zondag 21 maart 2010

Joie de vivre

2 reacties
De laatste weken las ik in diverse publicaties over 'het nieuwe werken', ofwel werk 2.0 en de medewerker 2.0. Je snapt dat het nieuwe werken te maken heeft met het toepassen van web 2.0 in je werksituaties, er gebruik gemaakt wordt van nieuwe technologieën waardoor er slimmer, efficiënter en effectiever gewerkt kan worden. De medewerker 2.0 verwacht een minder hiërarchische manier van leidinggeven, meer eigen verantwoordelijkheid, gaat voor eigen creatieve oplossingen. Dit soort uitspraken zijn her en der te lezen.
Zie bv. de websites: hetnieuwewerkenblog en werken20.
Maar ook het 'Handboek communities' en 'Twitteren met resultaat'. Het 'twitter'-boek heb ik ter voorbereiding op de persoonlijke meet & tweet met Remmelt Vetkamp gelezen. Heb het boek meteen aan hem uitgeleend, maar het heeft nog niet tot veel tweets van zijn kant opgeleverd. Nog ff geduld oefenen ;)
Tijdens de kwartaalborrel op ZuydPLEIN heb ik enkele web 2.0 tools waarmee ik werk getoond. Daar kwam de discussie over hoeveel privé tijd deze tools kosten. Tsja de lijn tussen werk en privé vervaagt. Dat hebben wij allang ondervonden, maar we worstelen er ook mee. Tenminste ik wel. Hoewel ik twitteren, bloggen, netvibes, you tube en al die andere leuke web 2.0 dingen hartstikke top vind, op het werk kom ik er niet aan toe. Dus ja, het kost veel privé tijd.
Maar ook het volgen van al die interessante tweets en blogs kost veel tijd. Als informatie professional lijd ik aan infobesitas :S. Schandalig maar waar. Ik wil niets missen :) Maar ik ben niet de enige. Netwerk had er afgelopen week een uitzending over.




Hoewel ik weet hoe mijn informatiekanalen te structuren, het lukt me niet altijd terwijl ik zelfs binnenkort een RSS workshop geef :S. Gezien het aantal aanmeldingen hebben collega's hier ook behoefte aan.
In het redactieblog van Informatie Professional las ik over de 'informatiecoach', nog een leuke uitdaging naast de 'e-dingen coach' :D. Hierin kwam Guus Pijpers weer in voor, dezelfde Guus die ook in de Netwerkuitzending zat en waarvan ik vorige week het boek 'Informatiegedrag van mensen' heb gelezen. Hij schrijft ook voor Het Nieuwe Werken Blog. En zo is de cirkel weer rond.

Dit vind ik nou leuk, dit soort informatie bij elkaar zoeken en delen. Maar moet dit nu echt op zondagavond? Ja, want morgen ligt weer een berg B&B-werk op me te wachten. Voor dit soort leuke dingen neem ik de tijd niet. Terwijl we alleen nog maar leuke dingen gingen doen?
Maar daar hebben we in het functioneringsgesprek al over gehad. Toch wel bijzonder dat we dit zo met ons vieren hebben gedaan. Moet nog wel 'even' het verslagje maken. Heb jij dat al gedaan? Hoop dat ik het nog allemaal weet, te weinig aantekeningen gemaakt.
Hopelijk gaat ons nieuwe werken niet deze kant op *grijns*




Zaterdagavond ben ik naar Alex Klaassen geweest (in Kirchroa of all places, er stonden zelfs verkeersregelaars voor het theater :) ). Heerlijk gelachen! En hij zei als je de week met een glimlach begint dan start je het weekend met een slappe lach, dus daarom een liedje van Alex om te glimlachen.




En als je wilt weten hoe ik lach als ik te veel gedronken heb (tenminste dat zeggen mijn kinderen, terwijl ik nooit te veel drink :)) dan moet je even naar zijn optreden bij Paul de Leeuw kijken. Maar volgens mij hoef ik daar nog geen glas alcohol voor te drinken -haha-.

Een goede week. O nee dat is pas over 1 week. :0
Tot ziens in de Goede Week (1 april!), dan gaan we weer leuke dingen doen :)
Judith

maandag 15 maart 2010

Vinden & gevonden worden

0 reacties
Hoorde donderdag dat in april de 'maand van het vinden' zou zijn. ??? Had er nog nergens over gehoord, niets over gelezen. In geen vakblad, geen tweet, nada niets. Vreemd. Dus maar eens even gezocht én gevonden :) Het klopt.
April is de 'Maand van het Vinden'. Het een initiatief van Infovaardig, Instituut voor Media en Informatievaardigheden. Zelfs van het bestaan van dit instituut was ik niet op de hoogte. Het instituut is dan wel meer op leerlingen en leerkrachten dan studenten en docenten gericht, maar ook voor ons hbo-bibliotheek interessante info te vinden. Ik heb deze week weer een bijeenkomst van de ouderraad van de middelbare school van mijn kinderen, het is daar bedroevend slecht gesteld met bibliotheekvoorziening. Ik zal het toch maar weer eens het onderwerp 'Mediawijsheid' agenderen. Terwijl ik dit bericht aan het maken ben komt er een tweet binnen dat in de laatste week van november de 'Week van de Mediawijsheid' is, hierin staan voornamelijk de Openbare Bibliotheken centraal.Van alle kanten wordt aandacht geschonken aan informatievaardigheden en mediawijsheid, een goede ontwikkeling.
Daarom is het goed dat de Zuydbibliotheek stevig inzet op informatievaardigheden en HBO-Kennisbank. Maar het gaat niet alleen om het vinden, maar ook om gevonden te worden, zie dit 'Get Famous' filmpje ter promotie van de HBO-Kennisbank!



