maandag 10 oktober 2011

2beJAMmed

0 reacties
Bloggend verder op 2beJAMmed
Marcel & Judith

donderdag 1 september 2011

Het waren 32 fantastische maanden ....

2 reacties
Ja dat waren het, hè Marcel?
Maar het is voorbij. ZuydPlein bestaat vanaf vandaag niet meer.

Het waren 32 mooie maanden! En het is erg jammer dat het voorbij is. Voor deze ene keer ga ik door je blog heen schrijven. Om het dan ook echt samen te laten eindigen. Maar dan natuurlijk wel met lyrics vanuit liedjes. Dus als begin van deze blog: "And now, the end is near; And so I face the final curtain" (Sinatra)




Sinds 1 januari 2009 vormden wij, de ICTO- adviseurs, samen met de Pleinadviseurs en de bibliotheek : ZuydPlein, Plaats voor LEren en INnoveren. We geloofden allen in de kracht van lerende netwerken en kennisdelen, nog steeds.

Too late
"Tonight
To drag the past out into the light
We're one, but we're not the same
We get to
Carry each other
Carry each other
One..." (U2)


Per 1 september vormt ZuydPlein samen met Dienst Onderwijs- en Studentzaken de nieuwe dienst Onderwijs & Onderzoek. Ook ZuydPlein ontkwam niet meer aan de efficiëntieslag die al langer binnen Zuyd aan de gang is, samensmelting van andere organisatorische eenheden gingen ons voor.
Het doet me in dit geval ook meer dan alle andere reorganisaties die ik binnen Zuyd al heb meegemaakt. Ik vind het jammer, heel jammer.

Too late
"I want to run
I want to hide
I want to tear down the walls
That hold me inside
I want to reach out
And touch the flame
Where the streets have no name"


De nieuwe dienst zal uit verschillende teams bestaan. Samen met bibliotheek Zuyd zijn wij (ICTO-adviseurs) het nieuwe team Media (of 'Media & ICTO' of 'iMedia' of 'Educatieve Media', de naam is nog niet helemaal duidelijk). Ach, laten we het maar gewoon The iTeam (Informatie, Innovatie, Inspiratie) noemen. Fijn dat Chris hierbij een rol blijft spelen.

Geen ZuydPlein meer, betekent ook het einde van ons duoblog 'ICTO op het ZuydPlein'. Na ruim 160 blogposts vanaf november 2009 en ruim 14.000 pageviews nemen we afscheid.
Nee hoor, we gaan niet stoppen, daar voor is bloggen ons te dierbaar geworden. We gaan verder maar met een ander blogtool. Ons blogopzet blijft hetzelfde. We kregen vele positieve reacties op de vorm, dus we blijven tegen elkaar aan bloggen, informatief, kritisch, soms zeurderig maar hopelijk altijd inspirerend. En met een iets hogere frequentie ;) en gastbloggers :) en soms Engelstalig (door Marcel dan ;)

Too late
"Every day I die again and again.
I am reborn.
Every day I have to find the courage
To walk into the street with arms out
Got a love you can't defeat, neither down or out.
...
...
We are people borne of sound
The songs are in our eyes
Gonna wear them like a crown, oh oh

Walk out into the sunburst street
Sing your hearth out, sing my hearth out
I've found grace inside a sound
I found grace it's all I found
Ans I can breathe, breathe now.



is ons nieuw blog
We zijn het nog volop aan het bouwen, het is even wennen met WordPress. We vinden onze weg wel weer, ook binnen onze nieuwe dienst Onderwijs & Onderzoek.

You say yes, I say no.
You say stop and I say go go go, oh no.
You say goodbye and I say hello
Hello hello
I don't know why you say goodbye, I say hello
Hello hello
I don't know why you say goodbye, I say hello.


We zeggen "Goodbye now" maar ook "hello"and "we'll see you soon".
We hopen dat jullie met ons mee verhuizen, de RSS-feed aanpassen.
We zullen jullie via Twitter/Facebook/LinkedIn/Google+/Yammer natuurlijk op de hoogte blijven houden.




Bye now,
Judith And Marcel
R U 2 be JAMmed by Judith and Marcel?
see you soon @ 2bejammed


Bedankt Lezers, Bedankt Judith! C U when you get JAMMED!

dinsdag 19 juli 2011

Had nog zoveel kunnen doen, maar nu even niet

2 reacties
Hoi Marcel,

Opruimen maakt mailbox leeg, maar ook het hoofd :) Als ik hiervoor geen tijd neem, blijft er van alles spoken in mijn koppie. Daarom nog een laatste blogpost voor mijn vakantie!
Tijdens ons teamuitstapje voor de vakantie is het een goede gewoonte om het jaar tijdens een lekkere maaltijd te evalueren. We hebben heel wat gefladderd, zoals Frans dat noemde. Onder de mooie fladderklanken van Elbow, waar ik sinds PinkPop aan verslaafd ben, ben ik mijn favorieten in Twitter, GoogleReader en Evernote nog eens aan het bekijken en verwerken.
Hopelijk heb ik binnenkort ook 'Perfect weather to fly' :)


prachtig nummer, mooie tekst ook!

Waarover had ik dit schooljaar nog allemaal willen bloggen maar waar het is niet meer van gekomen is:
  • jujuutje2.0
Ik ben mijn accounts aan het opschonen. Mijn Hyves-account(s!) heb ik, zoals je weet, gisteren verwijderd, bijna al mijn vriendjes hebben inmiddels ook een Facebookaccount. De permanente koppeling tussen FB en Twitter heb ik verbroken. Het zijn toch echt 2 verschillende netwerken met elk zo zijn eigen dynamiek. Ik word wat selectiever in het delen. Daarom heb ik collega's waar ik niets persoonlijk mee deel, verwijderd heb uit mijn Facebook. FB is alleen voor vriendjes. Twitter is mijn sociaal- en informatienetwerk, als iemand mij wilt volgen dan kan dat daar. Nu komt daar Google+ weer bij, weet nog niet zo goed wat ik hier nou weer mee moet. Het zijn nu voornamelijk bibliotweeps die ik in een kringetje heb zitten. Na de vakantie daar maar eens verder in ronddraaien.
  • twitterlijstjes
Het blijkt dat toch niet iedereen weet dat deze optie in Twitter zit. Als je alle Zuyderlingen wilt volgen, kan dat via mijn Zuydlijstje. Bij elke Twitterapplicatie werkt dit toch net weer even anders. Blog over deze handige optie voor de verschillende applicaties moet ik gewoon nog een keer schrijven.
  • eDingen@Zuyd
Afgelopen jaar hadden we onze variatie van de 21eDingen van SURF. Het heeft mij veel tijd en energie gekost, maar het heeft me ook veel opgeleverd waar we hopelijk volgend jaar de vruchten van gaan plukken. Ik had graag nog een evaluatief blog hieraan willen besteden. Maar we gaan door volgend jaar, wel in een andere opzet. Daarover volgt vast nog wel een keer een blog :)
  • iPad apps
Ik heb jouw Apple-Bible nog thuis liggen, daaruit heb ik ook leuke apps gehaald.
Ik had ook nog willen vertellen over:
Qwiki,
Dit is een soort gesproken multimedia encyclopedie, gebaseerd op informatie uit Wikipedia en Flickr. Echte een leuke iPad-app. De informatie wordt gepresenteerd in een samenhangend verhaal in een combinatie van beeld, geluid en (gesproken) tekst (grappig om Nederlandse tekst in het Engels te horen). Qwiki is ook online te bekijken, zie de Qwiki over Hogeschool Zuyd. Lees hier meer over Qwiki?
Discover
Dit is Wikipedia in een magazine, ook een mooie manier om Wikipedia-artikelen op je iPad te lezen
Flipboard
Mijn eigen Social Media tijdschrift op de iPad. Nu is het wachten op de Flipboard voor de iPhone. Feedly gebruik ik nu om mijn RSS-feeds als magazine op de iPhone te lezen.
Onderwijs maak je samen
Mooie iPhone app met 40 didactische werkvormen. Lees meer via Trendmatcher
iPads for learning
Een leestip van Annet Smith. Het boekje iPads for learning (pdf) heb ik wel gedownload, maar nog geen tijd gehad om het goed te bekijken. Het bevat onder meer een uitleg van het TPack model, uitleg van allerlei iPads apps die je in het onderwijs kan inzetten maar ook overwegingen voor de docent waarom je de iPad in je les zou kunnen inzetten.
ICT in het Onderwijs

Oud-collega Leen liefsoens is ook een duoblog gestart :) waarop ze ook weer interessante posts plaatst zoals de 7 gouden regels voor het gebruik van technologie in het onderwijs. Deze peptalk van Bellow op ISTE 2011 had ik even nodig. Ik heb meteen zijn eduTecher app gedownload. Hierover volgt ook nog wel een blogpost.
Ik heb zijn 7 Gouden Regels toch even geknipt en geplakt van het blog van Leen :)
Te belangrijk om ook hier onvermeld te laten:

Beperk de technologie niet tot het klaslokaal
Technologie is waardeloos zonder professionele ontwikkeling
Mobiele technologie strekt zich ver uit
Het nieuwe A-woord is Angst
De nieuwe technologische tools zijn geen bevlieging
Geld is niet het probleem
Ga in gesprek met elke stakeholder, niet alleen specialisten of docenten, maar ook studenten en ouders

Een blogpost over het prachtige inititiatief Onderwijs2.0-dag heb ik ook niet meer geschreven. Zoiets in het zuiden organiseren lijkt me ook geweldig om te doen, maar toch maar even niet, denk ik zo. Er staan andere te organiseren events op het programma.

