maandag 28 februari 2011

Kiezen

0 reacties
Goede avond Marcel,
via ger.nl 

Heb jij je keuze al gemaakt voor de Provinciale Staten Verkiezingen? Ik niet. Het wordt natuurlijk links, want ik wil dat die bezuinigingen op onderwijs en cultuur niet doorgaan. Voor mij zijn de landelijke thema's wel doorslaggevend in mijn keuze. Ik heb nog even de stemwijzers gedaan, voor de Provinciale Staten  en Eerste Kamer maar die bevestigden wat ik al wist: Ik sta het dichtst bij links en het verst van rechts. Mijn stem zal uiteindelijk wel weer in het stemhokje bepaald worden.

Tja keuzes maken, alleen maar dingen doen die je leuk vindt. Hoe graag ik het zou willen, het zit er niet in. Er zitten ook taken in mijn functie die gewoon gedaan moeten worden. Nu de Kick-off is geweest van ons Blackboard 9.1 migratie-project waarin ik (wij) toch ook een rol in spelen, ben ik gedwongen naar mijn takenplaatje te kijken, want ik ben voor 0,6 fte ingepland bij het project en ik werk 0,8 fte. Wat moet ik (los)laten?

Als ik zo even door mijn agenda scroll dan ....
  • ben ik grofweg 1 dag van mijn werkweek bezig met social media (in de praktijk minstens het dubbele) zoals workshops RSS / microbloggen verzorgen, ons eDingenclubje, vragen vanuit de hogeschool rondom social media (via mail, yammer, f2f). Als je iets meer weet over een onderwerp dan word je als snel een specialist, dit werk vind ik super leuk, dat wil ik niet laten vallen. Voor het Blackboard-project ben ik ingedeeld in het 'werkpakket communicatie', daar kan ik m'n ei wel in kwijt ;)
  • Minstens 1 dag in de week ben ik bezig voor overleg en kennisdeling ZuydPlein, zoals ons ICTO-overleg, linking pin met bibliotheek, strategiedagen etc.
  • Dan wordt de laatste tijd veel van mijn tijd opgeslokt aan auteursrechten en plagiaat, inmiddels ook wel 1 dag per week. De wiki, landelijke contacten, Stichting Pro, Ephorus, netwerk auteursrechten in oprichting, interne vraagbaak, etc.
  • Volgens mij ben ik ook nog functioneel beheerder Blackboard laat ik daar ook nog 1 dag aan besteden. Dan lijkt mij werkweek wel gevuld.
  • Maar dan zijn er ook nog projectjes die er zo tussendoor gedaan worden. Streaming Zuyd is inmiddels afgerond, eBooks probeer ik wat aan te doen.

Geluk is een keuze, zei onze oud-collega Mariska altijd en dat zegt ze nog steeds Ze heeft gelijk, maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik zal toch iets moet laten, wil ik niet omvallen (Harry was zo bezorgd over ons). Ik heb de 5 tips voor hardwerkende vrouwen nog eens bestudeerd :D

Wat is de kern van mijn functie? Voorlopig is dat toch nog functioneel beheer Blackboard, er is nog niemand anders die dit tot zijn/haar taak heeft. Dat betekent voor de komende maanden Blackboard. Het auteursrechtenloket heeft een goede plek bij de bibliotheek gekregen, maar als functioneel beheerder Blackboard zal Stichting Pro en Ephorus mijn zorg bijven, met al het werk wat hier bij hoort.

Social Media laat ik niet vallen, daar haal ik zoveel kennis, energie én invloed uit.

Wat betekent dit nu voor mij inzet voor het Bbproject? Want die vraag zal ik morgen moeten beantwoorden. Dat ik echt niet meer dan 0,4 aan dit project kan besteden. Dan zal ik wel kritisch moeten kijken naar alle bijeenkomsten waar ik voor word uitgenodigd, moet ik overal aanwezig zijn? Kan ik slimmer omgaan met mijn tijd? Daar is de GTD weer ;)

Dat overal verantwoordelijk voor voelen, herken ik wel. Dus loslaten en meer achterover leunen. Meer nee zeggen, ook al voel ik me nog zo gevleid dat ik benaderd word.  



De volgende blog is weer inhoudelijk hoor! Want bloggen, daar kan ik niet meer zonder.
Welterusten. Tot morgen. (Zag net even de rode loper bij het Kodak Theatre :))
Judith

Ik verheug me op dinsdag 1 maart, het is dan Nationale Compimentendag en Hug a Librarian day. Jij doet er dan niet aan, maar andere die ons blog lezen misschien wel ;)

zaterdag 26 februari 2011

Kun je realiteit vergroten? Can we augment reality?

6 reacties
Rustig maar Judith.

Ik ga geen filosofische discussie starten, alhoewel dat het bij dit onderwerp wel zou kunnen! Augmented Reality betekend namelijk letterlijk het vergroten van de realiteit. De vraag is of je realiteit wel groter kunt maken. Als het er is, is het er toch... Grijns nee ik zal het laten de filosofische discussie komt later wel...

Je was er bij toen afgelopen week Jeroen Alessie bij ons op bezoek was en ik met Jeroen heb afgesproken dat we (!) graag helpen bij zijn initiatieven rondom Augmented Reality (klik hier voor een top 10 uit 2010 over dit topic). Hier moet ik dan gelijk een andere Jeroen (Trienes) aan koppelen, aangezien die in ons mooie Maastricht een bedrijf heeft dat daar al mee bezig is. Het onderstaande voorbeeld van Jeroen is al uit 2010.



