zondag 19 december 2010

ICTO@Zuyd Jaaroverzicht 2010

1 reacties
Ha Judith,

Aangezien jij de kerstwensen voor je rekening hebt genomen, zet ik een sfeermuziekje op en doe ik een poging tot een ander gebruik dat je in deze maand ziet langskomen. Nee geen jaaroverzicht. Ik bedoel de mensen die dat willen lezen maar gewoon de BLOG na (en je hebt echt wel 2x zoveel als mij geblogged en tja dat hoeft nu niet alweer duidelijk te worden). Nee er worden ook op verschillende manieren lijstjes gemaakt. Dus van mijn hand de top 7uyd ICTO. Maar eerst een sfeermuziekje!

Sfeermuziekje!


Grijns, weest gerust bij de top 7 zal ik putten uit een andere muzikale bron! dan U2 ;)

7. Afscheid van collega's/Verwelkoming nieuwe collega's
Op nummer 7. Het afscheid van een aantal (in)directe collega's en de verwelkoming van een drietal nieuwe collega's. Johan Vesseur gaat de Hogeschool verlaten. De man achter CU@Zuyd, de theoretisch nog steeds sterke, visie over hoe de Zuyd digitale community eruit zou moeten zien. Platformsecretaris en daarmee zeker wel collega, maar van een afstand. Corine gaat naar de afdeling Marketing en Communicatie. Dichterbij, op het pleinbureau. Faciliterend, maar ook luisterend, meedenkend, van meer dan 4000 meter hoog tot op meer dan 4000 stenen die ons PLEIN groot is. En dan Mariska, inspirerend, motiverend, communicerend, collaborerend en ook een klein beetje lekker gek. Ons bijna vergetend bij Gaia en kiezend voor haar geluk! Mooie collega's die we het beste wensen!



En Rienke, Frans en Wil? De eerste indruk is een hele goede! We maken er samen iets van dat weet ik zeker! (Natuurlijk ook met de rest van onze collega's, het zal toch wel een speels verhaal worden!)

6. Blackboard 9 (Hele jaar -again-)
Op nummer 6: Blackboard 9. Een belofte die ons in Delft in 2009 al gemaakt is. Die tijdens de GetTogether bij de Foroxity nogmaals gemaakt werd en later in Amerika herhaald werd. De belofte van een nieuwe wereld die we wellicht al hadden moeten hebben in de zomer van 2010, maar waarop we deze week dan alsnog een kans krijgen. Of de 'beloofde wereld' de mooie digitale leer en werk wereld wordt die we willen hebbben? Om eerlijk te zijn: Geen idee! Maar ik weet wel dat we er klaar voor zijn om deze stap te nemen. Laat ons maar meevoeren op de Magic Carpet Ride en proberen te genieten (-nu nog van mijn hoogtevrees af?-)



5. Beeld en Geluid/Prem's Brazilie-Nederland (Juli)
Een goede vijfde plaats was ons ZuydPLEIN uitstapje. Het was geweldig, weet je nog! Ik was al eens bij Beeld en Geluid geweest in Hilversum en had me daar goed geamuseerd en ook nu was het weer erg leuk! Ik ben erg benieuwd wanneer we als onderwijsinstelling een grotere en makkelijke toegang krijgen tot het grote digitale archief dat daar aanwezig is? Of het nu Kooten en de Bie is of 'Er was eens... ...het Leven'. Genoeg materiaal wat te gebruiken is in ons Entertrainment van vandaag. Toch was het hoogtepunt de busreis terug. Wat heb ik me zitten te ergeren op Prem in de bus! Prem Radhakishun deed het verslag bij BNR van de WK-wedstrijd Nederland-Brazilie. Het ging over voetbal, maar nog meer over de Japanse scheidsrechter. Argh! Maar wel leuk, zeker toen de tweede helft toch alles goed kwam! Een ervaring om nooit meer te vergeten! Maar het was wel een rollercoasterride (ook voor de mensen om me heen ;) )



4. Jeroen Alessie's Just Do It on Serious Gaming op de KIB (November)
Ik wil het bijna geen bijproduct noemen, maar een van de bonussen van de Educause was toch wel Jeroen Alessie. Ja ik moet hem nog steeds betalen en ja ik heb wel de Lakers (en Koby!!!) gezien dankzij zijn kaartjesconnectie, maar toch is het een bonus. Je was er bij toen hij sprak op de KIB, over gaming in het onderwijs. Erg goed. Veel te weinig bezoekers, maar de (voor mij) belangrijke waren er wel! De meest belangrijke lessen die hij gaf: Just do it! Maar iets diepgaander: Wij moeten het impliciet leren dat bij gamen gedaan wordt expliciteren! Een mooie uitdaging voor 2011! En tegen Jeroen wil ik zeggen: Welkom bij onze familie! (Toch Judith?)



3. Meet en Tweet op de GetTogether (Januari)
Op nummer 3. Een sterk staaltje doorzettingsvermogen. Een staaltje van overredingskracht en een staaltje demonstratiekracht. Je was goed bezig tijdens onze GetTogether in de eerste week van Januari bij Foroxity in Sittard/Geleen. Een twitterfontein! Een aantal demo-mobiles en zelfs collegeleden twitterden in de Sneeuw! Way 2 go @jujuutje! De demo was zeer geslaagd en ook al wachten we op Zuyderlijke Collegeleden die fervent twitteren, maar ge-yammered wordt er al meer en meer! Het was een Zip-a-dee-doo-dah-day, met Mr. Blue Bird on our shoulders!



2. 23 edingen (November)
En dan jouw project! De 23 edingen! Geweldig! Gewoon 15 collega's in een kamer duwen en de opdracht meegeven. We vertellen even, maar we gaan vooral gewoon doen! Bloggen, Twitteren, Youtuben, RSSen, SMS2Vote-en en much more fun stuff. Niet alleen zomaar doen, maar vooral ook kijken hoe de Web 2.0 tools inzetbaar zijn in het onderwijs. Erg leuk om te volgen (zoals je verteld hebt) maar nog leukerder (;)) om zelf te doen! En onze eerst gasten eten het! Ze vinden het lekker! De eerste start is door jou gemaakt en let maar op dit zal de hit van 2011 worden op Zuyd. Zeker weten! Dat je bij dit project nog vaak gastvrouw mag zijn!



1. Educause (September)
Ach! Ik hoef het niet meer te vertellen! Het onderwerp waarover ik in ieder geval het meeste geblogged heb, maar waarover jij het mooiste geblogged hebt. Een inspirerende wereld! Zowel tijdens als na het congres! Uniek! Leerzaam! Maar vooral inspirerend, kleurrijk en de bron waaruit we in 2011 gaan putten! We zullen veel moeten lopen, wellicht ook hard moeten lopen. Soms zal het lijken alsof we heen en weer lopen! Maar dat hoort erbij in de ICTO wereld. Zeker bij ICTO op het ZuydPLEIN!

Warning!: Onderstaande film duurt meer dan 25 minuten


Eine gooje Roetsj en toet in 2011!

Marcel

vrijdag 17 december 2010

SLOW

1 reacties


Hallo blogmaatje,

Mijn laatste blogpost dit jaar.
Ik ga het een paar weken wat SLOW doen. Mijn hoofd wilt er nog niet aan, maar mijn lijf wel. 
Heerlijk een paar weken vakantie waarin niets (niet veel althans;)) moet en lekker luisteren naar Slow van Rumer. Ik heb dit nummer een paar weken geleden voor het eerst gehoord en ik word daar zo heerlijk slow van. Ik wil haar cd Seaons of my soul hebben. Ik twijfel of ik het zal aanschaffen via iTunes of toch maar een schijfje in de winkel ga kopen (ik denk het laatste). Ze wordt vergeleken met Karen Carpenter, The Carpenters, good old memories :). Ze heeft idd zo'n zelfde smooth voice.
Dus de komende weken wordt het tempo slow. Weer eens even mindful bezig zijn ;)
Heb eens even mijn blogpost van eind vorig jaar terug gelezen. Hetzelfde gevoel als toen overheerst. Doen we toch iets verkeerd? Met ons drukke maar vooral ook leuke leven.
Druk, ach ja dat heeft iedereen. Ik wil er niet over zeuren / klagen, dat doen we ons zelf aan. En veel leuke dingen doen, kan soms ook te veel worden, heb ik onlangs gehoord.
Ik merk wel dat ik het afgelopen jaar 'denk' in blogposts en tweets. Dat belast mijn hoofd wel zo nu en dan. Dan is het goed om een paar weken een time-out te nemen. Dus ga ik cocoonen met familie en vrienden, boeken!! lezen, uitgebreid koken, wafels bakken.
Weer eens met aandacht bezig zijn, ipv snel en vluchtig.
how to make a gif





Ik wens, ook namens jou toch? *grijns* al (?) onze lezers van ons blog fijne feestdagen. En om toch nog even in ICTO-stijl te blijven.... Gisteravond ontdekte ik een tool Picasion waarmee je een animatie kunt maken van.gif plaatjes. Vond het wel leuk om dit blogjaar in Disney-stijl af te sluiten.

Happy social media 2011!