En Marcel, als je nog tijd over heb, lees ook nog even deze filosofische blog op Onderwijstijd over eigenaarschap en innovatie en de professionele ruimte die de docent zou moeten krijgen om met vernieuwingen in het onderwijs aan de slag te kunnen gaan. Binnen ZUYD zijn kenniscentra (faculteiten) nu verantwoordelijk voor onderwijsinnovatie, ik hoop dat de docent daar ook de benodigde speeltijd voor krijgt.

Zo daar laat ik het bij. Zuydmail is dicht, sociale netwerken gaan op een laag pitje (weet niet of ik er helemaal los van (wil) komen). Andere dingen krijgen nu mijn aandacht.
Ultieme ontspanning tijdens de zomervakantie is voor mij een hele dag met boek op een bedje liggen aan een zwembad op een heerlijk warm eiland. Dat zit er dit jaar niet. Want ik ga naar New York!!


Ik zal hier niet uitgerust van terugkomen maar vast wel vol energie en inspiratie!

Dit zal 1 van mijn laatste blogpost op dit blog zijn. We gaan stoppen met ons duoblog: ICTO op het ZuydPLEIN want ZuydPLEIN verdwijnt tot onze spijt als organisatie-onderdeel binnen Hogeschool Zuyd.
Maar wij gaan wel door! En ook met bloggen! Misschien zelfs wel in onze vakantie ;)

Judith

zaterdag 16 juli 2011

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

1 reacties
Goh Marcel, wat jammer dat je geen iPad hebt (meen ik serieus!) anders had je net zoals ik deze geweldige app uit de App Store vast ook gekocht (€3,99).


In dit interactieve boek vervagen de grenzen, zo zegt Apple tussen boek en animatiefilm. William Joyce, de creatieve geest van dit product is een voormalige Pixar-animator, dat kan je wel zien als je dit boek beleeft. De spelletjes die er in zitten zijn niet zo uitdagend, maar het is leuk om piano te spelen, puzzels op te lossen en te tekenen in een boek. We hebben thuis allemaal vermakelijke minuten gehad tijdens het 'lezen' van dit eBook. Maar het is veel meer dan een eBook, het is ook een tekenfilm en een game. En dan gaat het verhaal ook nog over de liefde voor boeken! Wat wil je nog meer? Super!

Natuurlijk hierover wat gezocht op het internet. Had nog nooit van Moonbot Studios gehoord, zo zag ik op hun blog dat ze een interactieve muziekvideo van een nieuw nummer van The Polyphonic Spree hadden gemaakt. Van deze Amerikaanse symponische popgroep uit Dallas had ik ook nog nooit gehoord. Nieuwsgierig als ik ben daar ook even naar verder gezocht. Mooie muziek, ik hou wel van dat symponische. Natuurlijk ook deze app gekocht (€1,59). Het geeft mij het feel-good gevoel van Disney en Seaworld, dat kunnen die Amerikanen goed :)


Bullseye iPad App Teaser from Moonbot Studios on Vimeo.

Vakantiegevoel is er bijna :)
Judith

vrijdag 15 juli 2011

Het Nieuwe Leren ofwel #durfteleren -3-

0 reacties
Ha Marcel,

De 3e blogpost over #durfteleren. heeft 'iets' langer op zich laten wachten dan gepland. Het to-do-lijstje voor de vakantie wil maar nog niet minderen.
Vakantie! Het is dat ik met mijn gezin naar New York ga :D maar een reis naar een Scandinavisch land had ook tot de mogelijkheden behoord. Manlief en ik zijn helemaal in de 'Wallanders' (Zweden) en de documentaire over het Finse onderwijs (tip van @ChrisKuijpers) nodigt ook uit dat land eens te bezoeken.

Enkele weken geleden heb een mooi inzicht gekregen in het Finse onderwijssysteem. Helaas is deze 1 uur durende documentaire niet meer via blip.tv beschikbaar. De film is te koop :) Wel is een 2 minuten-filmpje te bekijken.


Die Finnen hebben het goed begrepen. Het gaat er niet om alleen maar simpelweg digitale middelen in het onderwijs te integreren, maar om na te denken hoe mensen / jongeren LEREN.
Er is in Finland veel aandacht voor creativiteit (geïntegreerd in het curriculum), veel samenwerking (studenten onderling, tussen docent en student, tussen docent en docent in opleiding) én er wordt weinig getoetst.
Docenten zijn daar wel academisch geschoold (jaja). Leraar is een gerespecteerd beroep.
Studenten worden uitgedaagd om creatief en innovatief te zijn, men vindt het belangrijker om te leren denken dan om te kunnen reproduceren. Studenten kruigen ruimte om hun eigen leerstijl te ontdekken. Eigen verantwoordelijkheid, weinig huiswerk en samen leren waren items die regelmatig terugkwamen in de documentaire.
Finland vindt onderwijs belangrijk. Iedereen heeft recht op gratis onderwijs. Er is geen inspectie en accreditatie, alles is gebaseerd op vertrouwen. Finland staat met dit onderwijsbeleid al jaren in de top van PISA. PISA is een grootschalig internationaal onderzoek dat de kennis en vaardigheden van 15-jarigen test, met nadruk op leesvaardigheid, wiskunde en wetenschappelijke geletterdheid.
Dit onderwijs gun je onze jongeren toch ook?

Het gaat mij als ICTO-adviseur natuurlijk niet om ICT (Social Media) in het onderwijs te pushen.Maar onze samenleving ondergaat door internet wel een sociaal-culturele transformatie. Deze genetwerkte sameneving vraagt  om ander onderwijs, andere vaardigheden die geleerd moeten worden: 21st century skills. Uit onderzoek blijkt dat het draait om competenties als: samenwerking, communicatie, ict-geletterdheid, sociale/culturele vaardigheden, creativiteit, kritisch denken en probleemoplossend vermogen.
Deze vaardigheden zijn niet alleen belangrijk voor studenten.
Kennisnet is gestart met een interessant project: '21 learners - 21 jongeren over 21st century skills'. Tijdens de eerste bijeenkomst met deze jongeren kwamen 'lef hebben, lief zijn en kunnen profileren' als belangrijkste vaardigheden voor de 21e eeuw naar voren.Geweldig toch!

Marcel, kijk zeker even naar dit filmpje. Joke Voogt van Universiteit Twente heeft enkele modellen voor 21st century skills geanalyseerd en presenteert in dit filmpje van ruim 6 minuten waarom het onderwijs aandacht zou moeten besteden aan 21st century skills.


Tijdens de GaiaParksessie over het Nieuwe Leren (zie deel 1 en deel 2 van deze trilogie) werden kennis delen, samenwerken en docentprofessionalisering als zeer belangrijk genoemd. Zouden onze managers ook de vaardigheden 'lef hebben, lief zijn en kunnen profileren' belangrijk vinden? Zetten zij samenwerken, cocreeëren, onderzoeksvaardigheden en burgerschap op de agenda? Geven zij ruimte voor 21st century skills?
Durft ZUYD te leren?

Judith

zondag 3 juli 2011

The fun theory

1 reacties
Hoi Marcel,

We hebben afgelopen week allebei gezien hoe onze studenten een pianotrap aan het maken waren. Ik had er een foto van willen maken om te twitteren/yammeren. Het is er niet meer van gekomen. Dan maar even een kort blogje, wordt het ook getwitterd en geyammerd :)

Op mijn vrije zondag, genietend van het zonnetje, lezend in De Limburger van gisteren, zag ik een artikel hierover. Dat is leuk!