Dus ja ik heb inmiddels besloten dat de real life serious game die we met studenten gaan ontwikkelen ook augmented reality gaat bevatten. Voor de real life game heb ik zelfs al een projectleider (Luuk Linssen). Maar ik ben zelf ook nog op zoek naar meer info/kennis over Augmented Reality. En in mijn zoektocht kom je dan super mogelijkheden tegen.



Want als Nintendo er iets mee doet, dan moet het wel goed zijn ;) Nee zo makkelijk is het natuurlijk niet. En alhoewel dat Nintendo juist met de Wii heeft bewezen dat ze ook verder denken dan kinderen, is het de vraag of dit zoveel indruk maakt bij (jong)volwassenen. En om dan een link naar het onderwijs te leggen? Nou Jeroen Alessie noemde al het inmiddels 'klassieke' Augmented Reality voorbeeld van BMW.



Naast leuk dus ook nuttig. Nu nog doen!

Eigenlijk hoort hier nu bij: Even Better Than The Real Thing, maar goed die heb ik in het vorige blok al gebruikt. Maar goed dat er remixes zijn!



Groet Marcel

woensdag 23 februari 2011

In a galaxy far far away... or so close?

1 reacties
May the force be with you Judith!

And the force is strong? But is it strong enough? Eigenlijk ben ik helemaal geen Star Wars volger maar meer een Trekkie. Maar toch! In een Galaxy Far Far Away is er iets moois in onderwijsland. Namelijk:


Wie beter om het uit te leggen dan een van de top drie, one of the early adapters (2000 al)! MIT



Nederland kennisland zijn we al zo ver? Zelfs ik krijg van een van mijn meest vooruitstrevende collega's de vraag: "Mag ik die weblecture wel online zetten?" Ik denk echt dat de open courseware stap voor Zuyd (voor Nederland zelfs) een te grote stap is. Of vergis ik me daarin? Heb jij enig idee hoe ik de collega's zo ver krijg? Moet ik ze challengen? Is Open Courseware het antwoord op LifeLongLearning? Do we have the force? Is it Faraway or So Close?



Greetz Marcel

zondag 20 februari 2011

Zo zijn onze manieren

1 reacties
Hi!
Had je een Tiggerific Birthday Party? Nog lekker aan het feesten?
Het is zondagavond, dus blogging-time :)
Een tijdje geleden had ik op Yammer het artikel geplaatst over Marloes Pomp. Erwin (hoofd Marketing & Communicatie) reageerde hierop en eindigde met vraag of Zuyd richtlijnen moet opstellen voor social media. Sinds de ongepaste tweet van Gerda Dijkstra wordt er in social media land veel over richtlijnen gesproken. Ook tijdens ons bezoek aan de Educause was dit tijdens een van de tracks een onderwerp van discussie. Maar in een land dat alles wilt controleren, is dit niet zo vreemd.

Heeft onze hogeschool al stappen op dit gebied al gezet? Ik ben niet de enige twitterende, bloggende werknemer van de hogeschool. Wat mag ik wel en niet?

Erwin stelt dat Zuyd geen richtlijnen heeft voor het voeren van telefoongesprekken en persoonlijke gesprekken, dus waarom wel voor social media? Dat klopt maar de impact van datgene wat in sociaal netwerken verspreid wordt, is toch ietsjes groter.
Gelukkig worden deze web2.0-tools niet geblokkeerd binnen Zuyd. Er zijn tijden geweest dat we sommige websites niet konden (mochten) openen, dat msn niet geïnstalleerd was. Tegenwoordig kunnen we tijdens werktijd twitteren, bloggen, yammeren; wat we maar willen. Nog geen desktopapplicaties downloaden, maar de webbased diensten kunnen we gebruiken.
Ik ben nog van het e-mailloze tijdperk en ik kan me herinneren dat daar destijds richtlijnen voor zijn opgesteld. Is dat nu voor social media ook nodig?

Ik ben mij zeer bewust van de impact van social media. Ik probeer met gezond verstand te twitteren en te bloggen. Ik heb zelf niet zoveel behoefte aan richtlijnen. Maar misschien de organisatie wel. Zuyd heeft gedragsregels voor computerfaciliteiten. Of die van e-mailgebruik nog gelden, weet ik niet. Ik kon de letterlijke tekst niet 1-2-3 op Infonet terugvinden (raar hè ;)). Ik blog en twitter over mijn werk, maar op persoonlijke titel. Wat ik schrijf, hoeft niet te stroken met de visie van Zuyd. Ik heb sinds kort deze disclaimer in mijn Jujuutje's blog opgenomen.
© 2010. De standpunten en meningen op Jujuutje's blog, zijn de persoonlijke mening van Judith van Hooijdonk en staan los van eventuele officiële standpunten van Hogeschool Zuyd. Ik ben niet verantwoordelijk voor de inhoud van uitlatingen en reacties van derden op de hier gepubliceerde weblogberichten
Misschien ook iets voor op ons blog?

Regels of toch niet?
Voldoen de algemeen geldende regels van fatsoen ook niet voor social media gebruik?
Sinds 2009 heeft Zuyd een integriteitscode [Infonetlink]. Hierin staat wat Hogeschool Zuyd van een goed werknemer verwacht, dat je niets doet waarvan je weet of vermoedt dat het verboden of onethisch is. We vervullen een voorbeeldfunctie naar studenten en zijn het visitekaartje van de hogeschool. En wat is er mis met een beetje kritische werknemer? Niets toch? Ik doe niets wat mijn werkgever kan schaden.

