zondag 16 mei 2010

Broeden

Hoi Marcel,

Naast de 2 Wallander boeken De witte leeuwin en De man die glimlachte heb ik in deze meivakantie ook het boek van Peter Camp De broedfactor en het boek van We-Think van Charles Leadbeater gelezen (sommige stukken gescand ;))

Beiden boeken gaan over samenwerken, hoe je met andere kunt samenwerken en komen tot nieuwe creatieve, innovatieve ideeën.

Je bent wat je deelt & je krijgt wat je deelt!

Het We-think boek vormt een pleidooi voor uitwisselen en delen (van vooral ideeën) mbv web2.0 technologie. Vele voorbeelden worden beschreven zoals de opensourcegemeenschappen van Linux en Ubuntu (daar is tie weer ;), natuurlijk Wikipedia en Google. Bedrijven die gebruik maken van nieuwe businessmodellen waarbij community's zoals die van The Sims een nieuwe bron van inkomsten vormt.

Volgens Leadbeater genereren sociale netwerken alleen geen gezamenlijke intelligentie (is meer I-think- je verkondigt je mening) maar verbinden wel mensen. De We-think filosofie draait om de juiste mix van participatie en samenwerking, diversiteit en gedeelden waarden, onafhankelijkheid en gemeenschapszin. Internet biedt daarvoor een platform waar we creatief kunnen zijn die tot voor kort ondenkbaar was. De kracht van internet is een nieuwe manier om sociaal te zijn, het appeleert ook aan diepgeworteld ouderwets verlangen om te delen en je met andere mensen verbonden te voelen.

Will Wright van The Sims heeft ook zo zijn ideeën hoe het We-think principe in het onderwijs kan worden ingebed (ik denk ;) dat je het hier wel mee eens bent) :
"Het probleem met ons onderwijssysteem is ..... dat die niet geschikt is om te experimenteren met complexe systemen en je daar op een intuïtieve manier een weg door te banen, zoals je dat leert door te gamen. Ik bedoel, volgens mij is mislukking een betere leerschool dan succes. Vallen en opstaan, dingen in gedachten herstructureren, alles wat kinderen doen als ze met games bezig zijn - dat is het soort denken dat scholen zouden moeten onderwijzen. En ik durf wel te stellen dat games je beter voorbereiden naarmate de wereld complexer wordt en de resultaten minder om mislukking of succes draaien."

Ook de toekomst van de bibliotheek wordt besproken. Lynne Brindley, directeur van de British Library ziet de toekomstige bibliotheek als een platform van participatie en samenwerking met gebruiker die steeds meer onderlinge informatie uitwisselen (via file-sharingsystemen).

Leadbeater heeft heel wat tekst nodig over eigenlijk zo iets simpel (toch?) als samenwerken. Maar het draait allemaal om de wil om samen te werken, als je niet bereid bent om je kennis (die nog onaf is) weg te geven (te delen) en open te staan voor verbeteringen en veranderingen dan hebben we nog een lange weg te gaan.
In het boek wordt ook de voormalige bestuursvoorzitter van Nokia Jorma Ollila geciteerd:
"Innovatie en creativiteit zijn niet individualistisch. Het draait juist om interactie, mensen zo ver krijgen dat ze op de juiste manier met elkaar communiceren. Leiderschap draait om het scheppen van een sfeer waarin mensen een kick krijgen van samenwerken."
Dit sluit dan weer aan De broedfactor, dit boek gaat meer om het faciliteren (door de organisatie) van het innovatieve proces.

Dit zijn de negen broedfactoren:
  • onderzoek verschillende opties
  • organiseer op een andere manier
  • laat mensen vrijbuiten
  • schep informele ontmoetingsplaatsen
  • verbind mensen met elkaar
  • laat mensen creëren
  • ga op ontdekkingstocht
  • wissel kennis en ervaring uit
  • stimuleer gezonde bemoeizucht
En de 3 randvoorwaarden zijn:
  • verbind de zachte en harde kanten met elkaar
  • integreer de broedplaats in de organisatie
  • bescherm broedplaatsen
En zo komen we ook weer terug bij het Rijnlands organisatiemodel :)
Terwijl We-think het samenwerken meer vanuit de (nieuwe) mogelijkheden van internet beschrijft, heeft Peter Camp het ook meer over de fysieke ontmoeting.
"Broeden is samen knoeien, assembleren, knutselen, cocreëren, uitvinden. Broeden is zoeken naar oplossingen voor complexe problemen. In broedplaatsen ligt de nadruk op samen, het samenwerkingsproces. Broeden is erop gericht gemeenschappelijke doelen te realiseren, zelfs als ze nog vaag zijn."

Kennis is macht, delen is machtiger, co-creatie is de kracht.

Het wordt steeds belangrijker om anderen te ontmoeten. De Open Coffee Club is zo'n ontmoetingsclub. Ik had er nog nooit van gehoord. Jij? Een vriendin van mij gaat vaak naar de bijeenkomst in Eindhoven, in Maastricht is ook zo'n groep, op hun LinkedIn staat 'De bijeenkomst is informeel om ideeen te bespreken, kennis te delen, te brainstormen, meetings te houden of samen te werken. Ontspannen netwerken dus, onder het genot van een goede koffie.'
Ook een soort van broednest, maar ik weet nog niet of het mijn nest wordt. Voorlopig hou ik het nog maar even bij onze koffie. Zorg jij daar dan voor? Haha!! (inside joke *grijns*)


Judith

1 opmerking:

Ankie van den Broek zei

Heeej,

De witte leeuwin is geweldig. Dat boek heb ik een aantal jaren geleden van mijn afstudeerbegeleider cadeau gekregen. Ik ben de Wallanderreeks erg gaan waarderen!

groetjes Ankie