Lol hebben kan ook heel nuttig zijn (Dagblad De Limburger, zaterdag 2 juli 2011)

Stond het artikel ook in jouw editie van De Limburger?

De pianotrap verwijst naar een van de succesverhalen van The Fun Theory van Volkswagen.


Studenten van faculteit Techniek dachten dat ze dit beter konden. De piano werd een keyboard. Op de website van De Limburger kan je het filmpje bekijken, dat kon ik helaas niet embedden. Jammer dat sommige mensen hier weer niet het leereffect van inzien (zie reacties bij het artikel).
Feit is dat studenten wel enthousiast zijn, gezien het extra aantal uren dat ze in deze opdracht hebben gestoken.

Het idee van The Fun Theory is dat je door iets leuks toe te voegen het gedrag van mensen kan veranderen. Dat effect had deze opdracht in iederer geval op het studiegedrag van deze studenten.
Helaas worden er weinig nieuwe ideeën aan The Fun Theory toegevoegd.
Tijd voor iets leuks?

Ik ga weer in de zon zitten :)
Fijne zondag verder.

groetjes,
Judith

vrijdag 1 juli 2011

Yesterday, Social Media Day

0 reacties
Nou Marcel,

Het was wel duidelijk, ik had gisteren mijn dag niet. Helemaal geen tijd gehad om te twitteren en te yammeren. En dat op Social Media Day. Dat ik dat ook nog gemist heb! Errug!


Vorig jaar heb ik op het Infonetblog er aandacht aan besteed. Dat ik het dit jaar gemist heb zeg :S Volgend jaar waarschijnlijk ook, want dan ben ik bij Concert@Sea , een nieuwe poging :)

30 Juni is door de Amerikaanse blogsite Mashable uitgeroepen tot internationale feestdag van Social Media (waar hebben ze daar geen feestdag voor?). Meeste aandacht voor deze #smday uiteraard in New York, de 2e grootste bijeenkomst vond plaats in Antwerpen
Op Dutchcowboys is een verslag te vinden van deze dag. Ik heb de indruk dat ik wat gemist heb! Die Olivier Blanchard lijkt me een insprerend spreker. Al googlend kwam ik nog bij een verslag op Marketingfacts met een presentatie van Olivier Blanchard, de moeite van het kijken waard.



De Social Media Marketing lessen van hem:
  • Social Media is geen marketingkanaal.
  • Social Media is inzetbaar in alle zakelijke functies
  • Denk er niet te veel over na
  • Leer van Disney, die klanten van generatie op generatie aan zich bindt
Olivier Blanchard is ook schrijver van het boek 'Social Media ROI'
Want daar draait het natuurlijk allemaal om: wat is de opbrengst van mijn investering? Die vraag werd ons ook gesteld tijdens de training van Social Media voor het Netwerk Marketing en Communicatie van Zuyd. Tja, wat is de relatie met je klant, gebruiker, student je waard? Mij veel. En jou ook, dat weet ik zeker. Daar zijn we gek genoeg voor. Moet je daar gek genoeg voor zijn?
Over ROI heeft Gary Vaynerchuk een uitgesproken mening over. Ik zag onlangs het filmpje 'wat is de ROI van je moeder?' LOL


Dus, zet Social Media niet in omdat iedereen het doet. Weet wat je er mee wilt doen, wat je wilt bereiken (een betere/hechtere relatie met je klant). Basisvoorwaarden voor inzet van Social Media zijn: goed kunnen luisteren, geduld hebben en tijd investeren (dus ja, het kost geld). En leer de controle los te laten. Jij bent geen eigenaar van je Social Media kanaal, dat zijn je fans, volgers, vrienden.
Je weet dat ik altijd zeg: Een goede relatie onderhouden, kost tijd en aandacht. Het is gewoon net zoals in het 'echte' leven. :) Nee, het is gewoon het echte leven, althans voor mij.

Fijn weekend!
Judith

donderdag 30 juni 2011

Het Nieuwe Leren ofwel #durfteleren -2-

0 reacties
Hoi Marcel,

Ja je was er zelf bij, dus ik hoef jou eigenlijk niets te vertellen. Maar voor wie er niet bij was ;)

In 4 groepen hebben gesproken over Onderwijs, Organiseren, Governance en Professionalisering.
Jij leidde het onderdeel Organiseren waarin de discussie net zoals bij Governance ging over wat doe je lokaal (per opleiding, faculteit, kenniskring) en wat doe je centraal (pardon, dat heet nu gezamenlijk). Dat blijkt in de praktijk lastig omdat faculteiten redelijk zelfstandige organisatieonderdelen zijn met eigen verantwoordelijkheden.



Chris Kuijpers, heeft als dagvoorzitter een samenvatting gemaakt van hetgeen uit de interactieve sessies volgde. Met zijn toestemming maak ik hier gebruik van.


Organisatie-perspectief
Hoe verdelen we rollen en taken binnen de organisatie. Uit de discussies blijkt:
  • Dat er een grotere rol gewenst is op lokaal (bij de faculteit/opleiding) niveau.
    - Er zou dan iemand binnen de context van die opleiding moeten zijn, die de context van die opleiding kent, maar die wel affiniteit heeft met ICT.
    - Een adequate facilitering is gewenst.
    - En via zijn/haar taakstelling zou dan geregeld moeten worden dat er ook een link is naar Zuyd met betrekking tot kennisdeling en het delen van de ervaringen uit de praktijk.
  • Van de centrale diensten wordt juist op het gebied van de kennis/practice-deling een modererende en faciliterende rol verwacht.
  • Op bepaalde punten moet er wel centraal regie gevoerd worden. Maar het is moeilijk te bepalen op welke punten wel en welke punten niet. We zouden eigenlijk duidelijker moeten hebben wat we willen.
  • Wellicht zou in de toekomst de centrale dienst aanbieder kunnen zijn van halffabrikaten (refererend aan de presentatie van Frans Schoonbrood) van onderwijseenheden.
Er blijkt ook dat het SAMEN moet gebeuren. De tegenstelling die er nu lijkt te zijn tussen centraal en lokaal is te groot.

Governance-perspectief
Hoe leiden we alles in goede banen, hoe loopt besluitvorming. Aan de hand van stellingen bleek het volgende:
  • Er is een mening dat we zaken samen moeten doen (bijv. 1 ELO), maar er is ook behoefte aan ruimte om als opleiding in de eigen context aan de slag te kunnen.
  • We hebben dus meer duidelijkheid nodig over wat de kaders zijn en wat de ruimte daarbinnen is.
  • Directeuren zouden een rol in de (gezamenlijke) besluitvorming moeten spelen, maar dit leeft lang niet altijd.
  • Het proces over sturing, regie en besluitvorming zou daarom verder moeten worden uitgewerkt.
  • Ook op faculteitsniveau vergt het verdere uitwerking over het uitzetten van koersen.




Onderwijs-perspectief


De deelnemers gaven invulling aan de onderwijskundige/didactische betekenis die zij voor ‘het Nieuwe Leren’ zien:
  • Interactiviteit vergroten, bv met social media, stemmen, games/simulaties.
  • Betrokkenheid vergroten door meer contactvormen met reguliere student en zeker met internationale en duale student.
  • Multimediaal lesmateriaal inzetten. Pas het aan voor het nieuwe leren en/of gebruik wat uitgevers zelf bieden.
  • Onderwijs adaptiever maken. Toetsgestuurd leren; digitaal portfolio; door verschillende media te gebruiken kan je meer maatwerk geven voor leerstijlen.
  • Haal meer uit (online) samenwerken. Zet BB, videoconferencing etc. in.
  • Kennis versus verdieping. Maak slim gebruik van technologie voor kennisaspect (bv weblectures) om meer tijd/focus te hebben voor (face2face) verdieping en discussie.
  • Werkveld betrekken.Verken behoeften en uitvoering samen met werkveld.
Verder waren er diverse opmerking over visie (met het Nieuwe Leren kan je meer binden en boeien, opener in de omgeving zijn en aansluiten op de student; maar is nog weinig over uitgewerkt) en over voorzieningen die randvoorwaardelijk zijn (BB, ‘rode kist’, smartboards, wifi, stopcontacten, ….)

Deskundigheidsbevordering-perspectief
De deelnemers gaven de volgende prioriteiten aan:
  • Zorg voor basale vaardigheden, bv ECDL (standaard computervaardigheden), Blackboard/Osiris-basistrainingen, …
  • Werk aan attitude en creëer commitment, bewustzijn, open mind, out of the box, kijk op leren met nieuwe media, …weet ook dat er gevoel van angst, bedreiging is.
  • Geef aandacht aan ‘mediawijsheid’, Social media, informatievaardigheden, …
    NB gaat om essentie; tools veranderen snel.
  • Ontwikkel nieuwe didactiek. Transformatie of zelfs revolutie van onderwijsprocessen: andere leerontwerpen kunnen maken
  • Ontwikkel bijpassende didactische vaardigheden. Nieuwe didactiek vergt andere uitvoering/presentatie

Met dank aan Chris.