Er zijn inmiddels bedrijven die wel richtlijnen opgesteld hebben, zoals CNV en TNT.
Sommige medewerkers hebben toch behoefte aan wat houvast. De TNT richtlijnen zijn een voorbeeld van een positieve benadering van het gebruik van social media door TNT-ers. Naast de Dont's worden ook de Do's gepromoot.

Dat die bewustwording noodzakelijk is, weten we inmiddels wel. Informatievaardigheden ofwel mediawijsheid zijn van groot belang voor studenten (kijk maar weer eens naar de bomtweet van de 17-jarige scholiere uit Soest) maar dat geldt zeker ook voor docenten en medewerkers. Misschien dat zo'n handig A4tje met Do's en Dont's al helpt.



Ligt hier in het kader van kennisdeling ook een taak voor ZuydPlein?

Bibliotheek Hogeschool Zuyd heeft verschillende publicaties over social media, zijn mijn Worldcatlijst. Helaas is het boek Code Sociale Media nog niet in de collectie, maar het kan natuurlijk in bestelling zijn :)

Nog wat meer lezen over wel of geen richtlijnen?
http://www.frankwatching.com/archive/2011/02/11/sturen-van-digitaal-corporate-gedrag/
http://www.erwinblom.nl/blog/2011/2/13/regels-richtlijnen-gezond-verstand.html
http://www.socialmediaexaminer.com/how-to-create-social-media-business-guidelines/

Het past toch allemaal prima in de Zuydstijl: open, ambitieus, vakkundig, ondernemend en inspirerend. Ik neem die eigen verantwoordelijkheid wel! Zo zijn mijn manieren :)

Judith

Blended is Even better that the Real thing! ?!?

2 reacties
Ha Judith!

Je kunt zien dat je vakantie hebt! De ene BLOG volgt na de andere. En toch is dat niet helemaal 'Blended'! Foei! Nee niet dat je blogt, dat is alleen maar tof, want 'we' krijgen daardoor alleen maar complimenten. Maar eigenlijk moet het 'bloggen' ingeblend worden in je werkzaamheden. En iedere collega van Zuyd kan en moet zichzelf die ruimte pakken! Want niemand anders kan dat voor je doen ;)

Over blended gesproken. Ik kreeg laatst weer de vraag om dat uit te leggen en dan kom ik toch in de knoei. Het 'mixen' van het 'oude' en het 'nieuwe' doet het dan toch niet. Ik wil hieronder een nieuwe poging wagen met behulp van een metafoor (ja je kent me het zal ook eens niet) Ik ben erg benieuwd naar jou (en jullie) reactie(s). Hier komt het:

Stel je bent jarig! (Gniffel) Of het is kerstmis. Vroeger kreeg je dan een kaartje en laat me je zeggen het is superleuk om een kaartje te krijgen. Maar nu hebben we het allemaal erg druk dus vergeet ik, euh vergeten we wel eens om een kaartje te kopen in de winkel, ze te schrijven, het adres op te zoeken, een postzegel te kopen, naar de brievenbus te lopen en dus te versturen...

Nu hebben we een gedigitaliseerde wereld dus bedrijven als Hallmark bieden al sinds een aantal jaren aan dat je een online kaartje (e-card) kunt versturen. Harstikke leuk! Je krijgt een mailtje, met een grappig, vaak bewegend kaartje, soms zelfs met muziek, erg leuk dus. Er zijn mensen die zeggen ideaal, er zijn er ook die zeggen geef mij maar dat oude kaartje dat je vast kan pakken. Nu sinds een jaar doet Hallmark (en andere aanbieders) dat ook! Je kiest online een kaartje uit, schrijft het, vult de adresgegevens met behulp van je outlookbestand of ander bestand waarin je het adres hebt staan en de ontvanger krijgt een 'echt' kaartje thuisgestuurd. Blended is nu als je voor de verschillende doelgroepen die je bedient gaat kiezen welke vorm het beste is: Zelf geschreven kaartje, Digitaal kaartje per mail of digitaal geschreven maar thuis gestuurd kaartje. Dus Blended gaat zeker nooit tijdswinst opleveren, alleen maar kwaliteitswinst! Want ja eigenlijk is deze doelgroepgerichtheid Even Better Than The Real Thing!



Bedankt voor je kaartje!

Marcel

woensdag 16 februari 2011

E-Learning eens anders geordend but still the same

3 reacties
Wow Judith!

Je bent on a blogging spree! Geweldig en nog goede BLOGS ook! De complimenten komen bij mij binnen. Gaaf! Deze BLOG van mij wordt een saaie. Althans eentje met geen nieuwe E-learning tools of nieuwigheden in gebruik. Nee gewoon een lijstje met zaken die we al doen, alleens in een voor mij 'andere' houding. Waarschijnlijk gebruiken jij, Jack, Frans, Rienke en vooral Harry deze ordening al lang. Maar ik heb hem morgen nodig bij onze duitstalige collega's van Ergotherapie.

Wat kun je doen met ICT voor je onderwijs?


