maandag 16 mei 2011

Top 3 Online Samenwerkingsomgevingen met video @ Zuyd 2011 en de Tipparade

Welkom Judith!

Welkom bij deze Top 3 van de Online Samenwerkingsomgevingen met video die bij de Hogeschool Zuyd in gebruik zijn. Tenminste voor zover het bij mij bekend is dan ;). Daarnaast zal ik een Tipparade geven met Tools waarvan ik verwacht dat ze in de nabije toekomst op dit gebied binnen Zuyd zullen worden ingezet.

Als we het hebben over samenwerkingsomgevingen dan zijn er daar verschillende invullingen van mogelijk. We bekijken in deze blogpost even de omgevingen waar je ook met beeld met meerdere mensen tegelijk kunt samenwerken. Dus er moet een video element inzitten waar je met meerdere gebruikers tegelijk mee bezig kunt zijn. Daarnaast zitten er ook de 'reguliere' elementen in die je bij een samenwerkingsomgeving mag verwachten, zoals mogelijkheden om te discussieren, mogelijkheden om bestanden of content uit te wisselen.

Voor de duidelijkheid: Blackboard (Zuyd-breed), Learning4U (Commercieel Management) en eigenlijk het Office2010 pakket zijn ook omgevingen waarin je kunt samenwerken. Dit wordt ook binnen de Hogeschool gedaan echter bij al deze tools is momenteel nog geen video verbinding mogelijk met de webcam of anders. Maar zo kun je bijvoorbeeld ook naar de videoconferencing kant kijken. We hebben binnen de Hogeschool een viertal Videoconferencing sets verdeeld over de drie steden. De vierde is aangeschaft door de Proeftuin ICT in het kader van een samenwerkingsproject en deze staat op de locatie in Nieuw Eyckholt. Maar deze omgevingen zijn dan weer alleen maar geschikt voor Videoconferencing en niet zozeer voor de andere functionaliteiten die we hebben genoemd.



Dus het gaat zich om de: Top 3 Online Samenwerkingsomgevingen met video @ Zuyd 2011 Grijns het blijft natuurlijk altijd maar een tijdelijke lijst ;)

Op nummer 3: Netviewer



Netviewer wordt gebruikt bij de Hotelschool in Maastricht. Jos Maas (ICTO Coordinator van deze faculteit) is de expert binnen Zuyd en beheert de licenties. Het mooie van Netviewer is dat het heel makkelijk is om mensen (van binnen en buiten de organisatie) uit te nodigen. Je maakt uiteindelijk van je eigen desktop de samenwerkingsomgeving, waardoor je alle tools zoals discussie of contentuitwisseling via je eigen desktop kunt doen. Ik heb een aantal keren met Jos gesproken via Netviewer en de eenvoud en duidelijkheid spreekt me erg aan.

Op nummer 2: Wimba


(Wimba gebruik op NYU)

Eliane Boileau is op verschillende fronten bezig met Wimba. Allereerst bij haar Virtueel taleninstituut. Daar leren buitenlandse studenten met behulp van student coaches alvast iets over de cultuur en taal in Nederland ook al zijn ze nog niet woonzaam in Nederland. En daarnaast gebruikt Eliane Wimba bij de NID waar Wimba een rol speelt bij de Getronics Duaal variant. Zoals je ziet bij het voorbeeldfilmpje (van NYU) kan Wimba met een building block onderdeel worden van je leeromgeving. (Hierover in de Tipparade meer!)

Op nummer 1: Adobe Connect binnen Surfgroepen

Adobe Connect


Surfgroepen Promo (toen dat nog kon!)


Surfgroepen is de meest gebruikte omgeving in deze categorie. Waarom? Omdat het gratis is! Blijft dat zo? Nee, want op 31-12-2012 (voor zover nu bekend) gaat Surfgroepen uit de lucht. En dat is jammer want menige Hogeschool Zuyd collega heeft de eerste stappen op dit gebied via Surfgroepen gedaan. Geinspireerd door de verhalen of filmpjes van Harry Vaessen of omdat Studenten (IM en CM) zelf omgevingen konden aanmaken en het de docenten aan het leren waren.

De Adobe Connect omgeving wordt fanatiek gebruikt binnen verschillende opleidingen van ICT, Commercieel tot Verloskunde. Bij de Academie Verloskunde gaan ze zelfs op een heel speciale manier met Adobe Connect om. Ze gebruiken Adobe om de videobeelden te versturen, maar omdat ze niet tevreden waren met de geluidskwaliteit gebruiken ze daarvoor Skype. Een hybride oplossing!

Als met al is de Adobe Connect binnen Surfgroepen nog steeds het meest gebruikt!