Zowel in mijn groepje als in de eindevaluaties (zie overzicht van Chris) werd aangeven dat ICTO iets is dat we in gezamenlijkheid zouden moeten aanpakken, het belang voor kennis delen en samenwerken werd onderstreept. Netwerken als samenwerkingsvorm zou het ZUYD-gevoel meer vorm geven. De afzonderlijke faculteiten zouden deze samenwerking moeten erkennen als belangrijk, en dit dan ook faciliteren. Tevens zouden zij docentprofessionalisering structureel moeten aanpakken. Want ook voor medewerkers geldt een leerproces. Dus 'Durf te Leren'!

Morgen deel 3 van deze trilogie :)

May the force be with you!
Judith

woensdag 29 juni 2011

Efteling! Magisch!

1 reacties
Ha Marcel,

Het was gezellig hè, afgelopen vrijdag, ons allerlaatste uitstapje met ZuydPlein.
Volgens mij hebben ze in de Efteling jouw gedachten gevangen.

Tweettip via Jeroen van Beijnen

Vanaf gisteren kan je namelijk feetjes vangen met je smartphone. Ik heb die Rabo Kluis wel zien staan bij de ingang, maar geen aandacht aan geschonken.
Wat jammer dat we vrijdag geweest zijn. Maar nu moeten we nog een keertje terug!! Errug!
Zie ook blopgpost op Pretwerk.nl.

Heerlijk zo'n blogdagje :). Tot morgen.
Judith

Het Nieuwe Leren ofwel #durfteleren *) -1-

2 reacties
*) De hashtag "durfteleren" zag ik onlangs in een presentatie van Justine van den Berg. Ik heb m gebruikt omdat het zo goed aansluit bij dit blog. @Justine: Geweldige hashtag!

Maar goedemorgen Marcel,

Het is al weer bijna 3 weken geleden dat de thema-ochtend Het Nieuwe Leren in de DinoDome van het GaiaPark was. Deze bijeenkomst was speciaal bedoeld voor faculteitsdirecteuren, die enkele experts uit hun organisatie mee konden nemen.
Het was een goede bijeenkomst alleen de opkomst van de faculteitsdirecteuren viel tegen. Had dit te maken met tijdstip (hectische jaarafsluiting) of staat ICT in het onderwijs laag op het prioriteitenlijstje van onze managers? Of geloven zij in Het Nieuwe Leren van Koefnoen?


Jammer vond ik het wel, dat er weinig faculteitsdirecteuren waren. Nu waren we toch weer bijeen met gelijkgestemden.

ZuydPlein was mede-organisator, onze Chris was dagvoorzitter en trapte de thema-bijeenkomst over Het Nieuwe Leren af met een presentatie over ICT in (en niet voor) het onderwijs. Hij haalde enkele trends uit het Horizonrapport aan. Daarover heb jij ook al eens geblogd.
We moeten volgens dit rapport en SURF rekening houden met
- grote diversiteit didactische inzet (van gebruik van ICT als alleen opslagmiddel tot intensieve online samenwerking)
- kennis en vaardigheden docenten (technisch én didactisch)
- kennis en vaardigheden studenten (overschat)
- scala aan draadloze apparaten (vergt aanpassing ICT)
Chris benadrukte (natuurlijk als verantwoordelijke van  ZUYD Bibliotheek) het belang van informatievaardigheden.
Wat betekent dit voor Horizon ZUYD?
We hebben jarenlang geëxperimenteerd maar niet doorontwikkeld. Er is (nog) geen visie vastgesteld maar door Ralf Kruytzer is hard gewerkt aan een 'Strategisch ICT-plan Hogeschool Zuyd' (concept zat vandaag in onze mailbox, moet m nog lezen)

Els Koelewijn presenteerde het voorbeeld van een goed geïmplementeerd DLWO-plan binnen ZUYD. Geweldig dat de 'softe' faculteit Verloskunde hierin voorop loopt! Top vrouwen!
Els was d.m.v. een Prezi-presentatie (i.s.m. Evelien van Limbeek) aanwezig en vertelde over hun aanpak die in anderhalf jaar is ontwikkeld. (helaas is deze Preze geluidloos). Voorwaarden zijn:
- commitment van de directeur
- training just in time en on the job
- DLWO- coach (een student!) als vraagbaak en ondersteuning van medewerkers
- gelabeld budget

Toegevoegd 29-6-2011, 15u45 Filmpje geupload, nu  de Prezi met de mooie stem van Els Koelewijn erbij. Dank voor het doomailen, Els! Veel kijkplezier (10 minuten)




ICTO-collega Harry Vaessen liet verschillende voorbeelden zien van videoconferencing (Bv. Adobe Connect en Skype) zoals die bij verschillende faculteiten zoals Hotelschool, Logopedie, Ergotherapie en bij de Wijk van Morgen worden ingezet.


Frans Schoonbrood van de Zorgacademie (samenwerking tussen diverse ziekenhuizen in de regio, Hogeschool Zuyd, Arcus en Open Universiteit) stal de show met Paro, de knuffelrobot.
Hij vertelde over de Blended Learning praktijk van de Zorgacademie die rondom 3 (ICTO) thema's zijn georganiseerd:
1. Zorg en monitoring op afstand
2. Zorg robotica
3. Digitale dossiers (portfolio)
Voorbeeld van goede samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en praktijk.

Het belang van het delen van DLWO-plannen via de Blackboard Community of Practice eLearning werd nog eens benadrukt. Ook werd de open vraag gesteld:
Daarna was het woord aan 2 faculteitsdirecteuren: Bert Melief (interim I/TI) en Rafaël van Crimpen (AVM, Academie Verloskunde).
Bert Melief heeft een jaar geleden een rapport geschreven gebaseerd op het vooronderzoek door ZuydPlein. Daarin waren enkele waarnemingen geformuleerd:
- veel klachten kwaliteit ICT diensten
- wie doet wat?
- sommige faculteiten hebben plannen, maar waar is de gezamenlijkheid?
- Beleidsgroep I & A (Informatie en Architectuur) is te weinig zichtbaar
Zijn aanbeveling "neem op korte termijn een besluit over ambitieniveau van ZUYD op ICT-gebied" is nog niet overgenomen. Maar het Strategisch ICT-plan is inmiddels in concept klaar.
Wel is het RASCI-model toegepast op ICT-processen: wie is waar (financieel) verantwoordelijk voor en wie moet geraadpleegd en geïnformeerd worden. Dat is al een 1e belangrijke stap.

Rafaël van Crimpen vertelde wat faculteitsdirecteuren in dit proces kunnen doen:
- verantwoordelijkheid nemen
- faciliteren in tijd, geld en personeel
- deskundigheidsbevordering docenten stimuleren

Met dank aan het verslag van collega Frans Roovers. Op basis mijn tweets had ik niet zo'n lang bericht kunnen schrijven.
De powerpointpresentaties van Chris Kuijpers, Harry Vaessen, Frans Schoonbrood en Bert Melief zijn alleen intern beschikbaar via Infonet [inloggen met hszuyd-account].

Na de koffiepauze gingen we in subgroepen uiteen om aan de hand van het vier-in-balans model verder te praten. Daarover morgen meer, anders wordt deze blogpost veel te lang :)

Superdoei!
Judith

donderdag 23 juni 2011

Hellup! Waar is mijn blogritme?

0 reacties
Halloooo!

We waren zo goed bezig met bloggen, zo beetje om de dag, maar het ritme is helemaal zoek. Ik mis het ook echt. Het is voor mij altijd een moment van reflectie. Genoeg ideeën, verschillende in concept klaar. Aan het uitwerken kom ik maar niet.
Nee, ik zeg niet dat ik het druk heb. Iedereen heeft het druk. Het lijkt wel een nieuwe aandoening :S. Ik niet hoor, ik ben lekker bezig :D
Moet gewoon betere keuzes maken. Doen en laten! Het terugkerend thema! Niet alleen maar brandjes blussen, zoals Arjan Zuidhof het (terecht) noemt. Nee juist zelf vuurtjes stoken :D Dat Vuur&Vlam-gevoel weer aanwakkeren!

Ja, na de zomervakantie starten we met een nieuw blog. Want ZuydPLEIN als organisatieonderdeel houdt op te bestaan. Helaas. Morgen ons laatste teamuitje. Naar de Efteling! Want de Efteling was de inspiratiebron bij totstandkoming van ZuydPLEIN.