Waarvoor/For/Um

Waarmee/With/Womit

Voor de klas/In the classroom/Ins Klassenzimmer
Maak je presentaties fraaier

Enrich your presenations

Mach die Kurse schoner
Youtube

Send2Vote

Prezi
Gebruik digitale hulpmiddelen

Use digital hardware

Brache Digitale Werkzeuge
Smartboards
Opnemen college's

Record colleges

Nehm den Unterricht auf
Presentations2Go
Communicatie met student/Communication with the student/Kommunication mit der Student
Direct/Direct/Direkt
E-Mail Hogeschool Zuyd mail

Google mail

Hotmail
Mededelingen

Messages

Mitteilungen
Blackboard

Office Communications

Facebook
Instant Messaging MSN

Skype

Facebook

Hyves
Niet direct/Not direct/Nicht Direkt
Documentuitwisseling

Documentexchange

Dokumentsauswechslung
Blackboard

Dropbox

Google Docs

Surfgroepen
Push Korte berichten

Push short messages

Sende kurze Berichte

Twitter (Extern)

Yammer (Intern)
Push Langere verhalen

Push longer stories

Sende langere Erzahlungen
Blogger

Blackboard
Groepswerken/Cooperative work/Gruppenarbeit
Zonder video

Without video

Ohne Video

Surfgroepen

Wimba Classroom

Elluminate
Met video

With video

Mit Video

Adobe Connect

Skype

LiveSize
Zelfstandig werken/Individual workout/Selbstandige Arbeit
Online cursus zelfstandig te volgen

Online course to execute individually

Online Kurse selbstandig zu folgen

Adaptieve inhoud Bb/Adaptive Content Bb

Online Toetsen/Quizzing/Online Prufung
Intern QMP

Blackboard Quizzes
Extern Questback

Surveymonkey
Portfolio Blackboard
Analyse/Analysis/Analyse
Resultaten QMP

Questback
Gebruik

Usage

Gebrauch
Blackboard

QMP

Tuurlijk is deze lijst niet compleet, maar het is een blik vanuit het lesgeven gedacht en niet vanuit de tools. In ieder geval handig voor mij om te gebruiken en bij te houden. Links erbij te plaatsen en wellicht met in de toekomst nog een extra kolom met best practices binnen de Hogeschool Zuyd. Dus wellicht een BLOGje om wat vaker naar terug te kijken.

Groet Marcel

dinsdag 15 februari 2011

Rethinking Education by Michael Wesch

0 reacties
Hey Marcel,

Heb nu tijd om mijn RSS-feeds bij te houden ;) en las zojuist een blogpost van Wilfred Rubens. Hierin een filmpje dat ik eerder gezien had via een tweet van Willem van Valkenburg. Daar wilde ik nog wat mee. Door Wilfred werd ik er weer even op geattendeerd.

Deze mooi gemaakte video is van Michael Wesch. Van hem gebruik ik in mijn RSS-workshop de film 'The Machine is Us/ing Us'. Die heb je een keer gezien. Misschien ken je ook de film 'A Vision of Students Today'. Ook zeker de moeite van het bekijken waard.
Ik heb me maar op zijn YouTube kanaal geabonneerd.

Dit filmpje gaat over Rethinking Education. Met fragmenten uit zijn andere filmpjes bepleit hij met de technologische mogelijkheden van vandaag eens anders naar het onderwijs te kijken.



Lunchtijd!
Ik ga zo zijn presentatie 'a Portal to Media Literacy' (duur: 66 min) eens bekijken. Ben benieuwd hoe hij mbv social media samenwerkt met zijn studenten.
Ook interessant voor ons eDingen-clubje.

groetjes,
Judith




maandag 14 februari 2011

Vleien & Flirten

0 reacties
Een toepasselijke blogtitel op deze Valentijnsdag, vind je niet?
Vorige week vlogen diverse vleiende en flirtende opmerkingen over en weer in onze flexruimte. Toen had ik dit blogbericht al in mijn hoofd. I told you so .... :D

via Universal Flirting Academy
Toeval (of niet?) na het lezen van jouw blogpost vorige week las ik de mannenlibelle (mag ik dit wel in ons blog citeren?) daarin stond dat mannen alleen complimentjes geven die ze echt menen. Ja, dat zeg jij ook altijd :) Dus dank je Marcel. Goed hè ik leer al complimentjes incasseren.
Tijdens ons teamfunctioneringsgesprek zei ik je al dat ik vind dat jij dat zo goed kan, complimentjes geven. Trouwens dat geldt voor al onze teamleden. Mede door jullie complimentjes en jullie geloof in mij ontwikkel ik meer zelfvertrouwen.

But English is still a bridge too far, Marcelke.
Ik heb inmiddels je Engelstalig blog bekeken. MarcelKE, Marcel Knowledge Engineering, leuk gevonden! Goed van je dat je er toch mee begonnen bent. Je was tijdens de Educause in Anaheim zo enthousiast over Tanya Joosten en haar edusocmedia (jammer dat de wiki niet meer is bijgehouden). Jij wilt die internationale contacten, dan is dit een goed begin. Maar je moet nog wel wat investeren in je relaties. :)