Ik wens jou ook een slow holiday toe, alhoewel ... ik denk dat dat er bij jou niet in zit, gezien al het werk dat je ook nog buiten Hogeschool Zuyd verricht.
Tot volgend jaar, Marcel. Ik vond het weer een inspirerend en spannend jaar met jou.
Bedankt voor alle gezellige, bijzondere, collegiale, vriendschappelijke momenten.

woensdag 8 december 2010

#na23dingen & presenteren

5 reacties


Ha die Marcel,

Donderdag 25 november organiseerde NVB-HB/WB (Nederlandse Vereniging voor Bibliothecarissen, afdelingen Hogeschoolbibliotheken en Wetenschappelijke Bibliotheken) een “na 23 dingen Ideeënmarkt”. Zoals je weet, was ik “gestrikt” om daar een presentatie te houden. Ik had de organisator gemaild dat ik graag wilde komen maar dat wij, bibliotheek van Hogeschool Zuyd, geen 23 dingen cursus hadden gevolgd. Maar zij vond onze dingen interessant genoeg om daarover iets meer te horen. En ze had gelijk. Zuyd deed het in het gezelschap van presentatie van 5 andere hogescholen en 2 universiteiten helemaal niet zo gek.

Alle presentaties zijn terug te bekijken op de wiki van deze bijeenkomst ook die van mij, gewoon een powerpointje. Ik had m graag in Prezi willen maken, maar geen tijd. Collega Pascal is me voor, zie de bibliotheeksite.
Weet je dat Prezi al weer 'uit' is? dat las ik via twitter. Sliderocket is het nu helemaal! Daar heb ik me 'even' op gestort.
Ik heb mijn ‘duffe’ powerpoint met Sliderocket een beetje 3D opgepimpt. Je kunt de slides embedden en als een filmpje af laten spelen, ik heb er zelfs een audiotrack uit mijn muziekverzameling toegevoegd. Leuk hoor! Je kunt ook online samenwerken aan 1 presentatie. Tevens is het mogelijk om polls en statistieken aan toe te voegen, maar dan moet je voor de betaalde versie kiezen. Ook heb je in de gratis versie wat minder opties in lettertype e.d.
Het koste wel weer een avondje werk, maar wel weer leuk om te doen.


Ik ga geen verslag maken van wat ik daar heb gehoord, dat heeft Leen LiefsoensLeendert Jan Wieberdink (die vond dat ik zo enthousiast presenteerde :)) en Raymond Snijders al voortreffelijk gedaan.
Ik ben naar de bijeenkomst gegaan om ideeën op te doen om de notitie die ik een week eerder over Bibliotheek Zuyd en Sociale Media heb gegeschreven aan te vullen.
Wat heb ik meegenomen?

Tips van Windesheim:

  • Geef een bibliothecaris van elk domein 0,1 fte ruimte om bezig te zijn met web2.0 tools. Deze medewerker moet nieuwsgierig zijn, affiniteit hebben met social media en hun kennis kunnen overbrengen naar collega’s en docenten. Zuyd doet dit al wel, maar deze taken zijn nog niet ‘formeel’ belegd bij personen.
  • Eric Hulsken (die ik ook van de landelijke Blackboard bijeenkomsten ken) vertelde dat Windesheim al gebruik maakt van QR codes in boeken, zo kan de lener een boek via mobiel verlengen.En ken jij de website Showmewhatswrong.com? Hiermee kan je screen recordings maken waardoor je gebruikers met computerproblemen op afstand kunt helpen zonder zijn computer over te nemen. Goeie helpdesk tip!

De integratie van de catalagus van UB Leiden met Library Thing en Google Books vond ik zeer mooi om te zien. Anneke Dirkx die deze presentatie verzorgde vond wel dat ze als Universiteitsbibliotheek in een bevoorrechte positie bevond omdat de financiële armslag voor hen veel groter is dan voor HBO-bibliotheken. Hun eigen Leidse dingen opzet ziet er professioneel uit.

Tip van Fontys:

  • Erik Oomen presenteerde de Virtuele Mediatheekbalie. Zuyd biedt al deze online diensten ook, maar niet zo overzichtelijk gepresenteert. Daar kunnen we wat mee!

De mediatheek gaat 100 docenten (!) van de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg trainen in 16 eDingen. Ik ben erg benieuwd hoe ze dit organisatorisch gaan realiseren. Ik vind het met ons clubje van 15 docenten en 3 begeleiders al erg arbeidsintensief.

Irma van Zanten-van Houts van de HAN vertelde een persoonlijk verhaal hoe bloggen haar (werk) leven had veranderd. Een erg herkenbaar verhaal.

Tsja de Peace Palace Library is mijn voorbeeld  en is niet voor niets de Digitale Bibliotheek van 2010 geworden. Daar kunnen we nog veel van leren. Ze twitteren en bloggen actief, de links via delicious zijn mooi in hun website geintegreerd, via een linkresolver integreren ze ook diverse web2.0 tools in hun OPC4 catalogus (klik dan op plinklet). Ik ben benieuwd hoe dat volgend jaar is als al onze catalogi via 1 Worldcat local catalogus beschikbaar is.
Haar tip om niet aan de balie te chatten wordt (dacht ik) door de meeste collega’s van Bibliotheek Zuyd ook niet gedaan.

De presentaties over delicious vond ik wel interessant, maar niemand gebruikt ze op een web2.0 manier. Dan volstaat onze eBronnen databank ook.


Na de lunch kreeg ik een persoonlijke rondleiding van Leen *Lief* door Xplora. Ik had deze ruimte een paar jaar geleden leeg gezien en nu volop in bedrijf. *jaloers*
Ze hebben daar de flatscreens die ik ook graag op elke bibliotheeklocatie zou willen zien.
Zo’n ‘in de kijker’ van een personeelslid, kan natuurlijk ook een student zijn, vind ik erg leuk.

 De 23-dingen goeroe van Nederland is Rob Coers (hij heeft de 23 Library Things van Helen Blowers aangezet naar de Nederlandse situatie. Helen Blowers hebben we enkele jaren geleden samen op UgameULearn gezien, weet je nog? Rob mocht deze dag afsluiten en hij ook wat tips voor ons. Deze zullen je vast wel aanspreken ;)

En hij tipte de publicatie Hoe verder na 23 dingen?

Met al deze tips ga ik de notitie omzetten naar een ‘plan van aanpak’. Al hoewel? Is dat nog nodig? Ik zie al dat na de bijeenkomst met de bibliothecarissen van Zuyd al allerlei zaken zijn opgepakt.
Wat hebben we toch een goed team! We DOEN gewoon! :)

Judith

zondag 5 december 2010

Everything you know is wrong on Where the streets have no name

4 reacties
Ha Judith,

Wat U2 betreft heb je ik (voorlopig) een selectie uit 12 albums (56 singels) en nog een paar samenwerkingsverbanden. Wat ICT in het Onderwijs betreft weet ik niet of ik die getallen haal. Op het moment zit ik in een: "Everything you know is wrong"-vibe.


ZOO TV... Het multimediale extravagangte exponentionele concertaanpak van U2 in 1993. Toen al wisten de jongens van U2 al hoe snel, hoe bizar en hoe hard het zou gaan in de wereld. De belachelijkheid toen is niet veranderd, het motto: Everything you know is wrong wat hoort bij The Fly komt toch wel erg dicht bij op dit moment...

Ja inderdaad Judith, ik zit weer in een van mijn brainstorm-vage-buien. Maar dit maal met een duidelijke missie: namelijk advies over ICT in ons onderwijs. Ondersteuning van o.a. Chris en de beleidsgroep I&A in hun zoektocht naar een 'Roadmap to the ICT future in Zuyd education' Het zijn van die momenten dat je tegen jezelf wil zeggen: Please, get up of your knees. En vertel gewoon wat je denkt, jij was toch de expert? Toch?


Oke dan doen we dat... Opstaan. Mijn advies over hoe ICT in het onderwijs in de komende jaren aan te pakken. Er moet een twee sporen traject zijn.
1) Landelijk (Ja je leest het goed, een landelijk, nederlands traject)
2) Wat we met Zuyd doen zolang het landelijke nog niet klaar is.

1. Nederland is een kenniseconomie dus 1 Kennis Omgeving

Ik ga waarschijnlijk veel sneller dan politiek, ambtelijk, ondernemersland en de onderwijssector wil, maar het is alleen maar een kwestie van doen! Gooi de capaciteit van een aantal minesteries, de icto capaciteit van alle lagere, voortgezet, middelbare, hogescholen en universiteiten ondersteun het met de tijd, de geld en de energie van kennisnet, surf en alle overkoepelende organisaties, voeg daarbij het roerende en mooie nederlandse bedrijfsleven en de handelsmentaliteit en bouw een Kennis Omgeving die we aan de wereld kunnen verkopen.

Ik pleit dus voor 1 omgeving waarop we landelijk kennis plaatsen, kennis uitwisselen, kennis delen, kennis opdoen en wellicht wel kennis creeren. En we beginnen met 1 ICTO dienst in dit land. 1 dienst voor alle vragers, dus niet alleen voor bepaalde opleidingen, scholen, maar ook voor bedrijven, individuen en zelfs buitenlandse mogendheden. Stel je voor we stoppen de Jeroen Alessie-en, de Johan Vesseurs, de Harry Vaessense, de Willem van Valkenburgse, de Bert Frissense, de Henk van Rijssense, maar ook de Pierre van den Dobbelsteens, de Eric Sullots, noem ze dus maar op (mocht u dit lezen dan hoort uw naam eigenlijk in dit lijstje erbij), maar natuurlijk de Judith van Hooijdonkse in 1 bedrijf (noem het samenwerkingsverband ;)) en laat al die mensen werken aan die ene omgeving voor heel Nederland. We zouden met zijn allen veel verder komen en misschien, heeeeel misschien zullen de aanbieders (zoals Blackboard) ons dan ook behandelen alsof we de nummer 1 zijn.