Het wordt (ondanks de voorspelde regen) vast een mooie dag!
Dans je morgen met me mee bij de Indische Waterlelies?


Tot morgen in de bus.
Judith

Quest Psychologie: Serious Gaming, maar ook Nee zeggen

0 reacties
Ha die Judith,

Dit zal toch wel een van onze laatste blogs zijn op ictozuydplein.blogspot.com. Aangezien dat ZuydPLEIN op gaat in een ander organisatieonderdeel denk ik dat wij ook op zoek gaan naar een ander BLOG. Maar zover is het nog niet! En we maken dit schooljaar hier af!

Ik heb me van het weekend de Quest Psychologie gekocht. In eerste instantie omdat die over leren ging.


Maar uiteindelijk sloeg ik hem halverwege open en kwam ik bij een artikel uit over Serious Gaming. Erg leuk om wederom een bevestiging te hebben van dat dit een groeiend domein is. Leuk artikel!

Dan blader je verder en dan kom je direct een tweede (bij mij) passend artikel tegen dat gaat over het Nee-zeggen. Ook zeer interessant. Vooral omdat het eigenlijk zaken zijn die je weet maar niet doet.

Ik ga in ieder geval niet Nee zeggen tegen Serious Gaming. Daarvoor is het onderwerp te leuk! Oeps daar ga ik weer!

Groeten Marcel

dinsdag 7 juni 2011

Bloggers Zuyd, waar zijn jullie?

4 reacties
Ha Marcel,

Bedankt voor je sollicitatie-blogpost. Natuurlijk ben je aangenomen, zonder Marcel geen JaM! Volgende week starten? DOEN we!
Een paar dagen geleden las ik het artikel 'Weblogs bij de HAN'. O, wat ben ik jaloers op de HAN. Hoe zij hun kennis delen, social media hiervoor gebruiken en inzetten. Dat gun ik Zuyd ook!

In het artikel lichten Paul Siepman en Geert Veneklaas het beleid t.a.v. weblogs bij de HAN toe. Zij vragen zich niet meer af of ze iets met weblogs moeten, maar hoe ze die als organisatie het beste kunnen faciliteren. Ze gebruiken WordPress als blogtool. Technisch en functioneel beheer is geregeld. Bloggers krijgen advies en worden d.m.v. cursussen ondersteund. HAN heeft bewust gekozen voor onderscheid tussen statische-formele (website) en dynamische-persoonlijke informatie (weblogs). Door het inlezen van de blogfeeds op de website van HAN wordt de koppeling gelegd tussen formeel en informeel.

Bij de HAN zijn verschillende bloggers actief. Ik volg er een paar: Opgemerkt van Irma van Houts (gebruikt Blogger ipv WordPress) ; HANs on Experience (blog over Techniek!). Niet alle blogs worden gekoppeld op de website, ik wel benieuwd of daar criteria voor zijn.

Citaat uit de blogpost:
"Een weblog staat of valt met de bevlogenheid van de bloggers. Met de wil om te delen, je kwetsbaar op durven te stellen en open te staan voor kritiek. Dat is een houding die niet iedereen van nature in zich heeft. Maar daar ligt wel de kracht van een goed weblog. Een weblog moet boeien en uitdagen, doet het dat niet dan verliest het weblog zijn functie. Dat risico ligt ook bij sommige HANblogs op de loer. Te weinig frequentie, te weinig uitdagende content. En dat is jammer, omdat ik er van overtuigd ben dat iedereen een interessant verhaal te vertellen heeft. Struikelblokken zijn vaak tijdgebrek of schroom. Maar bloggen is ook een houding die je jezelf aan kunt leren of op kunt leggen. Niet elk bericht hoeft een degelijk en onderbouwd artikel te zijn. Schrijf over waar je mee bezig bent, welke problemen je daarbij tegenkomt, waar je enthousiast over bent, wat een succes was of juist waarom iets fout ging. Doe dat vanuit je eigen rol, niet vanuit de organisatie. Lezers willen interactie met mensen, niet met organisaties."

Precies! Interactie, daar draait het om. Maar dan is het toch prettig als de organisatie belang hecht aan medewerkers die hun expert/kennis al bloggend willen delen en zo een ambassadeur zijn voor hun organisatie. Nee, Zuyd heeft mij/ons niet gevraagd om te gaan bloggen. Dat is ontstaat vanuit intrinsieke motivatie. Maar wij zijn zo wel in dialoog met onze omgeving. Wie ziet dit binnen Zuyd? Ik word soms een beetje moe van dat pionieren, ik wil ook wel eens resultaat en implementatie. Of is mijn Circle of Influence toch niet zo groot? Misschien wat meer naar Covey luisteren en pro-actiever worden. Ja, geduld is een schone zaak (één van mijn verbeterpunten n.a.v. mijn functioneringsgesprek ;)).
Als early adapters heb je altijd met weerstand te maken. Gelukkig houden wij elkaar al bloggend overeind, en met zo'n ICTO-team als steun en toeverlaat, hou ik het wel vol hoor. En natuurlijk is er altijd nog muziek, voor steun en inspiratie!


Of klik op de link om het prachtige Blof-nummer te bekijken en beluisten.
Nog eventjes en ik ga het live horen :)

In mijn Vuur & Vlam- blogpost heb ik al eens een poging gedaan om wat actieve social media Zuyderlingen in kaart te brengen. Tot op heden geen reactie.
Ik ga zelf maar weer verder aan de weg timmeren. Misschien krijg ik nog een paar collega's van het Netwerk Marketing & Communicatie zo ver dat ze naast microbloggen, ook gaan bloggen. Nu eerst maar eens verder werken aan het blog voor Blackboard via WordPress!

Nog meer jaloers op HAN, ze hebben HAN TV!
Heb deze blogpost af zitten maken in onze flexruimte. Waarom voelt dat als spijbelen? Gewoon omdat dat leuk is? :)
Fijne dag.
Groetjes,
Judith

Natuurlijk, zijn er wel Zuydbloggers waar ik trots op ben:
Weblectureshszuyd van collega Frans
Oculary van overbuurman Jack
Triootje Onderwijs van Ankie, heeft zulke leuke ideeën, laat het horen!
en natuurlijk alle (domein)blogs van Bibliotheek Zuyd en jouw studenten van DoIT@Zuyd
Maar er zijn er vast meer! Bloggers Zuyd, waar zijn jullie?

dinsdag 31 mei 2011

Sollicitatie partner in JaM-Sessies

0 reacties
Posterholt, 31-5-2011
Geachte Mevrouw van Hooijdonk,

Bij deze zou ik willen reageren op de vacature van partner bij JaM-Sessies. De rol van inspirator and creative designer van educational sollutions is er een die me op het lijf geschreven is. Het communiceren over innovatie op het gebied van ICT in het onderwijs via Web 2.0. media, via on stage sessions en via 2Do2Learn sessions spreekt me erg aan. Natuurlijk wil ik graag meer weten over de ideeen die u daarover heeft en ik hoop u in een persoonlijk gesprek te mogen overtuigen van mijn meerwaarde voor uw initiatieven.

Als drs. in de Kennistechnologie (afstudeeropdracht: Kennismanagement) ben ik weliswaar academisch geschoold, maar door mijn jarenlange ervaring binnen het jeugd en jongerenwerk ben ik zeer bedreven in het inspireren van jongeren en ouderen en steeds op zoek naar creatieve oplossingen voor alle uitdagingen die praktisch uitvoerbaar zijn. Daarmee sta ik te boek als pragmatisch wat binnen een snel veranderende semi-overheid organisatie als een HBO volgens mij een pre is.

In de afgelopen 5 jaar ben ik bezig geweest op het gebied van veranderingsmanagement binnen de Hogeschool Zuyd (Ongeveer 15.000 studenten, 1500 medewerkers). Als ICTO adviseur heb ik met mijn collega's geprobeerd om zowel op medewerkersniveau, als op directieniveau stappen te zetten om de kennisdeling en ontwikkeling van ICT in het onderwijs te verbeteren. Tijdens verschillende projecten 1 heb ik als leider of deelnemer laten zien dat mijn blik breder is dan gemiddeld en met aandacht voor de personen, de onderwerpen, de context en de kantoorpolitiek heb ik steeds met mijn teamgenoten gezocht naar de meest optimale oplossingen.