Tipparade

En waar gaat het in de nabije toekomst naar toe? Nou er zijn een aantal interessante ontwikkelingen op korte als middellange termijn.


Wimba + Elluminate = Gemini --> Blackboard Collaboration


Wimba, genoemd in de top 3, heeft al jaren een BuildingBlock naar Blackboard. Maar het bedrijf Blackboard heeft de bedrijven achter Wimba en Elluminate (samenwerkingstool die niet binnen Zuyd gebruikt wordt) opgekocht en probeert a-la Blackboard beide tools in de Blackboard blender te stoppen om zo tot een mooie geintegreerde Collaboration tool te komen (Project Gemini). Grote voordeel: integratie en dus accountmanagement. Je kunt als docent gebruik maken van de tool zonder te hoeven rommelen met nieuwe accountgegevens. Grote nadeel: de Blackboard Blender. In het verleden heeft Blackboard meer goede bedrijven/tools opgekocht (Content System bijvoorbeeld) en geprobeerd dat in hun systeem te integreren. Dat is niet altijd probleemloos verlopen (Content System again!). In ons migratietraject naar Blackboard 9 hebben we meegenomen dat we gaan kijken of Blackboard Collab (Wimba/Elluminate) in te zetten is. Ik ben benieuwd!

Surfconext

De opvolger van Surfgroepen (sort of speak) maar wel in een verbeterde vorm. Verbeterd omdat Surf eigenlijk niet wil gaan over welke tools die je wil gebruiken, maar ze willen een omgeving creeeren waarbij je van die tools gebruik kan maken die jij als meest waardevol ziet, maar dat je dan wel nog content kan uitwisselen en 'eenvoudig' kunt switchen tussen tools en dat je niet 1000 inlogaccounts en wachtwoorden hebt.



Een mooi verhaal, waarin veel potentie zit. Ik ben erg benieuwd naar de uitwerking. Het videogedeelte dat Surf als eerste gaat koppelen is Webex. Dat wordt nu niet door de opleidingen gebruikt, maar geeft ook de mogelijkheid om te conferencen waarbij via de desktop. Ik denk dat in de toekomst Webex en Netviewer naar elkaar toegroeien. We wachten de eerste versies van Surfconext met de Webex af!

Google en Facebook lonken naar Skype

Tja het is nog niet zo lang in het nieuws, maar Google (toch ook wel een reputatie op samenwerkingsgebied) aast op Skype.

Google Apps: Gelukt!
Google Wave: Mislukt of nog niet gelukt?

Google is niet de enige, ook Facebook is achter Skype aan. Beide organisaties zijn veelbelovend daar waar het gaat om de 'verovering' van de gebruiker. Dus ook de samenwerkende gebruiker. Daar waar Google een streepje voor heeft bij het 'werken' heeft Facebook dat bij het 'samen'. En met Skype krijgen beide iets wat ze nog niet in hun pakket hebben namelijk beeld en geluid conferencing. Wat toevallig dat die interesse er is net nu Skype zijn Beta-multiple-users-conference heeft aangezet. Voor het eerst kun je nu op Skype met meer dan 1 persoon tegelijk Skypen en blijft de kwaliteit hoog. Ben erg benieuwd of er een strijd ontstaat om Skype, nog benieuwder over wie gaat winnen en kan niet wachten tot we zien wat ze ermee gaan doen. Maar gebruiken zal ik het zeker! Als is het maar om te testen ;).

Naschrift Redactie: En dan uiteindelijk kaapt Microsoft, Skype voor een slordige 8 miljard weg voor de neus van zowel Google als Facebook. Nu is het alleen nog afwachten wat Google en Facebook voor alternatief gaan vinden en OF Microsoft er ook mee uit de voeten kan. Nog steeds hoop ik dat we een van die drie nieuwe verbindingen kunnen gaan testen.

Maar goed we kunnen niet alles hebben! We moeten ons blijven afvragen: Wat wil ik bereiken en daarna pas wat kan ik daarvoor gebruiken!



Groet Marcel

3 opmerkingen:

Leen Liefsoens zei

Bedankt voor de uitgebreide blog over een voor mij nieuw topic!

mvdlaar zei

Er gingen al veel eerder geruchten over een overname van Skype door Google, maar Google was deze ronde eigenlijk niet geïnteresseerd...

Zie: http://articles.cnn.com/2011-05-11/tech/google.skype.wired_1_skype-google-voice-sergey-brin?_s=PM:TECH

Frans Roovers zei

Ik was donderdag 6 oktober 2011 in Tilburg bij een presentatie en daar demonstreerde de alleraardigste Jan V van de Universiteit van Gent een aantal gratis open source tools om samen te werken. Onder andere: Polycom, Big Blue Button, opencast Matterhorn