Sterker nog dan zullen we als land ook nummer 1 worden! Laat ons de bloemen ruiken zolang het kan, laat ons blijven geloven in dit soort doelen, want ik ben er van overtuigd zoiets KAN in Nederland (WK of geen WK, Olympische Spelen of niet...)

2. En wat doen we zolang met Zuyd

Mijn eerste advies zou zijn: Faculteit ICT, ICTOS, ZuydPLEIN ICTO team gaan samen. Mankracht, kennis en kunde worden zodanig gecombineerd zodat dit nieuwe organisatieonderdeel de spil kan zijn van ICT kennis in onze onderwijsorganisatie. Voor het onderwijs, maar ook voor de sectoren waarvoor we opleiden. Zo kunnen we en binnen onze eigen Zuydorganisatie bij blijven met de vernieuwingen, maar zo kunnen we ook de andere opleidingen faciliteren om hun studenten en hun werkveld bij te laten blijven met de vernieuwingen. En ja dit is mijn korte termijn oplossing. Dit kan nu gedaan worden! Zowel ICTOS, de faculteit als ZuydPLEIN zijn qua organisaties in beweging. Laat ze dan nu naar elkaar toebewegen. Onze bestuurders kunnen dat best ;) En dan vergeet ik nog 1 of 2 kenniskringen in dit verhaal te betrekken, maar ook Infonomie en Nieuwe Media of Geinspireerd Leren zijn op weg. Dus laat ons allen op weg gaan naar waar de straten geen naam hebben. Samen... Daar hunker ik naar (Jep... klinkt zwaar maar het is er gewoon de tijd voor)



Grijns... Ik weet dat dit niet de makkelijkste weg is. Maar we zijn wel Hogeschool Zuyd!

Samen gaat deze groep dan binnen een jaar de nieuwste Blackboard Learn, Blackboard Collaborate en Blackboard Mobile versie installeren. Waarbij de eerste stappen al deze zomer gedaan worden. Met hulp van Blackboard, Stoas of juist de Willem van Valkenburgse, Bert Frissense en Henk van Rijssense uit het land. O ja en om iedere onduidelijkheid te voorkomen, met de nieuwste versie bedoel ik die versie die Blackboard gegarandeerd (lees met een SLA met vette boetes) operationeel kan uitvoeren. Noem hem 9.1, noem hem 9.2 noem hem Blackboard I-don't-give-a-**IT. Laat Blackboard maar samen met ons deze 0-situatie voor 2011/2012 neerzetten, zodat we vanuit dat punt in een 3 tal jaren kunnen zoeken naar onze toekomstidealen, of eigenlijk zodat we die 3 jaren kunnen werken aan het bedenken van hoe we onze medewerkers (dus de opleidingen) gaan enablen om om te gaan met veranderingen op ICT gebied. Maar goed ik laat dat moeilijke puzzelstuk aan de informatiearchitecten, strategisch managers, (interim) faculteitsdirecteuren, cvb-leden, en onze baas. Die zijn daar veel beter in ;) Dan kan ik me tenminste bezig houden met Bloggen en andere leuke dingen.

Gaat het om de lol of zit ik op een Lost Highway in Los Angeles?

maandag 29 november 2010

Gelukkig Nieuw Jaar!

1 reacties
Gelukkig Nieuw Jaar Judith!

En de allerbeste wensen in dit nieuwe DUOBLOG jaar!



Bij een nieuw jaar horen ook voornemens! Aangezien jij gezien hebt dat het een nieuw jaar is voor ons DUOBLOG zijn de voornemens voor mijn rekening! Ik ga ze niet vertellen, want dan komt er al helemaal niets meer van terecht!

In dit nieuwe jaar ga ik veel schrijven over een Real Life Serious Game (RLSG) met de titel IT's life @Zuyd die ik binnen de opleiding aan het ontwikkelen ben. Deze game moet studenten, alumni en misschien wel docenten en potentiele studenten stimuleren om 'recreatief bezig te zijn' in en rondom de leefomgeving van I/TI en wellicht wel ICT/Techniek bij de Hogeschool Zuyd. Tja klinkt nog een beetje vaag, maar ben momenteel met een concretiseringsslag bezig. Het komt er eigenlijk op neer dat deelnemers quests krijgen en daarmee punten kunnen verdienen. Die quests zijn reallife opdrachten, de punten zijn virtueel, maar de prijzen die ze op het einde van een kwartaal/half jaar/jaar met de punten kunnen krijgen zijn reeel. (mits er genoeg sponsors zijn ;)) Eigenlijk kun je dit zien als een pilot of parallel project ten opzichte van vorm van de Minor die de Hotelschool samen met de opleiding I/TI aan het ontwikkelen is. Ook daar meer over in dit nieuwe blogjaar! Om beide projecten voor te bereiden heb ik me inmiddels een (van de) World Of Warcraft bordspellen gekocht. In dit geval gaat het om World of Warcraft the Adventure game. (bekijk een review hier) Niet zo uitgebreid als Dungeons and Dragons waar Miguel van der Laar het over had, maar goed genoeg (denk ik) om het idee duidelijk te maken. Wellicht leuk om eens samen te spelen?

Ik durf het bijna niet te vragen, maar ehm zullen we voor het komende jaar geen target stellen voor het DUOBLOG. Een challenge (sort-of-speak)... Weliswaar een challenge met een beloning, maar toch. Ik bedoel als mijn contribution (maar) 1-op-3 is en onze hoogste blogentry 'maar' 109 pageviews heeft (inclusief die van onszelf) dan vind ik dat die lat hoger moet. En met een beloning in het vooruitzicht presteer ik beter (Kortom ik wil testen of mijn Real Life Game Motivation daadwerkelijk werkt)... Ik weet ook al een beloning, namelijk dat we naast het DUOBLOG schrijvend ook een video of audio variant maken. Relax! Dit is dus op zijn vroegst na ons twee-jarig bestaan, en alleen als ik aan jouw challenge met betrekking tot dit DUOBLOG kan voldoen.

Het mag een challenge zijn waar alleen ik aan kan werken. Gniffel ik kan wel wat latten bedenken waar ik toch nooit overheen kom ;) Of we kunnen elkaar challengen en een battle uitvoeren.

Kijk en qua video past bij een Battle natuurlijk de Battle van So You Think You Can Dance die ik erg goed vond. Maar eigenlijk is social-media wise #tvoh The Voice Of Holland nog populairder. Beide video's zijn natuurlijk door de betreffende televisiezenders afgeschermd. Dan maar alvast een beetje into de kerstsfeer en je bedanken dat je me het afgelopen jaar in ieder geval aan een 1:2 ratio geholpen hebt! (En die video is overigens alleen linkable en niet te includen omdat het de officiele clip is!)

Thank you!

Greetz Marcel

zaterdag 27 november 2010

Hiep hiep hoera! 1 jaar DUOblog!

2 reacties

Een dikke proficiat aan ons!

We houden het al 1 jaar vol, Marcel. Goed hè!
Ik had niet verwacht dat jij dit ook had ontdekt. Om daar nu meteen meer dan 100 worstenbroodjes voor te maken? Is dat niet wat overdreven? :P
Deze week toen ik ons blog weer even nodig had als mijn buitenboordbrein ontdekte ik dat ik op 27 november 2009 het 1e blogbericht plaatste op ons DUOblog!
Hier moest ik gewoon aandacht aan schenken want ook kleine succesjes en prestaties moet je vieren!

Even wat statistische gegevens (met dank aan Blogger):
We hebben tot nu toe 70 berichten geplaatst (je loopt 1 op 3) en daarop 51 reacties ontvangen. Mijn streven om wekelijks te bloggen, heb ik gerealiseerd.
Bijna 2500 pageviews hebben we tot nu toe. Veel of weinig? Het maakt me niet veel uit.
Ik vind het bloggen nog steeds leuk. Daar heb ik al vaker over geblogd, dan kan je hier en hier en hier lezen.

Naast ons blog ben ik dit jaar ook nog gestart met een eigen Jujuutje's blog dat (natuurlijk!) veel aandacht had tijdens onze Amerika reis.
En dan ons intern Infonetblog ICTOPLEIN, helaas loopt dat niet zoals ik dat graag zou willen. Tijdgebrek, andere prioriteiten (moeten) stellen, het niet handige Merlin, allemaal (terechte?) excuses. Hopelijk pakken onze nieuwe collega's de draad ook op.

Bloggen is voor mij nog steeds een mooi platform om mijn eigen ervaringen en kennis te delen en te reflecteren.
Mijn hart ligt toch in dit DUOblog. Omdat je tegen elkaar aankletst /schrijft geeft het voor mij een speciaal tintje. Ik ben altijd weer verrast door de muziek in jouw blogpost. In je laatste blog had je August Rush opgenomen. Ik had je al eens met Jack over deze film horen praten.Van Jack heb ik de DVD gekregen, maar deze speelt niet af op onze (oude) installatie, hopelijk straks wel op onze nieuwe, want ik wil de film nu toch wel graag zien.