Naast de inhoudelijke invulling van mijn taken heb ik steeds ook voor het sociaal emotionele aspect van mijn collega's. Niet alleen in persoonlijke zin, maar ook daar waar het gaat om het teamgevoel wat een van de belangrijkste zaken is binnen cultuurveranderings trajecten. De afgelopen 2 jaar heb ik als teamcoordinator van de opleidingen Informatica en Technische Informatica hier nog extra aandacht aan kunnen besteden.

Gegroeid vanaf een junior consultant functie bij Aurus Kennis en Trainingssystemen, technisch opgeleid bij ICTOS als Technisch beheerder en ontwikkelaar van de E-Learning systemen ben ik in 2006 door de voorgangers van ZuydPLEIN opgepikt (ICTO-LIC) en heb daarbij mijn adviesvaardigheden ontwikkeld op het gebied van ICT in het onderwijs.

Het meest trots ben ik op de projecten die ik samen met studenten en docenten heb opgezet op het randgebied van ICT/Techniek en het onderwijs. Graag zou ik u daar in een persoonlijk gesprek meer over willen vertellen. In het bijzonder denk ik dan aan:

  • ZuydRobotics: Begonnen als studentvereniging ter promotie van Robotica, nu uitgegroeid tot middel om middelbare scholieren (1e, 2e jaars en profielwerkstuk makers) kennis te leren maken met Robotica, Techniek en de Hogeschool Zuyd
  • Huisvesting Het Nieuwe Leren: Herinrichting van de studieruimtes in de B3 ruimte met minimale middelen, zodat het nieuwe leren in potentie kan worden ingevoerd.
  • LAN Party Zuyd: Meerdaags evenement volledig uitgevoerd door studenten waarbij met meer dan 100 mensen middels netwerkverbindingen gegamed wordt. Dit ter promotie van de Hogeschool Zuyd.
  • Groei van gebruik Blackboard/Aanvulling functionaliteiten Blackboard: Met minimale middelen is het binnen de Hogeschool Zuyd gelukt om een E-Learning omgeving vaste grond onder de voeten te geven en de omgeving aan te vullen met functionaliteiten die door de klanten gewenst zijn.
  • ICTOZuydPLEIN.blogspot.com
  • Programmeren op KINECT

Mocht dit u nog niet overtuigen dan kunt u altijd nog andere bronnen over me raadplegen en er dan achter komen dat ik inmiddels met een 9-tal jaren ervaring als raadslid ook het een en ander heb ervaren op bestuurlijk niveau:

qrcode

Wellicht kunt u een ambitieuse, inspirerende, vakkundige, ondernemende en transparante collega gebruiken bij uw nieuwe initiatief. Ik hoop dat we samen kunnen werken aan een mooie toekomst.

Met vriendelijke groet,

drs. Marcel Schmitz

1 Implementatieplan ELO's - deelproject techniek, Migratie Blackboard 6, Implementatie Content System, Functionele implementatie LiveLink, Emerge project Informatiebeveiliging, Migratie Blackboard 7, Migratie Blackboard 8, Project VELO, Project Faculteit 2.0. Deelprojecten 1. Operational Excellence, 5. Leven Lang Leren, Accreditatie 2011 Informatica, ...

maandag 30 mei 2011

Social Media Code, ook voor Zuyd?

2 reacties
Hallo Marcel,

Al eerder heb ik geblogd over richtlijnen van Social Media, zie: Zo zijn onze manieren.
Jij zag het boekje Code Sociale Media van Charles Huijskens deze week op mijn bureau liggen. Ik wilde er nogmaals aandacht aan besteden. Nu is onze Ankie van de PABO ook al geïnteresseerd in Do's  & Don'ts.
Bij het boek hoort ook een website
Alleereerst worden de diverse social media tools beschreven en de 'gevaren' (privacy en reputatieschade) benoemd, voorzien van vele voorbeelden.Het leest dus lekker weg. In het boekje worden organisaties gestimuleerd om vooral actief te worden op social media: 'stilstaan is achteruit holen'. Benoemd wordt dat social media draait om mensen en vertrouwen, je hebt geen grip op wat mensen over jou vertellen, maar dat je de dialoog aan moet gaan. Tips om mensen over je te laten praten:

  • stel een webcare team samen en benoem een community manager ;)
  • bouw een netwerk op
  • weet wat en wie je bereiken wilt
  • meten is weten
  • wees aanwezig en doe mee
  • geen spam verspreiden
  • gebruik meerdere social media platforms
  • stimuleer de discussie
  • ben wat je uitdraagt

Er wordt even aandacht besteed aan Social Media en Het Nieuwe Werken: interne kennisdeling binnen je organisatie is o zo belangrijk. Het laatste hoofdstuk gaat dan over dé Code. Ook in dit boekje wordt het protocol van CNV  en TNT als voorbeelden aangehaald, die had ik in mijn eerder genoemd blog ook al vermeld. Interessant is het overzicht op de website Social Media Governance.
Tot slot worden tips over wat in een Social Media Code zou moeten staan, te beginnen met:

  • de kernwaarden van het bedrijf;
    Daar is Zuyd al een hele tijd mee bezig. Ik vind het heel goed, maar ik merk (helaas) nog weinig verandering in gedrag. (*denk* zou ik dit nu wel of niet mogen bloggen?, schaadt dit de hogeschool?, ik blog dit op persoonlijke titel, zie onze disclaimer, dus  ...??)
De onderstaande tips vind ik te betutteld, bijna beledigend: 
  • maak duidelijke afspraken over wat je wel en niet mag zeggen
  • gebruik je gezond verstand
  • blijf neutraal
  • creëer zelf de scheidslijn tussen werk en privé
  • wees verantwoordelijk
  • wees integer
Maar ik vind de onderstaande tips wel relevant:
  • ken het net (privacy)
  • zeg wie je bent
  • toon respect
  • vermeld je bronnen
  • probeer iets toe te voegen
Ik hoop dat Ankie met deze samenvatting geholpen is. Maar ik zal het boek uit de collectie van Bibliotheek Zuyd volgende week voor haar (zwaar in overtreding natuurlijk, ik mag geen boeken doorlenen ;)) meenemen.


Er zijn felle voor- en tegenstanders. Tegenstanders vinden gedragsregels verwerpelijk omdat dit niet past in de geest van de sociale netwerken. Begin dit jaar was er op LinkedIn een discussie over dit onderwerp, opgestart door het Reizend Circus, gevolgd door een bijeenkomst bij opleiding Commercieel Management. Daar was ik niet bij, onze Chris wel. Ik meen dat hier niet meer argumenten naar voren zijn gekomen dan in de discussie te lezen zijn.
Ook Rob Speekenbrink (TU Delft) is een fel tegenstander volgens het interview op zijn weblog. Volgens hem zijn de nadelen van een code:
  • medewerkers voelen zich betutteld.
  • mensen nemen je niet serieus
  • je kunt het toch niet in de hand houden dus kun je beter met elkaar in gesprek over hoe je met elkaar wil omgaan
  • het neigt heel erg naar zend-gedrag van een merk en ook dat een merk een bepaalde (sociale) afstand zou moeten hebben tot de mensen zelf.
Onlangs las ik op het blog van Trendmatcher dat ROC West-Brabant ook richtlijnen hebben opgesteld. Ik vind deze toch te controlerend geformuleerd en niet uitnodigend genoeg om actief te worden met social media. Het is zoals Erwin Blom formuleert 'maak social media richtlijnen offensief en niet defensief'. Hij citeert in zijn blog de richtlijnen van journalist Bart Brouwers. Ik heb ze even vrij vertaald voor Hogeschool Zuyd:
  • Vermeng professionele en persoonlijke uitingen altijd op zo’n manier dat authenticiteit blijkt en voordeel voor Hogeschool Zuyd kan worden bereikt.
  • Zorg dat je effectiviteit op het werk met elke tweet wordt vergroot.
  • Laat in de openbaarheid altijd blijken dat je een trots medewerker van Hogeschool Zuyd bent.
  • Onthul alle informatie die nodig is om zoveel mogelijk nieuwe kennis los te maken.
Laten we proberen met deze tips collega's te enthousiasmeren en deel te laten nemen aan social media zodat ook Hogeschool Zuyd daarvan kan profiteren. Maar daar staat tegen over dat ik ook van mijn hogeschool (Dienst Marketing en Communicatie, College van Bestuur, management) verwacht dat ze social media gaan inzetten om open en transparant (toch 2 merkwaarden van Zuyd) te gaan communiceren.
Persoonlijk hou ik niet van regeltjes, Zuyd heeft al een integriteitscode dat is meer dan voldoende. Ik denk dat we voornamelijk (weer) moeten inzetten bewustwording en informeren via workshops: informeren en faciliteren! Wiens verantwoordelijkheid is dat?

groet,
Judith

vrijdag 27 mei 2011

Getwitter & Getweeeter van @jujuutje

4 reacties
Heej tweep @marcelschmitz!