In jouw TED filmpje van Johanna Blakley wordt aangegeven dat te veel in stereotypen wordt gedacht. Tuurlijk er is verschil (gelukkig maar), maar ik hou niet zo van dat generaliserende van 'alle mannen' en 'alle vrouwen'. Ik vind dat ieder mens gelijke kansen verdient en niet omdat je man of vrouw bent.
Het afgelopen jaar ben ik van een 'vrouwenwereld' (bibliotheek) overgestapt naar een 'mannenwereld' (ICT). Ja, ik zit nu vaker in een overleg met alleen mannen. Daarin wordt wel anders gecommuniceerd, dat 'fenomeen' bekijk ik soms met enige verbazing. Maar ik ben met 3 mannen opgegroeid, dus ben wel wat gewend. ;)
Zoals meerdere vrouwen (maar ook mannen) ben ik van het harmoniemodel, hou van (kennis) delen, verbind graag en onderhoud ik mijn relaties. Daarom ben ik goed in netwerken, dus ook in sociaal netwerken. Ik heb je al eens vaker gezegd dat het met web2.0 tools net als in het echte leven is, het draait om communiceren en het onderhouden van relaties. En volgens wetenschappelijk onderzoek (en de Libelle *grijns*) zijn vrouwen hier beter in. Maar dat wil niet zeggen dat mannen dat niet zouden kunnen!




Maar of ik 'goeroe' nou een compliment moet vinden? Daar zijn meningen over verdeeld, dat kan je hier en hier lezen. Goeroes en zeker op Social Media gebied vliegen momenteel als paddestoelen uit de grond. Ik weet er wat van, meer dan gemiddeld, maar goeroe? Moet ik me dan ook in het oranje gaan hullen?





Als je kunt complimenteren (en die kunst beheers jij ;) heb je oog voor de ander.
In diezelfde (of toch andere) Libelle las ik dat van flirtend communiceren je leven leuker wordt. Ook dan heb je oog voor een ander ;)
Enkele jaren geleden hebben we in de bieb van de Hotelschool het boekje Zakelijk Flirten aangeschaft. Hartstikke leuk boekje. Als je zo eens op internet rondklikt, vind je een flirtfabriek en zelfs een flirting academy en een ongelooflijk hoeveelheid flirtcoaches.

Zo'n workshop (flirtend presenteren, flirtend netwerken, flirtend solliciteren, enz enz.) heb jij niet nodig, dat doe je al intuïtief :) Twijfel je nog, bekijk dan even deze flirt-checklist.
Het draait om open communiceren, aandacht voor de ander, en accepteren van (communicatie)verschillen.En als je dan ook nog als adviseur met een brede grijns op je gezicht het gesprek in gaat, krijg je veel meer voor elkaar. Daarom lukt jou ook zo veel. :D
Volgens mij kunnen we zelf wel een workshop 'flirtend communiceren' aan bieden. We hebben genoeg ervaringsdeskundigen binnen ZuydPlein. *haha*

Het was je al opgevallen dat vrouwen jouw vleiende opmerkingen in blogberichten waarderen en daarover twitteren. Dat is leuk voor degene die het betreft maar ook voor jou.
Zouden daarom velen social media ook zo leuk vinden? Mensen zijn online vrijer dan offline. Durven meer. Dat wordt altijd negatief uitgelegd, maar mensen complimenteren volgens mij sneller online dan offline. Tenminste in mijn online netwerken gaat het er veelal humouristisch en complimenteus aan toe.



Heb ik je nu weer genoeg gevleid?
Voor alle lezers van ons blog en ook voor jou
Happy Valentine's Day.
Ik ga m vanavond kijken ;)


Love,
Judith

zondag 13 februari 2011

#infokermis : u gebruikt een internetbron, mag dat?

5 reacties
Hallo Marcel,

Een maand geleden heb ik op onze Yammeromgeving de oproep van Christian van der Ven aka De Digitale Archivaris geplaatst over het gebruik van internetbronnen in werkstukken van studenten. Hij vroeg zich af:
Waarom komen we eigenlijk zo weinig internetbronnen tegen in bronnenlijsten?

:-)
En hij startte een blogkermis
Een blogkermis (of blog carnival) is een verzameling postings rond een thema met als doel een aantal bloggers bij elkaar te brengen. Iemand start een onderwerp, en daarop wordt door verschillende bloggers binnen een bepaalde tijd geantwoord in de vorm van een posting. Meestal met link naar die originele oproep, en na verloop van tijd worden de postings verzameld in een overzicht.(internetbron: nlbiblioblogs)

Leuk idee, vind je niet? Misschien ook nog eens een blogkermis gebruiken in onze eDingen@Zuyd? Of bij jouw Do IT @ Zuyd ?

In dit geval is afgesproken de #infokermis te gebruiken
De datum waarop de bijdragen gepost moesten worden, naderde dus werden we via twitter door Wilma er nog even op gewezen. Had zo half en half beloofd er ook nog even over na te denken. Tja en als ik wat beloof... Heb ook mijn bibliotheekcollega´s nog gevraagd om een bijdrage, maar dat was wat aan de late kant geloof ik.

Ik geef inmiddels geen lessen informatievaardigheden meer. Maar ik kan me nog wel een discussie met een docent herinneren. Ik vertelde tijdens de IV-lessen dat Wikipedia geen bron is die je opneemt in je bronnenlijst. Niet omdat de kwaliteit van deze bron niet te vertrouwen is. Het is immers al door verschillende wetenschappers geconcludeerd dat Wikipedia niet onderdoet voor de Encyclopaedia Britannica
Het gaat meer om het feit dat je een encyclopedisch werk niet opneemt in een bronnenlijst. Het is een bron ter oriëntatie op het onderwerp. Ik nam vroeger ook niet de Winkler Prins op in mijn literatuurlijst. Jij wel? Deze docent vertelde de studenten dat zij Wikipedia wel als bron mochten vermelden. Ik was het hier niet mee eens. Maar het is de docent die uiteindelijk bepaald of een scriptie voldoende is en of de bronnenlijst correct is.