Ik sluit dit feestelijk blogbericht af met de nieuwe nummer 1 in de top 2000.
Hotel California! Toeval?
Dit album had ik als jong meisje ook in mijn kast staan. Eén van de weinige nummers waarvan ik de hele tekst kan meeblèren. Er schijnen vele tekstinterpretaties te zijn.
Eén van de oudleden gaf de volgende verklaring:
"All of us kind of drove into LA at night. Nobody was from California, and if you drive into LA at night... you can just see this glow on the horizon of lights, and the images that start running through your head of Hollywood and all the dreams that you have, and so it was kind of about that... what we started writing the song about. Coming into LA....



Goed weekend verder. Eet je niet misselijk aan de worstenbroodjes.
Dag.
Judith


donderdag 25 november 2010

Survival of the fittest

1 reacties
Ha Judith,

Afgelopen weekend ben ik naar het theater geweest, naar Niet Schieten
. Erg leuk moet ik zeggen! De titel van de voorstelling hou ik nog even voor me (voor op het einde). Ik kan wel alvast vertellen dat ik in het door hun geschilderde plaatje pas.

En toch leer je tijdens zo'n voorstelling veel. Niet zoveel als donderdag tijdens de KIB, maar ook in het theater is veel te leren. Het ging daar op een gegeven moment over de: Survival of the fittest. Wist je dat ik dat tot nu toe verkeerd vertaald had. Het gaat niet om de 'sterkste' die overleeft! Het gaat om het werkwoord 'to fit' wat staat voor zich aanpassen. Echt waar! Check de wikipedialink maar hierboven ;)

Hoe goed kan/zal Zuyd zich aanpassen aan de omgeving, de tijd en de wereld dat is de vraag waar het dus om gaat. En dat was eigenlijk ook een onderliggende boodschap bij de lezingen die ik op de Kennis In Bedrijf heb gezien...

De lezing van Harry over e-Portfolio's en het samenwerkingsverband dat er in Limburg onstaat is rondom LevenLangLeren was zeer boeiend. De kids van Harry die al met Portfolio's bezig zijn op de basisschool en daar al de 'Wie ben ik, Wat wil ik, Wat kan ik' vragen aan het beantwoorden zijn. Zeer inspirerend! Laat nu nog maar iemand zeggen dat dat niets is voor HBO studenten om nog maar te zwijgen over de medewerkers. Grijns hierdoor heb ik alleen weer een item op mijn todo lijst: Eigen e-portfolio maken! Want een beter milieu begint bij mezelf!

En die todo lijst werd op de KIB alleen nog maar langer! Allemaal leuke dingen hoor! ZuydRobotics bijvoorbeeld! Rianne Verheijen had een zeer goede lezing over het project dat we met middelbare scholen hebben gedaan rondom techniek promotie en techniek lessen. Ik ben benieuwd of we dit project naar de volgende fase kunnen laten evolueren...

En dan Jeroen Alessie! Ik type dit tijdens de tonen van voor mij inspirerende muziek:



Jeroen Alessie, bron van inspiratie. Jij hebt er al over geblogged en ik wil niet in herhaling vallen. Want dan praat ik te veel. Maar de Serious Game met verloskunde staat nu ook op de to do lijst.

De vraag is of ik kan veranderen. De vraag is of wij kunnen veranderen. De vraag is of de Hogeschool kan veranderen. En de vraag is met welke snelheid, binnen welke tijd met welk momentum we die verandering kunnen realiseren... Hoe snel kunnen we veranderen? Dat is de echte Survival of the Fittest!

Dus ik ga dan nu ook stoppen met zeiken en maar gewoon doen! (De voorstelling van Niet Schieten had trouwens de titel Mannen zijn Zeikwijven! en ik... Grijns... pas wel in de plaatje...

Toch?

Groetjes Marcel

Veranderen, maar wel de positieve kanten blijven houden ;)

Want tja, het moet ook leuk blijven!



Want tja, het moet ook leuk blijven! (Part Deux)

zondag 21 november 2010

Mijn dag!

1 reacties
Heej Teigetje,

Al stuiterend kwam je donderdag binnen op Kennis in Bedrijf
Helemaal vervuld van de nieuwe singel van Jochem Myjer  (hij heeft een leuke site trouwens!)


En was het donderdag ook jouw dag? Heb je in ieder geval zien stralen tijdens de heerlijk enthousiaste presentatie van @jeroenalessie 
Spelend leren net zoals kinderen dat doen. Spelen is leuk! LOL! Hogeschool is één grote speeltuin. Just do it! Dit zijn maar enkele uitspraken van Jeroen tijdens zijn presentatie.
We weten het wel maar DOEN het niet.

Ik stuiterde donderdagavond het gebouw uit.
Donderdag was het mijn twitterdag. De hele dag met 3 accounts in de weer geweest @jujuutje @zuydplein @kennisinbedrijf met iPhone en notebook via iPone app, web en de KiB-twub. Daar steeg mijn adrenalinepeil wel van.
Resultaat van al het getwitter?

Er zit een klein verschil in aantal tweets tussen Twapperkeeper en The Archivist
The Archivist heeft 346 tweets gearchiveerd en Twapperkeeper 357.Naast ons, de 2 toptwitteraars :D, waren er nog 50 tweeps.
De twitterfountain had aandacht, maar 't mag van mij volgend jaar wat prominenter in de hal komen. En het inzetten van social media in aanloop van het evenement is ook voor verbetering vatbaar.
Er waren vele presentaties over social media, er was zelfs een tweetoproep voor een symposium over dit onderwerp. In dat opzicht vind ik de twitterdeelname wat tegenvallend. Ach ja, het begin is gemaakt. Ik was in ieder geval niet meer een eenzame twitteraar ;)
Morgen nog regelen dat Twinnaar @LarsRompen  zijn Kinect krijgt!

In een blogpost van onze Chris aan eDingen@Zuyd las ik dat Michiel Rijken van Limburg Professionals (een zakelijk social community voor Limburgse Profsessionals -weet niet wat daar precies onder wordt verstaan?-) een website over social media is begonnen
In een paar dagen tijd zijn daar al vele vragen op gesteld. Het kriebelt wel om daar iets op te posten. Michiel geeft workshops over LinkedIn en social media. Hij was aanwezig op de KiB, via twitter heb ik contact met hem gezocht. Van Chris begreep ik dat Michiel interesse heeft in onze eDingen@Zuyd. Hoe en wat? Dat horen we nog wel.

Weet je dat de gemiddelde leeftijd van docenten op een hogeschool 47 jaar is, die nog 20 jaar mogen werken. Aals ik dan hoor dat velen zich te oud vinden voor social media, er niet meer aan willen beginnen, dan krab ik me toch wel even achter de oren.
Maar ik blijf leren, spelen, enthousiast en genieten!

Via @leenlief (onze oud-collega, inmiddels ook van Jeroen) kreeg ik een tweet met een link naar een bogpost over wat kinderen ons kunnen leren

1. leef in het hier en nu
2. wees spontaan
3. beweeg
4. speel
5. maak fouten
6. je hoeft niet te imponeren
7. laat je enthousiasme zien
8. sta open voor 'crazy ideas'
9. wees een nieuwsgierig aagje
10. je bent creatief
11. lach, maak plezier, geniet!
12. relax!
13. geef anderen die aai over de bol

Nou hoe bekend klinkt jou dit in de oren? Volgens mij hebben we over verschillende tips de laatste tijd regelmatig gesproken. Je 'moet' het artikel "13 communication and life tips that children teach us" echt lezen! Feest van herkenning!


Tigger song ken je natuurlijk, maar ik vond m zo leuk, kon het niet laten het filmpje aan de blog toe te voegen. Heb wel even zitten twijfelen tussen de Engelstalige en Nederlandstalige versie, maar ik vind Frits Lamberts zo leuk!

Zou het nog gaan lukken om samen naar de film Social Network te gaan?
Ik kan dinsdag om 18u00 :) Doen?
Zie je morgen.
Ik schenk me nog maar eens een portje, hopelijk helpt dat tegen mijn keelpijn :S
Judith

woensdag 17 november 2010

#kib2010 : laat die fontein maar bruisen!

0 reacties
Ha Marcel,

Onderstaand bericht staat ook op ons Infonetblog ICTOPLEIN.
Voor de niet-Zuyderlingen dit bericht ook nog even op ons blog.


Vorig jaar zat ik eenzaam twitterend op Kennis in Bedrijf. Dat wilde ik dit jaar niet. Daarom heb ik aan Dienst Marketing en Communicatie gevraagd wat de plannen waren rondom Kennis in Bedrijf & Social Media. Op de website van Kennis in Bedrijf waar je alle presentaties kunt bekijken, waren inmiddels 2 icoontjes toegevoegd: LinkedIn en Twitter.
Via LinkedIn-groep kan je activiteiten rondom Kennis in Bedrijf volgen én contacten leggen. LinkedIn is een interessant platform voor en na het evenement.
Kennis in Bedrijf heeft ook een eigen twitteraccount. Dit communicatieplatform is vooral tijdens het evenement interessant om te gebruiken.
Volg Kennis in Bedrijf! Twitter met de hashtag #kib2010 en laat dit spetterend evenement ook bruisen op de Twitterfountain in de grote hal.
Voor de leukste, actiefste tweep (dit is iemand die twittert ;)) die de interessantste, grappigste, orgineelste tweet (dit is een bericht via twitter) verstuurt, maakt kans op een geweldige prijs door ZuydPLEIN beschikbaar gesteld (helaas zijn de ZuydPLEINers van deelname uitgesloten).
Wat deze prijs is??? Dat houden we nog even geheim, dat horen jullie nog .... via Twitter!! Enne ... over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd ... ook niet via Twitter.