Ik las pas woensdag met veel interesse de blogpost van Annie Maessen (gepost op, 08/12/2010 ) "Hoe Twitter mijn leven veranderde". Zoooo herkenbaar!
Dit geldt ook voor de blogpost van Irma van Houts met haar interview met Jos Fleuren, beide zeer gewaardeerde tweeps!
Beide bijdragen gaan over hoe je twitter je leven heeft veranderd en hoe je het integreert in werk en leven. Dit was ook de reden waarom Avans mij uitnodigde voor hun inspiratiemiddag.
Momenteel ben ik ook bezig met de voorbereidingen van andere Social Media activiteiten. Dinsdag ga ik met het Social Media Team van Bibliotheek Zuyd praten over inzet en promotie van Twitter en Facebook. Het Netwerk PR & Communicatie van Hogeschool Zuyd wil ook graag aan de slag met Social Media. Annelies Falk (docent Commercieel Management) en ik verzorgen namens ZuydPlein 3 bijeenkomsten, 21 juni de eerste, de andere 2 na de zomervakantie.
In mijn achterhoofd ben ik ook nog bezig met Twitter & Blackboardmigratie.

Door al deze activiteiten denk je na over je eigen sporen op de divere sociale netwerken, met name Twitter, want die is voor mij (met bloggen!) meest favoriet! Daarom las ik met grote interesse bovengenoemde weblogberichten.

Ik twitter ongeveer even lang als Annie en Jos maar toch iets minder fanatiek ;)
Jujuutje is geboren in november 2008. Inmiddels (27 mei 2011) heb ik 351 volgers en volg ik er zelf 350 en heb tot nu toe 5.420 tweets geplaatst. Ik volg collega’s uit onderwijs, bibliotheek, Blackboard, marketing en alles wat met eLearning en Social Media te maken heeft. Maar natuurlijk ook alle Zuydcollega’s en dat worden er steeds meer!

Ik kan natuurlijk niet alle tweets lezen die ik binnen krijg, dus ‘stop’ ik tweeps in lijstje. Drie lijstjes scan ik elke dag: VIP (privé) en VIP-work lijstje en t lijstje met Zuydtweeps. Daarnaast kijk ik elke dag regelmatig op mijn timeline, wat ik dan lees is meegenomen. Wat ik later wil lezen zet ik 'even' als favoriet. ;)
Ik twitter meer sinds ik een smartphone (nu iPhone) heb, zeker buiten werktijd. Ook de iPad helpt hierbij wel een handje. Onder werktijd twitter ik niet zoveel, focus ik meer op Yammer.

Uit beide blogpost heb ik wat quotes gehaald die ook op mij van toepassing zijn.
Twitter is mijn vakliteratuur en kennisnetwerk
Ik lees ontzettend veel tips en interessante artikelen. Het is (naast mijn Google Reader) mijn onuitputtelijke informatiebron. Het is zoals Jos Fleuren zegt een "permanente bijscholingscursus". Natuurlijk deel ik weer veel van wat ik lees met mijn volgers, zo nu en dan aangevuld met de #yam voor de Yammeraars van Zuyd (helaas komen niet alle tweets altijd door)


Twitter als vraagbaak
Ook ik verspreid wel eens #dtv of #durftevragen tweets. Ik moet zeggen dat het niet echt veel oplevert, meestal van de tweeps waar ik meer een band mee hebt. Ik stuur nu vaker een @mention tweet, dat werkt beter.

Twitter als sociaal contact
Net zoals bij Annie Maessen is het is mijn sociale leventje achter het (PC-/ iPhone-/iPad) scherm geworden. Ik heb leuke / warme contacten met sommige tweeps. We maken grapjes, delen ergenissen publiekelijk of met een DM. Soms leidt deze twittercontacten tot een f2f contact. Zoals toen we samen naar de Educause gingen en ook uitgenodigd werden op de CVI/SURF/STOAS-borrel ;). Natuurlijk ontmoet je tijdens landelijke bijeenkomsten en congressen ook volgelingen. Sommige noemen me gewoon jujuutje i.p.v. Judith :) Maar Twitter helpt ook om gelijkgestemden bijeen te brengen rondom een bepaald thema, zoals binnenkort rondom Auteursrechten & ELO's.
Twitter als een nieuwe richting/ kansen in mijn loopbaan
Als ICTO-adviseur ben ik begonnen als functioneel beheerder Blackboard maar door mijn Twitteractiviteiten en sinds een jaar dé Zuyd-Yammeraar is mijn rol veranderd. Ik geef workshops (RSS, Microbloggen, eDingen@Zuyd), daardoor word je al snel een expert genoemd of goeroe ;) Ik krijg die ruimte en pak die ook. Het is ook zo leuk om je ervaringen te delen met collega’s, en er is behoefte aan. Kreeg nou weer een vraag over een LinkedIn workshop, ach die kan er ook nog wel bij. Maar misschien zijn er wel andere collega's die deze kunnen verzorgen. Eens over nadenken.
Twitter als vrijetijdsbesteding
Zoals Annie Maessen verwoordt “Twitter is geworden tot een van mijn belangrijkste hobby’s. Het delen van alles wat mij bezig houdt (wat ik zelf vind of via mijn twittercontacten tegenkom) loopt als een rode draad door mijn persoonlijke leven”. Ja die privé en werk tweets komen dag en nacht binnen. Maar je krijgt er een bepaalde handigheid in om tussendoor even snel te scannen.
Bij Avans kreeg ik inderdaad dan ook de vraag: hoe vinden je gezinsleden dat nu? Dat jij de hele avond met laptop of iPhone of iPad op de bank zit? Ja, eerlijk is eerlijk, niet altijd even leuk. Ik moet me ook gewoon wel eens bedwingen om die iPhone en iPad niet te gebruiken.
Mijn kinderen doen dit ook wel, maar dat vinden ze toch wat anders. Moeders doen zo iets niet. Net zoals mijn dochter het niet leuk vond dat ik zou twitteren op een open dag van Universiteit Tilburg. Daar was een twitterfountain in de collegezaal, Hans van Driel gaf een interessante presentatie. Maar een tweet van je moeder op de twitterfountain :S dus heb ik dat niet gedaan, tenminste niet de # gebruikt ;)
Soms vergeet ik ook wel dat ik Twitter gekoppeld heb aan Facebook en Hyves, en dat kinderen en familie en vrienden ook lezen wat ik twitter. Eerder hield ik hier meer rekenimg mee (heb destijds twitter en hyves ontkoppeld, maar die is weer hersteld). Ik heb inmiddels wel de houding, als ze het niet willen lezen dat ontvolgen of ontvrienden ze me maar.


Maar het SM-grapje dat ik deze week twitterde, werd niet door iedereen begrepen ;)
SM staat idd wel voor Social Media :)


Ik twitter en blog het leven. En net zoals in de echte wereld kost het onderhouden van relaties tijd. Maar je krijgt er ook zoveel voor terug. Ik ben heel enthousiast over twitter (en bloggen) en inderdaad net als Annie heb ik ook de opmerking gekregen ‘je straalt helemaal’ als je er over praat. Maar ik praat er nu alleen maar over als er naar gevraagd wordt, mensen die echt willen horen waar ik zo gepassioneerd over ben. Ik ga niet meer overtuigen. Vooroordelen hou je toch.

Dankzij Twitter ben ik in contact gekomen met vakbroeders waar ik anders nooit contact mee had gehad. Werd ik uitgenodigd om een presentatie te geven over Bibliotheek Zuyd en Social Media,vroeg Avans me voor een imspiratiemiddag, heb ik comtact in het land over de ingewikkelde auteursrechtenmaterie. En krijg ik nu een vraag binnen van het Ministerie vanVWS over de inzet van Yammer binnen Zuyd. Leuk toch, daar raakt toch iedereen enthousias van?

Het is bijna (of al?) een verslaving. Ik denk soms ook in 140 tekens. Ik geniet van zo'n vrije/thuiswerkdag, niemand thuis, kan ik de hele dag me met Social Media bezig houden, zonder dat iemand er iets van zegt of denkt. Want ook op het werk is niet iedereen overtuigd van de meerwaarde van social media ondanks het onderzoek van TNO.

Maar het is ook goed dat mijn lief en lieve kinderen mij een spiegel voor houden. Dat helpt me in balans te blijven.

