmpje af laten spelen, ik heb er zelfs een audiotrack uit mijn muziekverzameling toegevoegd. Leuk hoor! Je kunt ook online samenwerken aan 1 presentatie. Tevens is het mogelijk om polls en statistieken aan toe te voegen, maar dan moet je voor de betaalde versie kiezen. Ook heb je in de gratis versie wat minder opties in lettertype e.d.
Het koste wel weer een avondje werk, maar wel weer leuk om te doen.


Ik ga geen verslag maken van wat ik daar heb gehoord, dat heeft Leen LiefsoensLeendert Jan Wieberdink (die vond dat ik zo enthousiast presenteerde :)) en Raymond Snijders al voortreffelijk gedaan.
Ik ben naar de bijeenkomst gegaan om ideeën op te doen om de notitie die ik een week eerder over Bibliotheek Zuyd en Sociale Media heb gegeschreven aan te vullen.
Wat heb ik meegenomen?

Tips van Windesheim:

  • Geef een bibliothecaris van elk domein 0,1 fte ruimte om bezig te zijn met web2.0 tools. Deze medewerker moet nieuwsgierig zijn, affiniteit hebben met social media en hun kennis kunnen overbrengen naar collega’s en docenten. Zuyd doet dit al wel, maar deze taken zijn nog niet ‘formeel’ belegd bij personen.
  • Eric Hulsken (die ik ook van de landelijke Blackboard bijeenkomsten ken) vertelde dat Windesheim al gebruik maakt van QR codes in boeken, zo kan de lener een boek via mobiel verlengen.En ken jij de website Showmewhatswrong.com? Hiermee kan je screen recordings maken waardoor je gebruikers met computerproblemen op afstand kunt helpen zonder zijn computer over te nemen. Goeie helpdesk tip!

De integratie van de catalagus van UB Leiden met Library Thing en Google Books vond ik zeer mooi om te zien. Anneke Dirkx die deze presentatie verzorgde vond wel dat ze als Universiteitsbibliotheek in een bevoorrechte positie bevond omdat de financiële armslag voor hen veel groter is dan voor HBO-bibliotheken. Hun eigen Leidse dingen opzet ziet er professioneel uit.

Tip van Fontys:

  • Erik Oomen presenteerde de Virtuele Mediatheekbalie. Zuyd biedt al deze online diensten ook, maar niet zo overzichtelijk gepresenteert. Daar kunnen we wat mee!

De mediatheek gaat 100 docenten (!) van de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg trainen in 16 eDingen. Ik ben erg benieuwd hoe ze dit organisatorisch gaan realiseren. Ik vind het met ons clubje van 15 docenten en 3 begeleiders al erg arbeidsintensief.

Irma van Zanten-van Houts van de HAN vertelde een persoonlijk verhaal hoe bloggen haar (werk) leven had veranderd. Een erg herkenbaar verhaal.

Tsja de Peace Palace Library is mijn voorbeeld  en is niet voor niets de Digitale Bibliotheek van 2010 geworden. Daar kunnen we nog veel van leren. Ze twitteren en bloggen actief, de links via delicious zijn mooi in hun website geintegreerd, via een linkresolver integreren ze ook diverse web2.0 tools in hun OPC4 catalogus (klik dan op plinklet). Ik ben benieuwd hoe dat volgend jaar is als al onze catalogi via 1 Worldcat local catalogus beschikbaar is.
Haar tip om niet aan de balie te chatten wordt (dacht ik) door de meeste collega’s van Bibliotheek Zuyd ook niet gedaan.

De presentaties over delicious vond ik wel interessant, maar niemand gebruikt ze op een web2.0 manier. Dan volstaat onze eBronnen databank ook.


Na de lunch kreeg ik een persoonlijke rondleiding van Leen *Lief* door Xplora. Ik had deze ruimte een paar jaar geleden leeg gezien en nu volop in bedrijf. *jaloers*
Ze hebben daar de flatscreens die ik ook graag op elke bibliotheeklocatie zou willen zien.
Zo’n ‘in de kijker’ van een personeelslid, kan natuurlijk ook een student zijn, vind ik erg leuk.

 De 23-dingen goeroe van Nederland is Rob Coers (hij heeft de 23 Library Things van Helen Blowers aangezet naar de Nederlandse situatie. Helen Blowers hebben we enkele jaren geleden samen op UgameULearn gezien, weet je nog? Rob mocht deze dag afsluiten en hij ook wat tips voor ons. Deze zullen je vast wel aanspreken ;)

En hij tipte de publicatie Hoe verder na 23 dingen?

Met al deze tips ga ik de notitie omzetten naar een ‘plan van aanpak’. Al hoewel? Is dat nog nodig? Ik zie al dat na de bijeenkomst met de bibliothecarissen van Zuyd al allerlei zaken zijn opgepakt.
Wat hebben we toch een goed team! We DOEN gewoon! :)

Judith

zondag 5 december 2010

Everything you know is wrong on Where the streets have no name

4 reacties
Ha Judith,

Wat U2 betreft heb je ik (voorlopig) een selectie uit 12 albums (56 singels) en nog een paar samenwerkingsverbanden. Wat ICT in het Onderwijs betreft weet ik niet of ik die getallen haal. Op het moment zit ik in een: "Everything you know is wrong"-vibe.


ZOO TV... Het multimediale extravagangte exponentionele concertaanpak van U2 in 1993. Toen al wisten de jongens van U2 al hoe snel, hoe bizar en hoe hard het zou gaan in de wereld. De belachelijkheid toen is niet veranderd, het motto: Everything you know is wrong wat hoort bij The Fly komt toch wel erg dicht bij op dit moment...

