dinsdag 19 juli 2011

Had nog zoveel kunnen doen, maar nu even niet

Hoi Marcel,

Opruimen maakt mailbox leeg, maar ook het hoofd :) Als ik hiervoor geen tijd neem, blijft er van alles spoken in mijn koppie. Daarom nog een laatste blogpost voor mijn vakantie!
Tijdens ons teamuitstapje voor de vakantie is het een goede gewoonte om het jaar tijdens een lekkere maaltijd te evalueren. We hebben heel wat gefladderd, zoals Frans dat noemde. Onder de mooie fladderklanken van Elbow, waar ik sinds PinkPop aan verslaafd ben, ben ik mijn favorieten in Twitter, GoogleReader en Evernote nog eens aan het bekijken en verwerken.
Hopelijk heb ik binnenkort ook 'Perfect weather to fly' :)


prachtig nummer, mooie tekst ook!

Waarover had ik dit schooljaar nog allemaal willen bloggen maar waar het is niet meer van gekomen is:
  • jujuutje2.0
Ik ben mijn accounts aan het opschonen. Mijn Hyves-account(s!) heb ik, zoals je weet, gisteren verwijderd, bijna al mijn vriendjes hebben inmiddels ook een Facebookaccount. De permanente koppeling tussen FB en Twitter heb ik verbroken. Het zijn toch echt 2 verschillende netwerken met elk zo zijn eigen dynamiek. Ik word wat selectiever in het delen. Daarom heb ik collega's waar ik niets persoonlijk mee deel, verwijderd heb uit mijn Facebook. FB is alleen voor vriendjes. Twitter is mijn sociaal- en informatienetwerk, als iemand mij wilt volgen dan kan dat daar. Nu komt daar Google+ weer bij, weet nog niet zo goed wat ik hier nou weer mee moet. Het zijn nu voornamelijk bibliotweeps die ik in een kringetje heb zitten. Na de vakantie daar maar eens verder in ronddraaien.
  • twitterlijstjes
Het blijkt dat toch niet iedereen weet dat deze optie in Twitter zit. Als je alle Zuyderlingen wilt volgen, kan dat via mijn Zuydlijstje. Bij elke Twitterapplicatie werkt dit toch net weer even anders. Blog over deze handige optie voor de verschillende applicaties moet ik gewoon nog een keer schrijven.
  • eDingen@Zuyd
Afgelopen jaar hadden we onze variatie van de 21eDingen van SURF. Het heeft mij veel tijd en energie gekost, maar het heeft me ook veel opgeleverd waar we hopelijk volgend jaar de vruchten van gaan plukken. Ik had graag nog een evaluatief blog hieraan willen besteden. Maar we gaan door volgend jaar, wel in een andere opzet. Daarover volgt vast nog wel een keer een blog :)
  • iPad apps
Ik heb jouw Apple-Bible nog thuis liggen, daaruit heb ik ook leuke apps gehaald.
Ik had ook nog willen vertellen over:
Qwiki,
Dit is een soort gesproken multimedia encyclopedie, gebaseerd op informatie uit Wikipedia en Flickr. Echte een leuke iPad-app. De informatie wordt gepresenteerd in een samenhangend verhaal in een combinatie van beeld, geluid en (gesproken) tekst (grappig om Nederlandse tekst in het Engels te horen). Qwiki is ook online te bekijken, zie de Qwiki over Hogeschool Zuyd. Lees hier meer over Qwiki?
Discover
Dit is Wikipedia in een magazine, ook een mooie manier om Wikipedia-artikelen op je iPad te lezen
Flipboard
Mijn eigen Social Media tijdschrift op de iPad. Nu is het wachten op de Flipboard voor de iPhone. Feedly gebruik ik nu om mijn RSS-feeds als magazine op de iPhone te lezen.
Onderwijs maak je samen
Mooie iPhone app met 40 didactische werkvormen. Lees meer via Trendmatcher
iPads for learning
Een leestip van Annet Smith. Het boekje iPads for learning (pdf) heb ik wel gedownload, maar nog geen tijd gehad om het goed te bekijken. Het bevat onder meer een uitleg van het TPack model, uitleg van allerlei iPads apps die je in het onderwijs kan inzetten maar ook overwegingen voor de docent waarom je de iPad in je les zou kunnen inzetten.
ICT in het Onderwijs

Oud-collega Leen liefsoens is ook een duoblog gestart :) waarop ze ook weer interessante posts plaatst zoals de 7 gouden regels voor het gebruik van technologie in het onderwijs. Deze peptalk van Bellow op ISTE 2011 had ik even nodig. Ik heb meteen zijn eduTecher app gedownload. Hierover volgt ook nog wel een blogpost.
Ik heb zijn 7 Gouden Regels toch even geknipt en geplakt van het blog van Leen :)
Te belangrijk om ook hier onvermeld te laten:

Beperk de technologie niet tot het klaslokaal
Technologie is waardeloos zonder professionele ontwikkeling
Mobiele technologie strekt zich ver uit
Het nieuwe A-woord is Angst
De nieuwe technologische tools zijn geen bevlieging
Geld is niet het probleem
Ga in gesprek met elke stakeholder, niet alleen specialisten of docenten, maar ook studenten en ouders

Een blogpost over het prachtige inititiatief Onderwijs2.0-dag heb ik ook niet meer geschreven. Zoiets in het zuiden organiseren lijkt me ook geweldig om te doen, maar toch maar even niet, denk ik zo. Er staan andere te organiseren events op het programma.

En Marcel, als je nog tijd over heb, lees ook nog even deze filosofische blog op Onderwijstijd over eigenaarschap en innovatie en de professionele ruimte die de docent zou moeten krijgen om met vernieuwingen in het onderwijs aan de slag te kunnen gaan. Binnen ZUYD zijn kenniscentra (faculteiten) nu verantwoordelijk voor onderwijsinnovatie, ik hoop dat de docent daar ook de benodigde speeltijd voor krijgt.

Zo daar laat ik het bij. Zuydmail is dicht, sociale netwerken gaan op een laag pitje (weet niet of ik er helemaal los van (wil) komen). Andere dingen krijgen nu mijn aandacht.
Ultieme ontspanning tijdens de zomervakantie is voor mij een hele dag met boek op een bedje liggen aan een zwembad op een heerlijk warm eiland. Dat zit er dit jaar niet. Want ik ga naar New York!!


Ik zal hier niet uitgerust van terugkomen maar vast wel vol energie en inspiratie!

Dit zal 1 van mijn laatste blogpost op dit blog zijn. We gaan stoppen met ons duoblog: ICTO op het ZuydPLEIN want ZuydPLEIN verdwijnt tot onze spijt als organisatie-onderdeel binnen Hogeschool Zuyd.
Maar wij gaan wel door! En ook met bloggen! Misschien zelfs wel in onze vakantie ;)

Judith

2 opmerkingen:

Marcel Schmitz zei

Ik kan hier wel JAM van maken ;) Bedankt voor je inspiratie en energie in dit BLOG en daarbuiten. Een fijne vakantie, een fijne verjaardag en tot het volgende schooljaar!

Groet Marcel

Leen Liefsoens zei

Bedankt voor de verwijzing naar Just 2b Informed! Heel veel plezier in New York!!!