Voor de twitteraars onder ons. Je kunt ook via een twub twitteren Dit is een platform waarop je alle tweets met de hashtag #kib2010 ziet binnenkomen, ook van twitteraars die je niet via Twitter volg. Daarnaast is het handig hulpmiddel, want je hoeft niet elke keer de hashtag #kib2010 te typen én kan je het ook niet vergeten ;).
Via de Twapper Keeper wordt er een archief aangemaakt van alle tweets #kib2010 en worden leuke statistieken gegenereerd. Leuk voor later :)
Volg @Kennisinbedrijf, zet Kennis in Bedrijf en Hogeschool Zuyd (te volgen via @hszuyd) op de Twitterkaart!

zondag 14 november 2010

California Dream : dromen, delen, doen!

1 reacties

Dat die Californische droom niet voor iedereen is weggelegd zag ik deze week in de VPRO documentaire Tegenlicht. LA is een failliete stad, zelfs de o-zo-belangrijke brandweermannen collecteren om hun materiaal te kunnen onderhouden. Je zou toch zeggen dat er genoeg 'celebs' wonen om hun stad een centje te helpen (ach ja, zij hebben natuurlijk hun eigen brandweer). Ook een stukje van de Michael Moore documentaire Sicko deze week gezien. Tja dan krijg je een ander beeld van Amerika voorgeschoteld. Ik weet het natuurlijk allemaal wel, maar toen wij in Californië waren, heb ik een ander beeld willen zien.

En Marcel, hoe is het met jouw Californische droom?
Zoveel bruisende ideeën had je, maar ik zie nog niets spetteren op onze twitterfontein hieronder op dit blog; #ZPYdea staat droog!
Door mijn acties rondom KiB2.0 ben ik weer met de twitterfountain aan de slag. Het 'edusocmedia' is toch mijn droom die ik uit LA mee heb meegenomen. Dat wat ik gezien heb is inmiddels in een notitie rondom Bibliotheek Zuyd & Social Media verwerkt. A.s. dinsdag ga ik hierover met de bibliothecarissen discussiëren.

De afgelopen week was het de week van het nieuwe werken.
Ik ben blij dat ik van onze baas 'room to move' krijg.


Maar de bewegingsruimte die ik krijg en neem, begint steeds meer privéruimte in beslag te nemen. Ik heb geen moeite dat werk en privé wat meer in elkaar overlopen, dat ik thuis ook kan werken. Ik wil graag die thuiswerkende nomad working kenniswerker zijn. Die vrijheid is fijn, maar grenzen moet je zelf bewaken. Dat weet ik wel, maar nu dan ook maar eens doen.
Gesprekken die ik deze week met vriend(inn)en heb gevoerd, hebben me weer op het goede spoor gezet. Ik ga mijn werkzaamheden anders organiseren / aanpakken.

Ben begonnen met al die boeken die ik nog moet lezen (vond ik) terug te brengen naar de bibliotheek Hotelschool, ze staan allemaal in mijn Worldcatlijstje. Heb wel het boek Slimmer werken met het kantoor in je tas nog even doorgebladerd. Tips in mijn hoofd geknoopt en wat tools waar ik wel eens van had gehoord nu maar eens gaan gebruiken. Zo heb ik eindelijk Delicious, Twitter en Evernote als Google Chrome Extensies toegevoegd en Evernote als app op mijn iPhone gezet. Rienke was al erg enthousiast over deze toepassing, maar ze heeft gelijk. Zo kan ik mijn blogpost zowel op laptop als mobiel bewerken. En het is me gelukt om Instaper toe te voegen aan Safari op mijn iPhone, hierin kan ik teksten opslaan die ik later nog wil lezen. Jammer dat ik die applicatie op de hogeschool allemaal niet kan gebruiker. Heb ik iets geïnstalleerd dan is het bij opstarten van mijn profiel weer alles verdwenen. *zucht*
Ik heb nu ook BlogPress op mijn mobiel, hiermee kan ik ook mobiel bloggen. Moet ik nog eens uitproberen. Tot nu toe schrijf ik nog te lange teksten ;)
In mijn eDingen@Zuyd clubje had Han een leuke 'add this' gadget, die heb ik nu ook op mijn blog toegevoegd. Was weer wat html-gefriemel, en het is me gelukt! :D
En mijn twitterfovorieten met 300 verminderd, daar 'moet' ik ook niets meer mee.

Donderdag is Kennis in Bedrijf, maar het is ook Dag van de verbinding georganiseerd door Samhoud, je weet wel van die blauwe bal ;) Ook hij gebruikt het idee net zoals Gary Hamel dat tijdens de Educause presenteerde, je weet wel die crazy ideas!
Toeval? De een gelooft er wel in de ander niet. Het valt mij wel op dat als je iets wil zien, het ineens ook allemaal op je pad komt. Maar al die filosofische overwegingen zal ik hier maar niet met je delen (trouwens het is Maand van de Spiritualiteit  en het thema is 'Tijd maken' ;))

Dat ga ik doen 'tijd maken', sommige werkzaamheden op een lager pitje, andere overdragen. Doen en laten, hè?
Fijne werkdagen. Ik zie je pas donderdag weer denk ik, tijdens KiB.
Misschien tot mails, twitters, facebooks of msns.
Judith

Als toegift het filmpje 'Hollywood', de nieuwste hit Michael Bublé. Leuk om die bekende plekken te zien op de Universal Studios.


"Keep on loving what is true and the world will come to you, you can find it in yourself"


zondag 7 november 2010

Een Jujuutje overload??

3 reacties
Dag Marcel,

Trek het je niet aan, zei je, maar ik denk er toch over na als een collega zegt dat ik een overkill aan informatie rondstuur via twitter en yammer . “Jao mèr”...Is dat zo? Sla ik door in mijn enthousiasme over sociale media? De meerwaarde die ik ervaar, de mogelijkheden die ik zie, worden blijkbaar niet door iedereen omarmt.

Ik ben er van overtuigd dat web2.0 tools onze samenleving veranderen net zoals 20 jaar geleden de computer dat ook heeft gedaan. Het is echt niet zomaar een hype die overwaait. Je kunt elke bron over marketing, nieuwe werken, jongeren, onderwijs er op na slaan c.q. kijken, over wordt de impact van sociale media benadrukt. Kijk meer maar op mijn netvibespagina  waar ik al mijn bronnen bijeen verzameld heb of bekijk dit inmiddels bekende filmpje over de Social Media Revolution.


Tsja, ik hoef jou niet te overtuigen, jij bent net zo enthousiast als ik (misschien nog wel meer). Moet ik wel energie stoppen om mensen te overtuigen?

Natuurlijk heb ik onze collega’s (ja ik heb het vaker te horen gekregen) verteld dat ze altijd kunnen besluiten om mij niet meer te volgen. Of dat ze zelf wat meer yammeren zodat niet alleen mijn feeds getoond worden en via de e-mailnotificatie worden verspreid. Ik ben me toch altijd wel bewust over wat ik twitter en wat ik wel en niet deel via yammer.
Delen, durven, doen, dat is mijn motto. Als je je open bent en dit deelt, kan je ook weerstand verwachten.

Ik vind dat het wordt toch weleens tijd om social media constructief in te zetten om ons onderwijs en werk, om onze hogeschool nog ‘socialer’ te maken. Daar zijn wij, ben ik volop mee bezig.
  • Afgelopen donderdag eindelijk onze 1e eDingen@Zuyd bijeenkomst voor docenten. In de bijeenkomsten waarin workshops een web2.0 tool wordt geïntroduceerd waarna de docent in de maand erna hiermee aan de slag gaat en het didactisch probeert te gebruiken en de opgedane ervaringen uiteraard deelt. Ik ben ontzettend benieuwd. Heel fijn dat ook de bibliotheek een rol gaat spelen in het verzorgen van de workshops
  • 18 november is het weer Kennis-in-Bedrijf-dag. Ik ben toch wat aan het ‘pushen’ om dit ook wat ‘socialer’ te maken. Ik denk dat er wat kansen zijn blijven liggen, maar hoop dat er toch iets tweepuntnullerig wordt gedaan
  • 16 november hebben we onze halfjaarlijkse bijeenkomst van bibliothecarissen. In het voorjaar hebben we een web2.0 cursus gevolgd. We gaan nu bekijken welke tools we als bibliotheek kunnen gaan inzetten. De bibliotheek blogt, twittert en heeft een rss-feed, maar verbeteringen zijn altijd mogelijk. Ik werk momenteel aan een notitie. Ik kan hierbij goed gebruikmaken van onze ervaringen in Amerika
  • 25 november geef ik waarschijnlijk een korte presentatie op de bijeenkomst NVH-HB “Ideeënmarkt na 23 dingen” 
En dan ook nog de minor ‘The web and beyond’, en .. en ... en ...

Jij weet dit allemaal al. Maar ik ben nu weleens benieuwd hoe onze collega’s, lezers van ons blog hierover denken. Reageren op blogs, tweets en yammerfeeds gebeurt nog maar mondjesmaat (op enkele positieve uitzonderingen na :)).
Dus beste collega’s, laat eens wat van je horen!
Ja, sociale netwerken onderhouden kost tijd, maar het levert ook zo veel op! Het levert mij zoveel op: kennis, contacten, plezier en verbinding. En dat gun ik iedereen!