Ja inderdaad Judith, ik zit weer in een van mijn brainstorm-vage-buien. Maar dit maal met een duidelijke missie: namelijk advies over ICT in ons onderwijs. Ondersteuning van o.a. Chris en de beleidsgroep I&A in hun zoektocht naar een 'Roadmap to the ICT future in Zuyd education' Het zijn van die momenten dat je tegen jezelf wil zeggen: Please, get up of your knees. En vertel gewoon wat je denkt, jij was toch de expert? Toch?


Oke dan doen we dat... Opstaan. Mijn advies over hoe ICT in het onderwijs in de komende jaren aan te pakken. Er moet een twee sporen traject zijn.
1) Landelijk (Ja je leest het goed, een landelijk, nederlands traject)
2) Wat we met Zuyd doen zolang het landelijke nog niet klaar is.

1. Nederland is een kenniseconomie dus 1 Kennis Omgeving

Ik ga waarschijnlijk veel sneller dan politiek, ambtelijk, ondernemersland en de onderwijssector wil, maar het is alleen maar een kwestie van doen! Gooi de capaciteit van een aantal minesteries, de icto capaciteit van alle lagere, voortgezet, middelbare, hogescholen en universiteiten ondersteun het met de tijd, de geld en de energie van kennisnet, surf en alle overkoepelende organisaties, voeg daarbij het roerende en mooie nederlandse bedrijfsleven en de handelsmentaliteit en bouw een Kennis Omgeving die we aan de wereld kunnen verkopen.

Ik pleit dus voor 1 omgeving waarop we landelijk kennis plaatsen, kennis uitwisselen, kennis delen, kennis opdoen en wellicht wel kennis creeren. En we beginnen met 1 ICTO dienst in dit land. 1 dienst voor alle vragers, dus niet alleen voor bepaalde opleidingen, scholen, maar ook voor bedrijven, individuen en zelfs buitenlandse mogendheden. Stel je voor we stoppen de Jeroen Alessie-en, de Johan Vesseurs, de Harry Vaessense, de Willem van Valkenburgse, de Bert Frissense, de Henk van Rijssense, maar ook de Pierre van den Dobbelsteens, de Eric Sullots, noem ze dus maar op (mocht u dit lezen dan hoort uw naam eigenlijk in dit lijstje erbij), maar natuurlijk de Judith van Hooijdonkse in 1 bedrijf (noem het samenwerkingsverband ;)) en laat al die mensen werken aan die ene omgeving voor heel Nederland. We zouden met zijn allen veel verder komen en misschien, heeeeel misschien zullen de aanbieders (zoals Blackboard) ons dan ook behandelen alsof we de nummer 1 zijn.


Sterker nog dan zullen we als land ook nummer 1 worden! Laat ons de bloemen ruiken zolang het kan, laat ons blijven geloven in dit soort doelen, want ik ben er van overtuigd zoiets KAN in Nederland (WK of geen WK, Olympische Spelen of niet...)

2. En wat doen we zolang met Zuyd

Mijn eerste advies zou zijn: Faculteit ICT, ICTOS, ZuydPLEIN ICTO team gaan samen. Mankracht, kennis en kunde worden zodanig gecombineerd zodat dit nieuwe organisatieonderdeel de spil kan zijn van ICT kennis in onze onderwijsorganisatie. Voor het onderwijs, maar ook voor de sectoren waarvoor we opleiden. Zo kunnen we en binnen onze eigen Zuydorganisatie bij blijven met de vernieuwingen, maar zo kunnen we ook de andere opleidingen faciliteren om hun studenten en hun werkveld bij te laten blijven met de vernieuwingen. En ja dit is mijn korte termijn oplossing. Dit kan nu gedaan worden! Zowel ICTOS, de faculteit als ZuydPLEIN zijn qua organisaties in beweging. Laat ze dan nu naar elkaar toebewegen. Onze bestuurders kunnen dat best ;) En dan vergeet ik nog 1 of 2 kenniskringen in dit verhaal te betrekken, maar ook Infonomie en Nieuwe Media of Geinspireerd Leren zijn op weg. Dus laat ons allen op weg gaan naar waar de straten geen naam hebben. Samen... Daar hunker ik naar (Jep... klinkt zwaar maar het is er gewoon de tijd voor)



Grijns... Ik weet dat dit niet de makkelijkste weg is. Maar we zijn wel Hogeschool Zuyd!

Samen gaat deze groep dan binnen een jaar de nieuwste Blackboard Learn, Blackboard Collaborate en Blackboard Mobile versie installeren. Waarbij de eerste stappen al deze zomer gedaan worden. Met hulp van Blackboard, Stoas of juist de Willem van Valkenburgse, Bert Frissense en Henk van Rijssense uit het land. O ja en om iedere onduidelijkheid te voorkomen, met de nieuwste versie bedoel ik die versie die Blackboard gegarandeerd (lees met een SLA met vette boetes) operationeel kan uitvoeren. Noem hem 9.1, noem hem 9.2 noem hem Blackboard I-don't-give-a-**IT. Laat Blackboard maar samen met ons deze 0-situatie voor 2011/2012 neerzetten, zodat we vanuit dat punt in een 3 tal jaren kunnen zoeken naar onze toekomstidealen, of eigenlijk zodat we die 3 jaren kunnen werken aan het bedenken van hoe we onze medewerkers (dus de opleidingen) gaan enablen om om te gaan met veranderingen op ICT gebied. Maar goed ik laat dat moeilijke puzzelstuk aan de informatiearchitecten, strategisch managers, (interim) faculteitsdirecteuren, cvb-leden, en onze baas. Die zijn daar veel beter in ;) Dan kan ik me tenminste bezig houden met Bloggen en andere leuke dingen.

Gaat het om de lol of zit ik op een Lost Highway in Los Angeles?