Als Zuydbibliotheek hebben we in 2009 tijdens het Open Accessjaar ook de HBO-Kennisbank gepromoot. Sylvia en Lilian zijn nu hard aan het werk met de 3 grassrootsprojecten. Misschien is de 'maand van het vinden' weer zo'n moment om extra aandacht te schenken aan de HBO-Kennisbank.

O ja, en ik zeur al een tijdje over de lay-out van ons duoblog :( Blogger heeft nu The Blogger Template Designer waarmee er meer mogelijkheden zijn om ons weblog aan te passen. Wanneer? Wanneer? Wanneer!! :P



Tot morgenochtend, 8 uur :S
Vroeg hoor, maar dan zal ik zeker toch wel een parkeerplek hebben ;)
Judith

dinsdag 9 maart 2010

ICTDelta

0 reacties
Ha Marcel,

Zoveel interessante congressen de komende weken: IPON, UGameULearn, BDUpdate, iTunesU-bijeenkomst, HBO-Congres Boeien en binden, E-reading event. Alleen de laatste 2 staan op mijn lijstje, van de andere hoop ik van collega's wat terug te horen. En ik volg de tweets natuurlijk.

Van onze I-stagiair Simone kregen we de aankondiging van ICTDelta. Ook reuze interessant, maar ja een mens kan niet alles.
In het recente nummer van het tijdschrift Intellectueel kapitaal las ik (vanmorgen eindelijk) het artikel "ICT-sector: kwetsbare innovatiemotor". Dit zal jou -als betrokkene bij de opleiding Informatica ;)- ook zeer interesseren. Ik weet dat je het druk hebt maar je moet dit echt even lezen! Heb nu toch wel een beetje spijt dat ik dit voorbij laat gaan, maar mijn agenda voor de 18e is inmiddels al weer gevuld met afspraken.
Ik was me nou aan het afvragen of ik deze link nu via de e-mail, Blackboard of ons nog te starten intern weblog ;) nu moest gaan delen. Want het is ook interessant voor onze Plein- en ICTOS-collega's. Maar zo in de wandelgangen hoor ik toch wel wat reacties op ons blog, dus misschien hebben we in de afgelopen maanden toch ook wel wat Zuydlezers aan ons verbonden. Dus gooi ik het maar weer de wijde wereld in! Das gemakkelijker :)

Veel leesplezier
Judith


dinsdag 2 maart 2010

Super librarian?!

1 reacties
Je had het in je laatste weblogbericht over Joomla! Had ik nog nooit van gehoord. Toevallig(?) las ik dit weekend een artikel hierover in 1 van mijn favoriete vaktijdschriften Digitale Bibliotheek. Naast de insprirerende artikelen in dit tijdschrift, lees ik ook graag Intellectueel Kapitaal (t nieuwe nummer zit in mn tas met een intrigerend artikel 'ict-sector is kwetsbare innovatiemotor', straks eens lezen :)) en Information Professional.
Staan trouwens ook voor jou boeiende berichten in :)
Maar ik word er ook onrustig van.

Op de G2G in januari heeft Zuydbibliotheek zich gepresenteerd als Super Librarian, we oogsten veel bewondering met onze prachtige posters. Maar daarna?

cop. N.J. State Library


Vorige week hadden we onze strategiedag bibliotheek. Ik was na afloop teleurgesteld. Waarom? Ik wil zo graag die bibliotheek met die super librarians die een spil zijn van de lerende sociale netwerken. Maar moeten wij vooruit terwijl we ons realiseren dat het onderwijs nog niet op alle fronten zover is (er wordt toch nog veel naar traditionele bronnen verwezen), of toch fors inzetten op die samenwerking met het onderwijs en de docent informatievaardig maken, bewustmaken maken van de vele digitale bronnen die ook voor hen beschikbaar zijn. De (ondersteunende) rol die de bibliotheek ook hen kan bieden? Voor dat laatste hebben we nu doelen geformuleerd, en voor meer opname van studentproducten in de HBO-Kennisbank, en voor eenheid in beleid. Daar hebben we onze handen al weer vol aan het komende jaar.
Jaloers ben ik dan wel op anderen, die wel fors kunnen inzetten op de 21 of 23 dingen, die wel een prachtige digitale leeromgeving, die al wel een federatieve zoekmachine hebben.
Maar aan de andere kant zijn er ontwikkelingen, kleine initiatieven, pareltjes binnen de diverse opleidingen die dan weer advies nodig hebben en die wij dan weer op het juiste spoor kunnen zetten (wij als spoorzoekertjes in die grote web2.0-speeltuin?).Na de storm dit weekend, is de onrust bij mij ook weer een beetje bedaard.
Vele ontwortelde bomen zag ik gisteren tijdens mijn fietstochtje naar de Hotelschool. Symbolisch voor wat er allemaal staat te gebeuren?
Het is zoals het is ;) We doen allemaal onze stinkende best (zelfs in onze vrije tijd). We moeten genieten van die kleine succesjes, we zijn nog niet zo slecht bezig, om onze goeroe Harry te citeren :D.

Maar voor deze toekomstvisie blijf ik me toch inzetten. Al gaat het allemaal niet zo snel als ik wil.
Als ICTO-team moeten we ook nog onze doelen voor het jaarplan formuleren. Gaan we voor het X-lab het komende jaar?, Jack's droom. Past ook prima in de visie van de Library of the Future!




Tot ziens IRL ergens deze week.
groetjes,
Judith