Ik heb ook even een kort klein onderzoekje gedaan en gekeken in diverse scripties van onze studenten. Over het algemeen worden hierin wel websites/internetbronnen opgenomen. Maar ik schrik toch wel van de manier waarop deze literatuurlijsten zijn opgesteld. Van lijsten, keurig volgens APA-norm tot lijsten waarin alleen een URL van een homepage vermeld staat (en bij boeken nog geen jaar van uitgave, zelfs niet in alfabetische volgorde *iiieeek* dat die geaccepteerd worden?). Ook kwam ik URL's naar pdf's tegen, van deze rapporten werd alleen de link opgenomen, niet eens een beschrijving van de publicatie. Is dit een internetbron? Dit is toch gewoon een publicatie is digitale vorm. Zou een student deze bron anders beschrijven als het als een ingebonden boekje in de bibliotheekcollectie was opgenomen? Ik denk het wel :S Er ligt hier nog een grote uitdaging voor de bibliothecaris.

Bibliotheek Zuyd geeft al wel op diverse opleidingen instructie in APA en Endnote. En alle lessen informatievaardigheden zijn gebaseerd op het 'Stappenplan zoeken en verwerken van informatie'  waarin uiteraard ook de beoordelingscriteria voor de kwaliteit van internetbronnen is opnemen, zie ook de bibliotheeksite.

U gebruikt een internetbron, mag dat? Zeg ik natuurlijk JA, het gaat om de informatie niet om de informatiedrager. Maar altijd je bronnen controleren en verantwoorden in een goede bronnenlijst.

Ik heb nog eens gecheckt bij mijn oudste zoon die op de TUe studeert gevraagd of hij internetbronnen zou opnemen in een werkstuk. Hij twijfelde. Wikepedia niet, artikelen uit databanken wel, maar dat vond hij geen internetbron. Ik denk dat Christian van der Ven die deze infokermis startte meer bedoelde waarom er geen blogpost en forumdiscussies worden opgenomen in bronnenlijsten. Dat zou mijn zoon niet zo 1-2-3 doen. Wel als een gerenomeerd onderzoeker een blog bijhoudt? en niet meer publiceert in peer-review tijdschriften? in open access journals? vroeg ik hem. Daar had hij nog niet zo bij stil gestaan. De voornaamste reden voor hem om geen blogs op te nemen is dat blogpost achteraf nog gewijzigd konden worden.

De laatste keren dat ik informatievaardigheden gaf (vanaf het moment dat ik zelf begon te bloggen), wees ik de studenten op de mogelijkheid van blogsearch. Dat was nieuw voor hen. Ik kan me nog wel herinneren dat ik een paar studenten die een onderzoek moesten doen naar het starten van een hotel in Zwitserland en niets konden vinden op deze mogelijkheid wees. Zij kwamen zo in contact met Nederlanders die daar een hotel runden. Dat was bij het start van hun onderzoek. Of zij de blog als bron hebben opgenomen? Ik weet het niet. Ik zou het niet gedaan hebben. Bij een onderzoek raadpleeg je toch altijd meer bronnen (ter oriëntatie) dan uiteindelijk in je bronnenlijst komt te staan.
Het gaat wat mij betreft echt om de kwaliteit van de informatie of deze nu in een blog staat of in een gerenomeerd tijdschrift. En altijd check-check-dubbel check.

Hoe is dat bij jouw IT-studenten? Of schrijven zij geen scripties meer? Gaan zij in hun onderzoek naar oplossingen juist naar diverse sociale netwerken en fora om samen met anderen tot nieuwe inzichten te komen? Verantwoorden zij deze zoektocht dan? Of vinden jullie dat minder belangrijk?

Tot zover mijn bijdrage aan deze 'blog carnival'. Zou leuk zijn als jij als docent jouw mening nog kan toevoegen. Maar het moet wel vandaag. Of ben jij druk met de 'Posterts carnaval', de FeesPoloNaeske. Helaas kan ik dit blog niet afsluiten met jouw liedje, kan het (nog) niet op internet vinden :D

Fijne zondag
Judith

vrijdag 11 februari 2011

You 3.0

1 reacties
Ha Marcel,

Tuurlijk wist ik dat het Horizon Report 2011 is verschenen :). Ik volg Educause ook en de tweets hierover vlogen rond op twitter. Ik heb het rapport gedownload op mijn iPad. Of ik het nu al ga lezen, dat weet ik nog niet. Wat ik een paar weken geleden wel gelezen heb is de Educause Review. Jij hebt hem ook ontvangen, dat heb ik gezien. Heb je tijd gehad om het te lezen? Ik vond het een interessant nummer. Vooral het artikel You 3.0: the most important evolving technology
Jij zegt altijd dat ICT onmisbaar is voor het onderwijs net zoals gas, water en licht. Inderdaad ICT, internet is alom vertegenwoordigd en is doorgedrongen in onze hele manier van leven.
Eerst was de computer werkgerelateerd en stond op je kantoor, dat was vooral in het 1.0 tijdperk toen de computer een hulpmiddel was om processen te versnellen en informatie te verspreiden. Vervolgens verscheen die computer ook in de huiskamer, de thuistoegang werd mogelijk en we wilden steeds meer en met elkaar verbonden blijven, het web2.0 bloeide op en we leven tegenwoordig ook in de sociale netwerken.
Maar inmiddels is die computer onlosmakelijk met ons verbonden en verblijft ie nu in mijn handtas of jouw broekzak. We zijn inmiddels 24/7/365 met elkaar in contact.
De gebruiker van die computer is niet meer geïnteresseerd in de techniek maar wilt services en een goede dienstverlening. Die computer moet werken, altijd (net zoals gas water en licht). Maar die computer moet vooral gebruikersvriendelijk zijn én intuïtief werken.
Doordat ICT zo in ons leven is verweven verwachten we er ook van alles van, ook in ons werkomgeving. De verwachtingen van de gebruiker t.a.v. support en ondersteuning stijgt, dat ervaren we ook dagelijks.