Ik hou dus van het vrolijk getweeter van mijn tweeps.
Onlangs tijdens mijn sportavondje, was ik aan het bewegen op 'Don't worry, Be happy' van Bob Marley. Dit nummer heet eigenlijk 'Three Little Birds'. Toen ik dit op You Tube opzocht, vond ik dit twitterific videootje erbij. Hoe toepasselijk :)



Goed weekend,
@jujuutje

maandag 23 mei 2011

Van die dingen #Zuydkermis

0 reacties
Goedemiddag Marcel,

Enkele maanden geleden heb ik aan een blogkermis meegedaan over het gebruik van internetbronnen. Weet je nog? Ik vond dit ook een leuk idee voor onze eDingenkluppie. Nu vond ik daar de tijd wel rijp voor. Donderdag 9 juni hebben we onze laatste bijeenkomst.
Bij een afsluiting hoort een evaluatie. Ik heb tijdens de laatste bijeenkomst al door laten schemeren dat ik dit graag in de vorm van een blogkermis terug wil zien.
We zijn begonnen met bloggen en we eindigen er mee ;)


Wat is nu een blogkermis?
Een blogkermis (of blog carnival) is een verzameling postings rond een thema met als doel een aantal bloggers bij elkaar te brengen. Iemand start een onderwerp, en daarop wordt door verschillende bloggers binnen een bepaalde tijd geantwoord in de vorm van een posting. Meestal met link naar die originele oproep, en na verloop van tijd worden de postings verzameld in een overzicht.

Het afgelopen studiejaar zijn wij samen met Rienke onder de vlag van ZuydPlein gestart met eDingen@Zuyd. Uitgangspunt was de 21 eDingen cursus van SURF. We hadden 15 aanmeldingen, uiteindelijk met 12 personen gestart. Collega's van faculteit Onderwijs, Academie Verloskunde, Hotelschool, Gezondheid en Techniek, Informatica, heel divers dus. Elke 1e donderdag van de maand hadden we een bijeenkomst, in totaal 8.
De behandelde onderwerpen waren:

  1. Weblogs
  2. RSS en startpagina's 
  3. Microbloggen en eCommunicatie
  4. Screencasting
  5. Video zoeken en gebruiken
  6. Google Apps
  7. Social Bookmarking
  8. Wiki's is het laatste 'ding' 
Samen met onze collega's van de Bibliotheek Zuyd hebben we de workshops verzorgd.
Onze communicatie verliep via een Blackboardcursus en Yammer.

Graag wil dat jullie, lieve deelnemers bloggen met als onderwerp: Wat was jouw 'ding' / Was het wel jouw 'ding'? Gebruik #Zuydkermis in de titel van je blogpost.
Deze uitnodiging geldt ook deelnemers die door allerlei oorzaken niet het hele traject hebben doorlopen. Op basis van jullie ervaringen willen we eDingen@Zuyd volgend studiejaar bijstellen. Want we willen wel door gaan!

Welke 'dingen' zet je als didactische tool in binnen je onderwijs? Wat gebruik je als deskundigheidsbevorderingstool? Of als personal branding-tool? Wat is jouw 'hebbeding'?
Wat kan er gedaan worden om eDingen@Zuyd te verbeteren? Denk aan aangeboden workshops, tijdstip, begeleiding? Heb je ook de informatie van 21 eDingen gebruikt?
Kortom: wat heeft eDingen jou gebracht?

Doe mee aan de blogkermis, gebruik de #Zuydkermis. Schrijf een blog over wat eDingen jou heeft gebracht. Ik zorg voor een samenvatting. De deadline is dinsdag 7 juni!

De laatste bijeenkomst is donderdag 9 juni op de Hoge Hotelschool in Maastricht. In plaats van onze gezamenlijke broodmaaltijd, sluiten we af met een borrel met tapas in de Le Coin, de loungeruimte van het Teaching Hotel. Laten jullie even weten of je erbij bent?

groet,
Judith

vrijdag 20 mei 2011

Inspiratiemiddag #avansxplora #avanslic

2 reacties
Hoi Marcel,

Of het inspirerend is geweest? Mijn bijdrage aan de middag bij de collega's van Avans Xplora van het LIC? Ik weet het niet, dat moeten de aanwezigen maar beoordelen. Maar merkte wel dat het voor sommige imponerend of zelfs intimiderend :S is geweest. Tjsa, ze wilden weten welke social media tools ik gebruik ... en dat zijn er nog al wat. Natuurlijk gebruik ik niet alles even intensief. Maar als ICTO-adviseur wil ik wel weten wat op social media gebied 'te geef' is.


Vuur en passie? altijd als het om social media gaat! Lippenstift hoort gewoon bij mijn presentatie, Jeroen :) Maar briljante ideeën, visie en innovatie-drift, mwah, nope, dat zat niet in deze presentatie.

Mijn presentatie op Slideshare geplaatst (natuurlijk). Heb een paar dingetjes aangepast waardoor presentatie nu ook voor anderen duidelijker is.
Inspiratiemiddag Avans 17 mei 2011
View more presentations from Judith van Hooijdonk

Note: embed code werkt niet op iPhone/iPad :S Klik op deze link voor de presentatie.
Ik was wel veel te lang aan het woord waardoor het programma in de war liep. Typisch :)
Na mijn verhaal vertelde 2 collega's van Xplora hun variant op de 21 eDingen. Ik hoorde dezelfde herkenbare problemen. Bij de start vooral bezig met vooroordelen weghalen en discussies voeren rondom privacyproblematiek voor docent als privé-persoon. Deze gesprekken heb ik in mijn workshop Microbloggen ook.
Avans Xplora zijn met vergelijkbare tools als Zuyd Bibliotheek aan het experimenteren. Fijn om een kijkje in de Avanskeuken te krijgen. Over een maand komt Windesheim weer bij ons om kennis te halen en te delen. Zo wordt -door social media tools!- kennis over veel meer organisaties verspreid.

Ook met Bert weer even bijgepraat over auteursrechten en Blackboard. Weer contact gehad met oud-klasgenoot Mieke (nog geen twitteraccount ;) wel een blog in rusten), die zowaar onlangs een weekje Posterholt (of all places) heeft gedaan! (Hé Mieke, ook een leuk onderwerp voor je blog *grijns*). Ook Rudi (hij mag de volgende week zijn collega's in Den Bosch inspireren!) ff in het voorbij vliegen gezoend en Jeroen was weer heerlijk aan het spelen!

Op terugweg naar huis las ik (in mijn thuisgedownloade NRCnext) op de iPad een artikel van Emma Bruns over sleur: "Er gebeurt niets van belang als we zelf niet in staat zijn verandering in ons leven te brengen"
Ik vond dit pleidooi om sleur te doorbreken ook wat van toepassing op collega's die met angst de 'jeugd van tegenwoordig' gade slaat met hun gebrek aan privacy op allerlei sociale netwerken. Probeer in je dagelijks werk ook iets te veranderen en ga de interactie (ook via social media) aan met collega's, studenten. Wie weet wat het je brengt. Je 1e stappen op social netwerken zullen ook onwennig en vreemd zijn, zoals Emma Bruns beschrijft:
"Een eerste dag is altijd vreselijk. Je eerste stappen met een fonkelende rugtas en scherp gepoetste schoenen op een schoolplein; het zogenaamd vriendelijke gewauwel met nieuwe buren bij de verhuisauto; starende collega’s bij het oorverdovende geluid dat je nieuwe hakken maken op voordelig kliklaminaat. Verhuizingen, nieuwe banen, eerste schooldagen: het zijn sociale ontmaagdingen zonder orgasme."
Jezelf op de automatische piloot zetten, is soms fijn en heb je ook wel eens nodig, maar (zoals Bruns zegt) "kantel de saaiheid en vrees de verandering niet".



Beste Avans Xplora collega's bedankt voor de uitnodiging ik vond het een eer. Dit blog heb ik in concept (in Evernote) in de trein op weg naar huis 'geschreven'. Door jullie hashtags in mijn blogtitel te gebruiken sta ik een paar dagen op jullie twitter widget op de website. Ha! Meteen reclame voor ons duoblog!
Bedankt voor de bloemen, ze hebben de reis overleefd. En bedankt voor de boekenbon. Ik zal m besteden aan een 'echt' boek. Beloofd!
Groetjes en veel succes met jullie zoektocht in social media land. Ik hoop dat jullie jezelf speeltijd gunnen.





Ik ben wel weer in de mood voor een slotliedje. De afgelopen week ben ik helemaal in de ban van The Real Centimeters. Overal hoor ik nu hun liedje 'Mind your Step', heerlijk funky nummer. Ik ga hun advies 'try to relax' dit weekend ter harte nemen. Ik hoop jij ook!



Fijn weekend.
Judith