Ik moet zeggen dat de laatste dagen de vermoeidheid me een beetje parten speelde. Lijd ik onder mijn eigen overload? Moet ik het gebruik van social media toch maar beperken ondanks wat het me allemaal brengt? Maar vandaag tijdens de autorit naar mijn ouders heb ik het boek ‘Meisje van de Slijterij’, gelezen en ik werd weer helemaal enthousiast. Petra de Boevere is hét voorbeeld hoe je met behulp van je online netwerken nieuwe producten kan ontwikkelen, en dus kunt samenwerken! De ondertitel van haar boek luidt dan ook “durf te delen en ervaar de kracht van social media voor jezelf en je bedrijf”. Een ‘must-read’, zeker voor de studenten van de minor!
In haar boek las ik ook dat bij social media de 90-9-1 regel geldt: 90% reageert nooit, 9% soms en 1% vaak, dus moet ik mijn verwachtingen m.b.t. reacties maar weer bijstellen. Maar de zin in haar boek die ik voor de komende weken in mijn oren moet knopen, is ‘doe dingen waar je plezier in hebt en gelukkiger van wordt’, zeker omdat er helaas ook minder leuke dingen op mijn to-do-lijstje staan.
via www.e-office.com


Ik ben weer helemaal overtuigd :D en ga weer 'glowend' verder. Het gaat zoals Het Meisje zegt om samen denken en samen doen en daardoor ontstaan verbindingen tussen mensen die netwerken krachtiger maken.

Ik stop met mensen te overtuigen
maar blijf het weer gewoon DOEN!!

Judith

zondag 31 oktober 2010

Can we change the world - Can we change ourselves?

1 reacties
Ha Judith,

Wat een week! Met de mind nog in the cloud(s) maar de voeten back home voelde het een beetje als het inhalen van de afgelopen twee weken. Terwijl het juist de bedoeling was om iets te doen met de inspiratie die we hebben opgedaan. Jouw 'Glow' is mooi... Ik ben op zoek naar een nieuw Fire gevoel!



Onder het motto: Ik kan alleen maar mezelf veranderen en zodoende de rest van de wereld (probeer ik -grijns-) te stoppen met het gezeur of wat allemaal niet kan en laat ik horen wat we wel al gedaan hebben, of waar we wel al naar op weg zijn. Dus even opnieuw!

Dank je wel Judith



Waarvoor? Nou ik ging van de week naar Avans Hogeschool en kreeg daar een rondleiding van Jeroen Alessie. Daar sta ik bekend als -die ander die ook op Jujuutjes BLOG schrijft- en wat een eer! Sjiek!!! Maar Xplora bij Avans was wederom een inspiratie. Zoiets gaan we bij Zuyd met ZuydPLEIN ook realiseren. Voor docenten, studenten, medewerkers en eigenlijk de regio. Ik was te gast bij Jeroen Alessie die me echt coole dingen liet zien. Hun greenwall die ze inzetten bij het maken van onderwijsmateriaal wil ik ook. Of eigenlijk heb ik hem misschien al in de Bibliotheek. Ik ga me in de komende weken verdiepen of we iets kunnen met de muur in onze bibliotheek.

Jeroen komt vertellen over een superleuk project rondom Serious Gaming dat ze bij Avans hebben gedraaid. Jeroen verteld dat tijdens onze Kennis in Bedrijf. Ik ga daar proberen wat meer aandacht te krijgen voor ons interne Netwerk Serious Gaming en het praktijkvoorbeeld van Jeroen sluit perfect aan bij de plannen die we hebben. Jeroen laat overigens Fysiotherapiestudenten Serious Gamen met Games gemaakt door CMD studenten. Nice!

We kunnen nog veel van Jeroen leren, vooral op het gebied van GreenRoom opnames en het te maken onderwijsmateriaal. Ze zijn daar ons een jaar of 5 vooruit, maar zeker bereid om kennis te delen. De GreenRoom technieken ken je nog van Universal. Je hebt een groen scherm, gaat daar voor staan en op de achtergrond kan vanalles geprojecteerd worden. Bij de voorbeelden van Jeroen waren dat Fysiologie lessen. Erg gaaf en ook goed doordacht met betrekking tot wanneer laat ik nu een verandering zien en wanneer niet. Stap 1 op dit gebied is genomen!

Ik heb me de afgelopen week ook georienteerd op aanbieders van de Kinect. Dat ik de Kinect ging bestellen dat wist je al. Ik zie daar echt mogelijkheden in met betrekking tot 1) Tool om kennis mee over te dragen. 2) Tool voor I/TI om op te programmeren. Er hebben al studenten enthousiast gereageerd op mijn twitter aankondiging hierover. Maar naast Kinect kan het natuurlijk ook met een 'Motion Capturing' pak. Ben nu aan het denken over een student-competition, waarbij ze via Twitter, MSN en andere social media een 'quest' krijgen waarmee ze punten kunnen verdienen. Ieder kwartaal kunnen ze dan een prijs winnen (here comes the iPad). Zou goed zijn als diegene die het mooiste ontwerp van deze competitionsite maakt de eerste punten wint. HmmMmmm

Om dan nogmaals terug te schakelen naar Anaheim (zal niet voor het laatst zijn) 10 november is er een bijeenkomst bij de Provincie over het FabLab in Zuid Limburg. En ik mag er naartoe! Gaaf he... Sterker nog er is al een Zuyd collega aanwezig! Moet dus nu nog de komende week met mijn beide bazen praten over FabLab en de mogelijkheden die dat kan bieden. Want een zichzelf respecterend Zuyd gaat natuurlijk meedoen met dit iniatief.

En dat voor de eerste week. Let's start to change ourselves...

Dit schrijf ik terwijl ik naar Vikinkgs -vs- Patriots (American Football)aan het kijken ben (NFL) Overigens USC heeft helaas verloren (heb ik eerder vandaag gezien) En aangezien we gaan veranderen en de eerste stappen gaan nemen dan moet het ook duidelijk zijn waar naartoe.

Nou dat is toch logisch! Where the streets have no name off course! (Deze youtube film is opgenomen tijdens halftime van de Superbowl in 2002)



Zie je morgen op het werk!



Groeten Marcel

donderdag 28 oktober 2010

Glow!

0 reacties
Bericht van een glimwormpje :D (met hoofdpijn :S)

Onderstaand blogbericht had ik al in concept klaar, maar na zo'n hectische werkdag als vandaag vraag ik me af of Bert Tiggelaar toch gelijk had. Tijdens onze terugvlucht vanuit LAX had jij het Financieele Dagblad uitgekozen om te lezen. Toen je de 1e zin van  het artikel 'Gedrag valt nauwelijks te managen' had gelezen, was je er al klaar mee, dit wil je immers niet lezen als je geïnspireerd terugkomt.
"Wie is er niet eens enthousiast uit een seminar gekomen, vol overtuiging de zaken vanaf dat moment heel anders aan te pakken? Om een paar weken later te constateren dat er van die goede voornemens weinig terechtgekomen is?"
Tiggelaar stelt dat men vaak niet in staat is om afspraken na te komen, zelfs niet die met jezelf! Het ligt volgens zijn onderzoek grotendeels aan externe prikkels. Nou die hebben we vandaag weer voldoende gehad.
Lees het artikel toch maar eens, het geeft een aardig beeld van de beperkingen van verandermanagement.

Maar aangezien er toch nog enkele werkzame jaren voor ons liggen (voor jou een paar meer dan voor mij :P) wil ik die toch zoveel mogelijk positief en stralend vervullen :)
Daarom toch mijn concept blogpost over Glow gepubliceerd!


Hoewel zo nu en dan nog een inzinking heb (klein jetlag), voel ik me toch gloeien van inspiratie na onze Amerika-reis. Is het dan toeval dat ik dinsdag op de Hotelschool van de nieuwe aanwinstenstapel het boek GLOW van Lynda Gratton ontdekte? Een boek dat op de cover aanbevolen wordt door Gary Hamel :)
Heb alleen nog maar het eerste hoofdstuk gelezen, maar het smaakt naar meer. Zeker ook toen in de recensie op de website van Kessels-Smit las (ik kende deze ‘learning company’ niet, de moeite waard om nog eens meer aandacht aan te besteden, rss-feed heb ik al toegevoegd ;))

Gratton heeft het over 3 geheimen van
‘stralen op je werk’
1. Een samenwerkende/netwerkende instelling
2. Verbindingen zoeken buiten je eigen wereldje
3. Verborgen energiebronnen aanboren

Ik vind dat ik al een klein glim-, gloeiwormpje of vuurvliegje ben, maar tips zijn altijd welkom, dus ik ga het boek zeker lezen.Maar je kunt ook even naar dit filmpje kijken waarin Gratton in 5 minuten uitlegt waar haar boek over gaat.


Maar wat vind je van de aankondiging van het boek! Klik Filmpje! Ik vind het prachtig.

Gary Hamel is net zoals Gratton verbonden aan de London Business School  Volgens mij leren ze daar bij presentaties op en neer te lopen :), zie het (helaas maar 5 minuten durend) filmpje van haar Glow-presentatie op de London Business Forum

Dan heeft Lynda Gratton ook nog een hotspot movement naar haar gelijknamig boek over de zgn broedplaatsen voor innovatieve ideeën.
Zucht. Er is zoveel inspirerends om ons heen.
Ik ga het allemaal even laten bezinken. Even 3 dagen offline. Een dagje sauna, daarna een weekend in het teken van verjaardag & familie.