In dit artikel staat dat je als hoger onderwijsinstelling moet focussen op die gebruiker en de dienstverlening. Niet alleen klakkeloos ondersteunen maar ook inzetten op competentieontwikkeling aan de gebruikerskant. Daar zijn ze weer: informatievaardigheden! Voor studenten én medewerkers. Dat doen we ook, maar het gaat niet alleen informatievaardigheden, ook om ICT-vaardigheden en bewustwording rondom privacy.
Deze ontwikkeling van techniek centraal naar gebruikers centraal en de snelle ontwikkeling in cloudservices op de consumentenmarkt eist ook veel van de IT-afdeling. Zij die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van systemen (identity management, wettelijke bescherming privacy, backup bedrijfskritische informatie, het moet altijd werken) worden ook geconfronteerd met de open (innovatie) ontwikkkeling. Wij als gebruiker willen samenwerken in dezelfde data vanaf verschillende locaties en met diverse applicaties. Dat eist nogal wat van de systemen. Sommige gebruikers zien de IT-afdeling als een 'sta-in-de-weg' die ontwikkelingen tegenhouden. Niet terecht denk ik, ik zie goede veranderingen binnen onze ICTOS. Maar soms zou je willen dat dingen sneller zouden kunnen gaan.
Het artikel geeft een goed beeld van het gewenste veranderproces van een IT-afdeling.

Conclusie:
"Those who work in traditional IT fields need to further develop their verbal and written communication skills, and relationship-building skills. Students, faculty, and staff outside of technology need to gain a solid understanding of how technology works and of related IT issues"
"The focus will be on the relationship between the evolving technology and the user-that is, on You 3.0"

In hoeverre houden jullie al rekening met deze soft-skills in het opleiden van IT-studenten?

Samenwerken en co-produceren zijn essentieel om al deze ontwikkelingen mogelijk te maken. Binnen Zuyd heb ik er vertrouwen in. Onze Jack doet samen met ICTOS al goede stappen in die richting. En zo blijven we bewegen.
In beweging blijven is goed voor ons lijf, voor onze geest, maar ook voor onze organisatie.


People gotta move! Zoveel filmpjes van dit liedje van Gino Vannelli op You Tube, maar ik heb toch voor een live versie gekozen waarop hij ook beweegt, heerlijk in die jaren 70-look :)
Kan jij nog stil blijven zitten?

Judith

donderdag 10 februari 2011

Voorlopers opgelet! Blackboard presenteert: Demosite versie 9

0 reacties
Jaha Judith... Jahaaaa,

Weet je nog dat we op de Educause al gehoord hadden over de Coursesites van Blackboard? Natuurlijk weet je dat nog, maar je hebt vakantie en de andere lezers (;)) weten het wellicht nog niet dus ik herhaal het nog maar even. Coursesites is een omgeving die Blackboard heeft ingericht zodat je als individuele gebruiker al een beetje kunt oefenen met een nieuwe versie.

Het is dus qua kleuren en qua omgeving niet helemaal de omgeving die we bij de Hogeschool Zuyd gaan installeren, maar het geeft een goed beeld van alle functionaliteiten. Dus echt iets voor de voorlopers! Let op! Geniet met mate! En er kunnen natuurlijk GEEN rechten worden ontleend uit deze test ;) Maar alle voorlopers die het niet kunnen laten...

Blackboard Coursesites Demo van versie 9


...Enjoy your First Time!



Groeten Marcel

woensdag 9 februari 2011

Yes hij is er. Een nieuwe blik op de Horizon!

0 reacties
Ha die Judith!

Allereerst prettige vakantie! Het is je gegund. We zullen het front wel vasthouden en alvast een blik werken aan de Horizon...

Ja hij is uit: Het Horizon rapport! Dat is het rapport dat een blik geeft over de nabije en iets verdere toekomst op het gebied van ict in het onderwijs. Ik weet niet of je op je vakantie ook werkliteratuur leest, maar als je er dan een artikel zou moeten kiezen dan is het deze wel! Ik zal je even een samenvatting geven (en kom er vast nog puntsgewijs op terug in de komende dagen).

Het horizonrapport heeft 3 blikpunten en geeft daarin aan welke technologieen in die periode actueel zullen worden.

Near Term (komende jaar)
  • Electronic Books (Wordt aan gewerkt in onze Bibliotheek!)
  • Mobiles (BbMobile is in bespreking met Hogeschool Zuyd)

Second adaptions (2 - 3 jaar)
  • Augmented Reality (Ideaal voor Bouw, wellicht Goal043 als partner?)
  • Gamebased Learning (Jos Maas zijn initiatief moet nu van de grond!)

Far term (4 - 5 jaar)
  • Gesture Based Learning (En daar hebben we de Kinect van I/TI!)
  • Learning Analytics (Klinkt goed, maar moet ik zelf ook nog meer van leren!)

Als je het wel al wil lezen hier de link:

http://net.educause.edu/ir/library/pdf/HR2011.pdf

Dus na jouw vakantie geven we de toekomst een grote kus en gaan we aon de geng! (Oftewel we get on our boots!)



Groeten Marcel

dinsdag 8 februari 2011

In de wolken

1 reacties
Dag Marcel,

De komende week ga ik wat energiebesparende maatregelen nemen, een beetje 'gedwongen' door de overuren van 2010. Een paar afspraken met vriendinnen, maar verder geen plannen. Een lege agenda, heerlijk! Er ligt ook nog een ongelezen Wallander. :)

Ik ben een aanhanger van Het Nieuwe Werken. De vrijheid, het vertrouwen en verantwoordelijkheid dat met zich meebrengt, bevalt me goed. Maar het betekent ook grenzen kunnen aangeven en keuzes kunnen maken. Tijdens ons ICTO-teamfunctioneringsgesprek zei jij dat je vond dat ik al beter keuzes kon maken. Ik vind het nog steeds lastig hoor, wil anderen niet teleurstellen. De bekende Ben Tiggelaar zegt dat mensen slecht in veranderen zijn en zeker als het om hun eigen gedrag gaat. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet moet blijven proberen.

Werken in deze nieuwe mobiele tijd, het altijd bereikbaar (willen!) zijn, vergt mij veel energie. Ik ben blij met de iPone en iPad maar het is zo verdomd lastig om ze ook eens uit te schakelen.


Mijn afwezigheidsassistent neemt vanaf morgen de werkmail even over. Het Zuydaccount op de iPhone en iPad zet ik uit. Even geen Blackboard en Auteursrechten meer. ;)
Maar Twitter blijft aan, want dat is leuk! Daar krijg ik een goed gevoel van, net zoals bloggen., en dat levert weer energie op.
Ik heb nog enkele onafgemaakte blogberichten. Daar kan ik nu in alle rust aan werken. Of niet als ik geen zin heb.
Waarschijnlijk zie je me de komende tijd nog wel ergens in de cloud. :)

En anders de 21e IRL!
Groetjes
Judith

maandag 7 februari 2011

Our hands are building education technology!

0 reacties
Hello Judith,

Good afternoon Judith! Weet je nog de Educause? Weet je nog USC? Weet je nog dat President Obama een week nadat wij op USC waren daar een lezing gaf? Ik vond het toen al een inspirerende omgeving. Ik denk dat de President dat ook vond. Hij gaat een apart ministerie of onderdeel van een ministerie optuigen rondom Education Technology. Het krijgte de naam ARPA-ED en zal moeten zorgen dat de USA in de toekomst flinke stappen op dit gebied gaat zetten. Kun jij je niet aansluiten als European Social Media Expert?

Leuke ontwikkelingen (zie ScienceInsider artikel) die ik zeker probeer te volgen. En wellicht dat ik er nog eens over schrijf in mijn engelstalige blog. Ja ik ga het toch proberen! Juist om de link naar dit soort ontwikkelingen vers te houden. Ben benieuwd of ik verder kom dan mijn eerste blogpost in het engels.

En zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan de bouw van global educational world middels technology. Zodat ik kan zeggen dat ook mijn handen een beetje hebben bijgedragen aan de bouw van de USA!




Greetz Marcel

vrijdag 4 februari 2011

Told ya' so! You (Judith) rule the (social) world!

0 reacties
Diepe buiging Judith!

Ik heb het je al vaker gezegd: Jij bent de GOEROE! Overigens al jullie vrouwen. Niet alleen jij maar natuurlijk ook @tjoosten, @micala maar ook onze eigen Rienke! Vrouwen gaan de wereld overnemen ;) In ieder geval de Social Media wereld! Ik weet het zeker! Maar Johanna Blakley heeft een sterk argument. (Als je geen tijd hebt, skip naar 5:00)



Zei ik je toch! Ik ben trots dat ik met jou MAG bloggen!

En als we dan alles combineren... Vrouwen, Social Media, mijn echte trots, onze liefde voor het werk (*chuckle*) en natuurlijk ;)



Diepe buiging! Marcel

donderdag 3 februari 2011

Screencasting is Fun!

2 reacties
Ha Judith!

Goed he! Die Frans onze ZuydPLEIN collega! Hij was echt super tijdens de cursus van de e-dingen. En het onderwerp screencasten is echt zijn onderwerp!

Hij begon met screenr de instant screencast tool voor Twitter. Erg leuk natuurlijk als twitter gebruiker.



En toen was ik alweer klaar! Geweldig... Gaan we gebruiken. Moeten we gebruiken! Je kunt je screens recorden, erbij vertellen en dat gewoon op Twitter plaatsen. Nu nog gewoon doen!

Je kunt dan zo'n Screenrvideo ook embedden in een blog, zoals ik ook bij mijn testvideo heb gedaan.



Leuk dat Screencasting. Met Screenr is het wel maar 5 minuutjes, maar er zijn nog andere tools. Frans liet ons na de broodjes nog meer zien. Als je dan eenmaal gaat zoeken vind je zoveel!

Wellicht dat andere tools ook het opnemen vanaf iPod ondersteunen? Volgens mij Screenr nog niet, maar ik ga voor jou op zoek!

Groet Marcel