Ik gun je ontspannend weekend! Veel plezier met je nieuwe telefoon :P.
Geniet van je vrije dagen.
Tot maandag!

Judith

vrijdag 22 oktober 2010

Know that everything is possible when you believe

1 reacties
Dear Marcel,

Mijn blogs over mijn 1e internationaal congres die ik in Anaheim heb geschreven, begonnen allemaal met een quote van Disney. Deze evaluatie heb ik op de achterbank van onze Jeep geschreven tijdens de ritten tussen Anaheim-Las Vegas-San Diego-Los Angeles. Deze quote komt uit de Believe-show van Sea World (en ook uit de Matrix). Het is natuurlijk een quote die goed past is de Amerikaanse self made maatschappij en het American Dream gevoel.
Maar als je zo’n prachtige Shamu show ziet met die magnifieke walvissen dan ga je helemaal mee in dat Believe-gevoel. Dat gevoel wil ik vast houden van onze Amerika reis.

Je weet, ik vond het reuze spannend om naar Amerika te gaan om zo’n groot congres te bezoeken, maar ik ben heel blij dat je me 'mee hebt gesleept`. Een ervaring rijker. Maar niet iets wat ik elk jaar hoef te beleven.
De presentaties kon ik redelijk goed volgen, maar ik voel me niet zeker genoeg om me te mengen in een Engelstalige discussie. Heb ik toch nog wel wat scholing voor nodig. Het netwerken heeft daarom toch alleen met de Nederlandstalige delegaties plaatsgevonden.

De beurs was enorm. Elke stand verlootte wel een gadget, de iPad was de gadget-to-win. Helaas niet door 1 van ons. Er werd nog al wat geëntertaind om de aandacht van de beursbezoekers te trekken. We hebben eigenlijk weinig gadgets meegenomen, op een paar pennen en choco-lolly na.
Ik vond het reuze vervelend dat er geen netwerk was op de beursvloer en in de arena waar de keynotes plaatsvonden. Elke keer was de verbinding verbroken en moest je het weer activeren. Even nog meer klagen:
Het was er koud, er was alleen ’s ochtends koffie te krijgen (gelukkig hadden zowel het Marriott als Hilton een Starbucks!). De lunchen vond ik lekker, maar daar hoorde ik ook weer andere verhalen over. We hebben die dagen toch gezond gegeten, ook op de beach party van donderdagavond.
Vreemde gewaarwording, maar dat had ik al gehoord, is dat mensen tijdens presentaties in- en uitlopen, maar dat is blijkbaar de norm want deuren blijven dan ook tijdens de hele sessie openstaan.

In onze blog en via twitter hebben we onze ervaringen gedeeld met de achterban, dit was congres2.0
Het bloggen had voor mij wel een meerwaarde (ik hoop voor anderen ook) maar kostte mij toch veel extra tijd om mijn aantekeningen uit te werken. Verbazingwekkend hoe snel jij dat doet. Ik hoorde je zelfs hele gesprekken met Susan voeren terwijl je ondertussen je ervaring blogde. Dat snap ik niet. Ik ben er jaloers op. Inderdaad jij kunt echt multitasken, en dat als man :P

Mijn presentaties waren wisselend. Ik heb niet van die bruisende ideeën als jij meegenomen. Maar wel veel enthousiasme en een berg aan inspiratie om Zuyd 2.0 toch ook eens op de kaart te zetten. Want daar ligt voor mij (nog steeds) de uitdaging: mensen verbinden in allerlei (sociale) netwerken.
Dit zal nog wel regelmatig in mijn blogberichten terugkomen.

Bedankt dat je mijn gids was en nog steeds bent tijdens mijn 1e bezoek in de States.

Bedankt Chris, dat je mij / ons deze gelegenheid hebt gegeven! Het was SUPER!!!! Enne ... buiten het congres om hebben we ook nog veel ideeën opgedaan voor Zuyd, mogen we ons bezoekjes aan Disney, Sea World, Universal Studios en het etentje in Hard Rock Café ook declaren?? :P

Educause
Laat ik mijn Amerika-ervaring eindigen met nog een Sea World quote:
Just start somewhere and make a world of difference
Laten we gewoon beginnen met het uitvoeren van onze ideeën op/voor Zuyd/ZuydPLEIN!

Love,
Jujuutje

maandag 18 oktober 2010

Here you leave today and enter the world of yesterday, tomorrow, and fantasy

0 reacties
Hey dude :)

Tijdens onze rit naar Las Vegas in een echte Jeep heb ik de blogpost van dag 3 afgemaakt.
Vrijdag was maar een kort dagje. Het was ’s ochtends te merken dat de beach party de avond vantevoren was geweest, het was aanmerkelijk rustiger.

Mijn eerste presentatie ging over The Academic Library in 2025
Dit verhaal ging over de toekomst van de bibliotheek over een jaar of 15 jaar. Heej!! en David Staley is hier ook bij betrokken, een specialist in scenario’s schrijven zeker :)
De scenario’s zijn gebaseerd op onderzoek onder bibliothecarissen. Een leuke oefening om te doen is: hoe zag jouw wereld er 15 jaar geleden uit? Ik gebruikte mail, Pegasus nog?, een modem verbinding met Leiden om te catalogiseren, backups maken op diskettes en op de cataloguspc installeren, thuis had ik nog geen pc. Had je toen kunnen bedenken wat er in 15 jaar veranderd zou zijn?
In het rapport van de ACRL dat op dit onderzoek is gebaseerd, staan de scenario’s beschreven. Scenario's  is een perceptie van onze toekomst, we kunnen m niet voorspellen.
Maar onderstaande trends zullen volgens de bibliothecarissen waarschijnlijk wel gaan gebeuren, dus hiermee moet rekening worden gehouden bij de beleidsstrategieën
- Toenemend aanval van hackers op systemen, cybercrime
- Next generation studenten & oudere studenten
- Geolocation, mobiele toegankelijk, grote touchscreens
- Open courseware, open content. Bbibliothecarissen in de ondersteunende rol om docenten te helpen in zoeken naar alternatieve informatie
- Online cursussen, studenten pikken datgene wat ze willen, cursussen worden niet alleen aangeboden door onderwijs maar ook door bedrijven
Veel van deze trends heb ik ook al beschreven in het vorig blog. Maar ja het is natuurlijk niet zo vreemd dat dit overeenkomt. Heel veel punten gingen snel over de powerpoint, dat kreeg ik allemaal niet zo snel verwerkt. Ik zal het rapport nog eens lezen en later een meer uitgebreide blogpost aan besteden.
Maar tips als buiten je eigen werkveld kijken, discussiëren met opleidingen én studenten over de bibliotheek van de toekomst kunnen wij als Bibliotheek Zuyd ook ter harte nemen.
Het belang van de bibliotheek als fysieke ontmoetingplaatsen om samen te werken en te studeren (ook hier het ‘van rumoer naar rust’ verhaal). Er kwamen beelden als ‘library on the net’ waar je op kunt abonneren, dus content op maat en de opkomst van social bookmarking.Bedreiging of kans?
Ook de UK is men met toekomstscenario’s voor bibliotheken bezig maar dan in een breder verband en tot 2050. Reminder voor mezelf: check publication date ;)
De presentatie is opgenomen, maar nog niet online beschikbaar via Educause site.

Tijdens de wisseling van de sessies kwam ik eindelijk :) Jeroen Alessie van Avans tegen en 2 collega’s van HAN. Dat was even gezellig tijdens het kopje (nou ja kopje ...) koffie.
Daarna de allerlaatste presentatie:

The Science of Education: Creating a Compelling Learning Experience
De University of Phoenix heeft al midden jaren 90 een omslag gemaakt naar het online aanbieden van onderwijs, de overgang van textbooks naar eTextbooks is al gemaakt. De volgende stap is het creëren van een persoonlijke leeromgeving.

Het Apollo project van de University of Phoenix streeft naar ‘education as a service’
Men wilt een omgeving creeëren waarin:
• Leren een persoonlijke belevenis is
• Leren samenwerkend en sociaal is
• Leren moet actief en uitdagend zijn
• Leren moet samenhangend
In deze omgeving wordt het 'DNA' van de student, docent en mede-studiegenoten geïntegreerd. Onderwijsmateriaal wordt op verschillende manieren aangeboden, zodat ieder zijn persoonlijk leertraject kan volgen. Student is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen leerproces en bepaalt in deze omgeving wat hij wilt delen. Alles wordt gemeten.
Ik vond het een bijzonder project. Misschien nog eens iets wat ik met Ralph kan bespreken. Maar dan ga ik hun site ook nog eens wat beter bestuderen. Prachtig site trouwens!

De keynote Confessions of a University President: Information Technology and University Leadership hebben we na 10 minuten gelaten voor was het was. Kijk ik (misschien) nog wel eens via stream.I k kon niets meer opnemen.
Het was Disney time!!

Judith

zaterdag 16 oktober 2010

The way to get started is to quit talking and begin doing

1 reacties
Net zoals gisteren begin ik dit blog met een quote van jouw inspirator Walt Disney. Hij heeft wel meer van die geweldige uitspraken. Wat dacht je van When you're curious, you find lots of interesting things to do  of I believe in being an innovator en It's kind of fun to do the impossible.
Ik zie en hoor die "exploderende gedachten in je kop" zoals Jurk dat zo mooi verwoordt. Misschien moet je de weg van Disney maar eens volgen om datgene te realiseren wat allemaal aan inspirerende ideeën deze dagen in jouw hoofd borrelen.

Vanochtend zaten we al weer om 7u15 aan het ontbijt met plastic bordjes en bestek (porselein is iets wat ik hier nog niet veel heb gezien) om om 8u00 weer bij de 1e sessie aan te schuiven.

Mijn 1e was An Immersive Learning Experience via the Alternate Reality Model
Om het lezen te bevorderen heeft de Mississippi StateUniversity een spel ontwikkeld voor 1e jaarstudenten. Men had goed nagedacht over de naam van het spel: ImMerSUs, de hoofdletters vormen de zin I'm MSU. Ik ben even vergeten wat de betekenis van het woord nu inhield. Het boek Painted House van John Grisham was het boek dat de student via het spel moest lezen. Naast het leesbevorderingsprogramma had men ook informatie over het campus(leven) verwerkt. 1e Jaarsstudenten zijn nog erg op zich zelf.
Het was geen verplichting om het spel te volgen, men werd gelokt met 'prijsjes' zoals t-shirts en iPod Touch. Vooral om de minder intrensiek gemotiveerde studenten te motiveren.
Ze hadden allerlei clues irl verspreid via boekenleggers, frisbees en baseballen.
Ook via twitter en facebook was het spel te volgen. De facebookpagina is niet zo erg intensief gebruikt zie ik, datzelfde geld voor twitter. Het jaar erna is het boek Three cups of tea gebruikt waaraan ook een actie voor Afghanistan werd gekoppeld.
Het leuke van dit spel is dat het gecombineerd werd met marketingcampagne irl waardoor het spel op de hele campus begon te leven. Dit was bewust men wilde naast een rijke leeromgeving ook het 'fun'-element inbrengen.
Het 2e jaar waren de prijsjes weggelaten, dit had wel invloed. Zoals eerder gezegd de minder intrensiek gemotiveerde studenten waren niet bereid om een spel te volgen om alleen iets te leren.
Grote winst was de grotere binding met de universiteit die het spel met zich meebracht.
Ik vond het erg jammer dat het spel niet werd getoond.
Weer leuk om te doen, een game ontwikkelen. Maar simpel is het niet, een heel projectteam was rondom dit spel geformeerd.

Keynote van Neil  Gershenheld Distance vs. Distributed Education: Bringing the Campus to the Student
De eerste helft van deze keynote ging een beetje boven mijn pet, daar hadden meer mensen last van. Gelukkig heeft Ger op het cvi-weblog in 'jip & jujuutje-taal' zoals hij dat noemde :D even uitgelegd waar Neil het nu over had. Dank je Ger :) Het gaat over de integratie tussen de virtuele en echte wereld. Voor mij echt SF! Jij vond t reuze interessant, dus in jouw blogpost wel meer aandacht hiervoor.
Het gedeelte over de fablabs kon ik wat beter volgen. Jij zag ook al weer mogelijkheden binnen de hogeschool. Maar gelukkig hebben we yammer en konden onze collega's in Heerlen ons melden dat er zelfs een fablab in Zuid-Limburg wordt opgericht! En daar wist jij niets van? *grijns*

Op de terugweg kwamen we Henk weer tegen, dus gingen we weer gezellig een kopje koffie scoren bij de Starbucks. Dit keer in het Marriott i.p.v. het Hilton, daar stond zo'n lange rij. Wat een enorme hotels zijn dit toch, dorpjes op zich.
Daarna over de beurs en de lunch in het zonnetje. En we gingen weer verder naar de volgende presentaties

The Landscape Is Changing Faster Than You Are: Here's Why
Het verhaal van David Staley van de Ohio State University en Dennis Trinkle van Harrison College over het veranderde onderwijslandschap was erg op de Amerikaanse situatie gericht, maar daarom niet minder interessant. David Staley was geïnterviewd door de Chronicle for Higher Education naar aanleiding van zijn 'agile university'-verhaal, een presentatie die we ook nog hadden overwogen om te volgen. In het artikel heeft hij het over de wikiversity, iets wat in deze sessie ook terug kwam.
Hij vergeleek het onderwijs met de horecamarkt, van fastfood tot 3sterren, en de consument shopt waar hij op dat moment zin in heeft. Er zijn slechte en goede restaurants bij en je kijkt naar de reviews waar je op dat moment het beste 'aan je trekken komt'. Leuke insteek.
De trends die 'futurist' David in het veranderende onderwijslandschap benoemde waren:

  • universiteiten zijn niet de enige onderwijsaanbieders meer, ook uitgevers, musea en het bedrijfsleven bewegen zich op deze markt
  • globalisatie; studenten komen niet alleen naar Amerika om te studeren, ook in China en Saoedie Arabië wordt hard aan de weg getimmerd. Een bedreiging voor de Amerikanen die altijd veel buitenlandse studenten op de campus hebben rondlopen
  • the new 'invisible' college; de (sociale) netwerken die gevormd worden en krachtiger worden dan de universitaire (campus) netwerken. Kennis wordt niet alleen meer via school verkregen.
  • de 'non-traditional' students zijn nu de 'traditionele' studenten; 60% van de studenten is al boven de 25 en heeft een full-time baan. Zij hebben andere eisen.
  • voor universiteiten is het van belang alumni aan je te binden ivm leven lang leren
  • de overheidsgelden slinken, meer universiteiten transformeren van public naar private
  • ook het sterk-merk-verhaal kwam aan de orde, je moet je onderscheiden van de rest, waar sta je als universiteit voor
  • werknemers willen niet alleen studenten met technische vaardigheden, maar met een kritisch, onderzoekende en reflecterende houding
Kortom: studenten zijn kritische consumenten geworden die onderwijs als goede (dure!) investering voor de toekomst zien. Niets is meer vanzelfsprekend.
Ook in States was een herwaardering voor de vakwerkberoepen, zoals timmermannen en loodgieters.

Best Practices for Rich-Media Initiatives in Higher Education
Een historisch overzicht over een 10(!) jarig streaming media project van Georgetown University. Na een lang voortraject is men ShareStream  gaan gebruiken vooropslag van streaming producten. Sharestream is te integreren met Blackboard.Een soort SURFmedia, dus.
Weinig inspirerende presentatie. Ook hier worstelt men met docenten die auteursrechtelijk beschermd materiaal openbaar zetten. *grijns*
Deze universiteit heeft verschillende rich-media-bibliothecarissen met ieder een eigen aandachtsgebied zoals weblectures, auteursrechten.

Publishing Lectures to YouTube: When Faculty Cut Out Central IT
Voor deze presentatie waren we te laat door ons gesprek met Hajo van Blackboard.
Trouwens over de eportfoliopresentatie heeft Ger nog geblogd, zie hier

We zijn toen maar weer een starbucks-koffie gaan halen want op de beursvloer was niets meer te krijgen. Daar was het opruimen al in volle gang. De lichten werden op een gegeven moment al gedimd. Maf hoor.
En met ons koffie in de hand daalden we in de catacomben van het Marriott voor de discussie bijeenkomst over Social Media
We waren al van plan om hier samen naar toe te gaan, maar na dat jij de dag er voor zo enthousiast terug kwam van #edusocmedia was ik ook erg nieuwsgiering naar Tanya Joosten en Shannon Ritter.
Lekker dicht op elkaar gepropt werden we weer helemaal enthousiast over het gebruik van deze krachtige web2.0 tools.
Eerst vertelden beiden dames over hun initiatief, Tanya is docent communicatiewetenschappen en Shannon deed meer PR en Marketing van een universiteit. De #eduscomedia was wel meer dan 600 keer getweet.
De tool Twapper Keeper kende ik nog niet, maar hier kan je al je tweets archiveren en statistieken tonen. Ik zag nu dat jij bij #edusocmedia de top10 tweeps staat. Geweldig. Naast twitter is edusocmedia te vinden op
YouTube waar je best practice filmpjes kunt bekijken en een Wiki
Ik ben inmiddels lid geworden van de discussiegroep Social Media via Educause. Ik zag dat er ook 1 is op het gebied van Virtuele werelden, misschien is deze naast Sociale Media natuurlijk ook nog interessant voor jou.
Tijdens de discussie ging het meer over de invloed van sociale media op de branding van je instituut dan op het gebruik in het onderwijs. Onderwijsinstellingen moeten gewoon realiseren dat controle op deze netwerken onmogelijk is. Je kunt voor je medewerkers wat richtlijnen verspreiden, maar voor studenten wordt dat lastig. Beter is om adequaat te reageren op berichten op al dit soort platforms, hier komt de community manager weer om de hoek kijken. Nog steeds een leuke baan, lijkt me :D
Een leuke tip vond ik de Social Media Lunch Hour, waar elke maandag studenten en medewerkers ervaringen met social media uitwisselden. Iets voor elke 1e maandag van de maand, om 12 uur ofzo?
Ook de impact van geotagging (fourquare) kwam ter sprake en QR natuurlijk.
Heb daar nog zoveel tips om te lezen meegekregen, daar komt nog wel een aparte blogpost over.

Helemaal blij liep ik terug naar ons hotel. Om even een uurtje uit te rusten voor de beach(!) party van de Educause. We hebben daar lekker gegeten, niet meer gedanst (jammer Henk), maar wel nog met tweeps gesproken. Zo zie je maar dat twitter een geweldig medium is, je hebt het idee dat je mensen al een beetje kent waardoor je gemakkelijker gesprekken aanknoopt.

Moet de foto's nog ff uploaden, maar dat komt in een volgende blogpost wel.
Judith